Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai
2019. június 13. 14:45
Krakkó

Azért vagyok, hogy szeress

Az értelmileg sérült emberek Egyházban betöltött helyéről beszélgettek a krakkói domonkos kolostorban. A konferencián többek között részt vett és felszólalt Kostecki Andrzej, magyar tartományi vikárius is. 

Andrzej atya évek óta lelki vezető a Bárka, valamint a Hit és Fény közösségben. – A szenvedő, sérült emberek sosem intellektuális módon ismerik meg Istent, de képesek a megismerésre. Valóban szereznek ismeretet, de másként: a szív szintjén. Az ő értelmük és kommunikációs módjuk a világgal a szív intelligenciája. A szívükkel szereznek ismeretet, és ennek hála hitük egy konkrét dolog, egy közel álló Személlyel való kapcsolat. – mondta Andrzej atya. Kijelentette, hogy az értelmileg sérült embereket nem kell szentté avatni, sem felmagasztalni, mert ők nem angyalok, de mindannyian meghívást kapnak a szentség útjára. Megemlékezett Nahlik Karolról, Śledziejowice-ben a Bárka közösség ismert tagjáról, aki szerelmesleveleket írt Istenhez. – Ez annak az embernek a hite, aki szeret. Képesek gyönyörködni Istenben. Ott, ahol jelen van az értelem gyengesége, megjelenik a szív ereje. – állította Andrzej atya.

A domonkos szerzetes beszélt továbbá az értelmileg sérült személyeknek a szentségi életben való részvételükről. Mi alapján tilthatjuk meg valakinek, hogy Jézus eljöjjön hozzá? Az Úr Jézus olyan emberek kezébe adta magát, amilyenek voltak – érvelt. Kiemelte, hogy ezek a személyek vágynak találkozni Jézussal, habár különféle módon kommunikálják azt. Azonban mindannyian méltók és képesek arra, hogy részt vegyenek a szentségekben.

Beszélt arról is, hogyan élik meg a sérült emberek a gyónás szentségét. Aláhúzta, hogy van fogalmuk a jóról és a rosszról, és arról, hogy tudnak fájdalmat okozni. – Szeretnek kiengesztelődni Istennel és a felebaráttal. A gyónás után örömmel, kedvesen távoznak és azonnal mennek másokhoz megbocsátani és bocsánatot kérni – mondta a szerzetes. Hozzátette azt is, hogy imádságuk mindig hiteles, mert ők nem vesznek fel álarcot, hanem ösztönösen fejezik ki azt, amit éreznek. – A sérült emberek minket evangelizálnak, és evangelizálják  a világot. Azt üzenik: “Azért vagyok, hogy szeress”, és a velük való találkozás tudatosítja bennünk, hogy Isten csak a szeretetről fog számon kérni minket. – zárta beszédét a domonkos atya.

Forrás és fotó: http://domonkosok.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41