Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2019. február 12. 14:30
Mindenhol

32 000 Istennek szentelt lengyel személy szolgál a világban

A Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia megszentelt életért felelős bizottsága közleményt adott ki pénteken, Gyertyaszentelő Boldogasszony február másodiki ünnepére, melyben a lengyel férfi és női szerzetesek, valamint egyéb Istennek szentelt intézmény tagjainak áldozatos életére irányítják a figyelmet.

„Idén ünnepeljük a Megszentelt Élet 23. Világnapját, mint a hálaadás napját a megszentelt személyek jelenlétéért és szolgálatáért az egyházban és a világban. A Szent II. János Pál pápa által alapított világnap idei témája a fiatalokat és hivatásukat érinti, valamint a megszentelt férfiak és nők elkötelezettségét az ifjúsági szolgálat számára” – nyilatkozta Jacek Kiciński szerzetes püspök, a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia megszentelt életért és az apostoli élet társaságaiért felelős bizottságának elnöke.

„A megszentelt személyek mindenekelőtt a mindennapi életben teljesítik hivatásukat. Ők a földön szolgálnak és a valóságba gyökereznek, de szívük a mennyben van” – tanította róluk Ferenc pápa. Napjainkban mintegy 32.000 szerzetes és Istennek szentelt lengyel személy dolgozik Lengyelországban és sokan közülük külföldön szolgálnak, ami egy hatalmas erő. A különféle rendek híven tükrözik Jézus életének egyes szakaszait. Jelenleg a fiatalok különleges kihívást jelentenek a megszentelt személyek számára. Ma sok az elkallódott fiatal, akiknek hitre van szükségük és ezt segítik különleges módon a megszentelt nők és férfiak” – mondta Jacek Kiciński püspök.

Jelenleg 18.807 szerzetesnővér és 11.613 szerzetes szolgál az anyaországban és külföldön, az egyházi és társadalmi élet különféle területein, mint az oktatás-nevelés, az ifjúság gondozásának különböző formái, a katekézis és az evangelizáció. A férfi szerzetesrendek közül a legtöbben a ferencesek vannak 1273 taggal, őket a szaléziak követik 1043 rendtaggal, majd a minoriták jönnek 931 szerzetessel.

A legnagyobb erőt a közel 19 ezer szerzetesnővér jelenti (18 807), akik közül 1254-en kontemplatív életet folytatnak kolostoraik imával teli csendjében. Lengyelországban 34 Istennek szentelt világi intézmény található, amelyekben mintegy 1250-en köteleződtek el. Ezen kívül 292 Istennek szentelt fogadalmas szűz és 329 Istennek szentelt fogadalmas özvegy él Lengyelországban – tájékoztat a lengyel püspöki konferencia szerzetes püspöke.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41