A Chemin Neuf Közösség

2017. dec. 29. (péntek) 09:15
Budapest

A Chemin Neuf Közösség francia eredetű, ökumenikus elhivatottságú, katolikus, karizmatikus közösség. Tevékenysége igen szerteágazó: családosoknak, egyedülállóknak, fiatal egyetemistáknak és gimnazistáknak kínál imaalkalmat, lelkigyakorlatot. Varga Mónika készített interjút a közösség két tagjával.

A Chemin Neuf Közösség neve annyit tesz: új út. 1973-ban, egy imacsoportból alakult Lyonban. A mára világszerte több mint kétezer elkötelezett taggal rendelkező közösség magyarországi központja Budapesten, a csendes Zugligeti úton található, ahol két szerzetesnővér és három, a közösség mellett elköteleződött fiatal él életközösségben. A budapesti központ egyben kollégium szerepét is betölti.

Az interjúban Nolwenn Masson Magyarországon élő francia szerzetes, az ifjúsági misszió felelőse és Mihállfy Zsófi, a közösség mellett elköteleződött fiatal mesélnek munkájukról.

– Mi a Chemin Neuf Közösség fő üzenete, küldetése?

Nolwenn Masson: – Máté evangéliumában olvashatjuk, hogy Jézus mennybemenetele előtt megparancsolja tanítványainak: „Menjetek, és tegyetek tanítványommá minden népet” (Mt 28,19). Így teszünk mi is: tanítványokat hívunk Krisztus követésére. Bár a közösség neve egy Lyonban található utcának a nevéből ered, a lelkiségünk magában hordozza a kifejezés valós jelentését (új út), hiszen amikor valaki úgy dönt, hogy követni akarja Krisztust, akkor az ő életében egy új út kezdődik, amely ezzel a döntéssel indul.

– Hogyan fér össze a jezsuita és a karizmatikus lelkiség?

Nolwenn: – Az alapítónk egy jezsuita pap, aki sokszor mondja, hogy Szent Ignác valójában nagyon is karizmatikus volt, hiszen az ő lelkiségében erősen jelen volt a Szentlélek követése. Szerintem így kapcsolódik össze: hiszünk a Szentlélekben; szeretnénk készségesek lenni az Ő sugallataira és az Ő vezetése szerint élni, mind személyesen, mind közösségi szinten. Gyakorlati szinten pedig a Szent Ignác-i imaformák, lelkigyakorlatok és döntéshozatalok képezik a közösségünk alapjait.

Mihállfy Zsófi: – Például egy lelkigyakorlaton – a szilveszteri Jerikón is – nagy hangsúlyt fektetünk a csendes, szemlélődő imaidőre.

– Hány tagja van a közösségnek itthon, és kik a tagjai az ifjúsági missziónak, amely a közelgő Jerikó lelkigyakorlat szervezője?

Nolwenn: – Magyarországon huszonöt elkötelezett tagja van a közösségnek: házastársak, egyedülállók, és ketten vagyunk szerzetesek. Az ifjúsági misszió egy külön terület a közösségünkben, amelynek én vagyok a felelőse. Ebben a szolgálatban két nagyobb csoport vesz részt. A Chemin Neuf fiatalok egy, illetve két évre köteleződhetnek el a közösség mellett. Az ő fogadalmuk a különböző alkalmakon való aktív részvételre és szolgálatra irányul. A másik egység a FIMI – Fiatalok Misszióban, akik életközösségben élnek velünk Zugligeten, a közösség házában. Ők egyetemi tanulmányaik vagy munkájuk mellett szabadidejüket a közösség szolgálatára szánják, és segítenek a lelkigyakorlatok, hétvégék és egyéb események megszervezésében. Az ő elköteleződésük szintén egy évre szólhat.

– Hamarosan véget ér az év, és ez alkalomból az ifjúsági misszió egy különleges lelkigyakorlatra invitál minket. Mit kell tudni a Jerikóról?

Zsófi: – A Jerikó egy ötnapos, félig csendes (Szent Ignác-i lelkiséget is magában hordozó) lelkigyakorlat. Ez azt jelenti, hogy a délelőttöket mindig teljes csendességben töltjük. Emiatt fontos és jó, hogy ez egy hosszú lelkigyakorlat: szerintem kell legalább két nap ahhoz, hogy megérkezzünk. El kell engedni, hogy éppen vizsgaidőszak van, hogy elteltek az ünnepek, és hogy mennyit aggódtunk az ajándékokon – egyszóval mindent. Ha sikerül ezeknek búcsút inteni, akkor tudunk igazán jelen lenni. A csendesség először ijesztőnek tűnhet azok számára, akik korábban nem vettek részt hasonló alkalmon, hiszen abban nemcsak Istennek a szavát könnyebb meghallanunk: magunkkal is szembesülünk. A délutánok felszabadult hangulata, a játék, a dicsőítés azonban nagyon enyhíti ezt az először esetleg nyomasztónak tűnő némaságot. Én eddig minden Jerikón személyesen megtapasztaltam azt, hogy nem volt elvesztegetett idő ez az öt nap, mert a sok imádság, dicsőítés és közösségben megélt pillanat annyira feltöltött, hogy utána minden könnyebben ment – még a tanulás is.

Nolwenn: – Ezen a lelkigyakorlaton szeretnénk megmutatni a résztvevőknek azt, hogy kereszténynek lenni menő; úgy is mondhatjuk, hogy a Jerikó egy különleges tanúságtétel a fiatalok felé. Tanúságtétel arról, hogy a vidámságban, a bulizásban, a jókedvvel együtt töltött közösségi időben éppúgy ott van velünk Isten, mint amikor a templomban ülve imádkozunk. Ebben az öt napban ezt szeretnénk együtt megélni.

– Miért Jerikó a neve?

Zsófi: – Az ehhez kapcsolódó történet a Bibliában arról szól, hogy Isten népe Jerikó körül körbe-körbe jár, és ekkor város falai leomlanak. Ezen a lelkigyakorlaton ez megtörténhet bennünk is: leomolhatnak a lelkünkben lévő falak. Az imában és a dicsőítésben hatalmas erő van, és ez az erő képes arra, hogy lebontsa a bennünk lévő gátakat, hogy ezáltal megnyíljon lelkünkben egy új út a Teremtő felé. A Szentírásban is a fal éppen akkor omlik le, amikor a nép a legnagyobb erővel dicsőítette Istent. 

További információ: https://www.chemin-neuf.hu/hu/

Forrás és fotó: Chemin Neuf Közösség, Varga Mónika/Magyar Kurír

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41