32 000 Istennek szentelt lengyel személy szolgál a világban

2019. feb. 12. (kedd) 14:30
Mindenhol

A Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia megszentelt életért felelős bizottsága közleményt adott ki pénteken, Gyertyaszentelő Boldogasszony február másodiki ünnepére, melyben a lengyel férfi és női szerzetesek, valamint egyéb Istennek szentelt intézmény tagjainak áldozatos életére irányítják a figyelmet.

„Idén ünnepeljük a Megszentelt Élet 23. Világnapját, mint a hálaadás napját a megszentelt személyek jelenlétéért és szolgálatáért az egyházban és a világban. A Szent II. János Pál pápa által alapított világnap idei témája a fiatalokat és hivatásukat érinti, valamint a megszentelt férfiak és nők elkötelezettségét az ifjúsági szolgálat számára” – nyilatkozta Jacek Kiciński szerzetes püspök, a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia megszentelt életért és az apostoli élet társaságaiért felelős bizottságának elnöke.

„A megszentelt személyek mindenekelőtt a mindennapi életben teljesítik hivatásukat. Ők a földön szolgálnak és a valóságba gyökereznek, de szívük a mennyben van” – tanította róluk Ferenc pápa. Napjainkban mintegy 32.000 szerzetes és Istennek szentelt lengyel személy dolgozik Lengyelországban és sokan közülük külföldön szolgálnak, ami egy hatalmas erő. A különféle rendek híven tükrözik Jézus életének egyes szakaszait. Jelenleg a fiatalok különleges kihívást jelentenek a megszentelt személyek számára. Ma sok az elkallódott fiatal, akiknek hitre van szükségük és ezt segítik különleges módon a megszentelt nők és férfiak” – mondta Jacek Kiciński püspök.

Jelenleg 18.807 szerzetesnővér és 11.613 szerzetes szolgál az anyaországban és külföldön, az egyházi és társadalmi élet különféle területein, mint az oktatás-nevelés, az ifjúság gondozásának különböző formái, a katekézis és az evangelizáció. A férfi szerzetesrendek közül a legtöbben a ferencesek vannak 1273 taggal, őket a szaléziak követik 1043 rendtaggal, majd a minoriták jönnek 931 szerzetessel.

A legnagyobb erőt a közel 19 ezer szerzetesnővér jelenti (18 807), akik közül 1254-en kontemplatív életet folytatnak kolostoraik imával teli csendjében. Lengyelországban 34 Istennek szentelt világi intézmény található, amelyekben mintegy 1250-en köteleződtek el. Ezen kívül 292 Istennek szentelt fogadalmas szűz és 329 Istennek szentelt fogadalmas özvegy él Lengyelországban – tájékoztat a lengyel püspöki konferencia szerzetes püspöke.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41