Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2017. december 29. 9:15
Budapest

A Chemin Neuf Közösség

A Chemin Neuf Közösség francia eredetű, ökumenikus elhivatottságú, katolikus, karizmatikus közösség. Tevékenysége igen szerteágazó: családosoknak, egyedülállóknak, fiatal egyetemistáknak és gimnazistáknak kínál imaalkalmat, lelkigyakorlatot. Varga Mónika készített interjút a közösség két tagjával.

A Chemin Neuf Közösség neve annyit tesz: új út. 1973-ban, egy imacsoportból alakult Lyonban. A mára világszerte több mint kétezer elkötelezett taggal rendelkező közösség magyarországi központja Budapesten, a csendes Zugligeti úton található, ahol két szerzetesnővér és három, a közösség mellett elköteleződött fiatal él életközösségben. A budapesti központ egyben kollégium szerepét is betölti.

Az interjúban Nolwenn Masson Magyarországon élő francia szerzetes, az ifjúsági misszió felelőse és Mihállfy Zsófi, a közösség mellett elköteleződött fiatal mesélnek munkájukról.

– Mi a Chemin Neuf Közösség fő üzenete, küldetése?

Nolwenn Masson: – Máté evangéliumában olvashatjuk, hogy Jézus mennybemenetele előtt megparancsolja tanítványainak: „Menjetek, és tegyetek tanítványommá minden népet” (Mt 28,19). Így teszünk mi is: tanítványokat hívunk Krisztus követésére. Bár a közösség neve egy Lyonban található utcának a nevéből ered, a lelkiségünk magában hordozza a kifejezés valós jelentését (új út), hiszen amikor valaki úgy dönt, hogy követni akarja Krisztust, akkor az ő életében egy új út kezdődik, amely ezzel a döntéssel indul.

– Hogyan fér össze a jezsuita és a karizmatikus lelkiség?

Nolwenn: – Az alapítónk egy jezsuita pap, aki sokszor mondja, hogy Szent Ignác valójában nagyon is karizmatikus volt, hiszen az ő lelkiségében erősen jelen volt a Szentlélek követése. Szerintem így kapcsolódik össze: hiszünk a Szentlélekben; szeretnénk készségesek lenni az Ő sugallataira és az Ő vezetése szerint élni, mind személyesen, mind közösségi szinten. Gyakorlati szinten pedig a Szent Ignác-i imaformák, lelkigyakorlatok és döntéshozatalok képezik a közösségünk alapjait.

Mihállfy Zsófi: – Például egy lelkigyakorlaton – a szilveszteri Jerikón is – nagy hangsúlyt fektetünk a csendes, szemlélődő imaidőre.

– Hány tagja van a közösségnek itthon, és kik a tagjai az ifjúsági missziónak, amely a közelgő Jerikó lelkigyakorlat szervezője?

Nolwenn: – Magyarországon huszonöt elkötelezett tagja van a közösségnek: házastársak, egyedülállók, és ketten vagyunk szerzetesek. Az ifjúsági misszió egy külön terület a közösségünkben, amelynek én vagyok a felelőse. Ebben a szolgálatban két nagyobb csoport vesz részt. A Chemin Neuf fiatalok egy, illetve két évre köteleződhetnek el a közösség mellett. Az ő fogadalmuk a különböző alkalmakon való aktív részvételre és szolgálatra irányul. A másik egység a FIMI – Fiatalok Misszióban, akik életközösségben élnek velünk Zugligeten, a közösség házában. Ők egyetemi tanulmányaik vagy munkájuk mellett szabadidejüket a közösség szolgálatára szánják, és segítenek a lelkigyakorlatok, hétvégék és egyéb események megszervezésében. Az ő elköteleződésük szintén egy évre szólhat.

– Hamarosan véget ér az év, és ez alkalomból az ifjúsági misszió egy különleges lelkigyakorlatra invitál minket. Mit kell tudni a Jerikóról?

Zsófi: – A Jerikó egy ötnapos, félig csendes (Szent Ignác-i lelkiséget is magában hordozó) lelkigyakorlat. Ez azt jelenti, hogy a délelőttöket mindig teljes csendességben töltjük. Emiatt fontos és jó, hogy ez egy hosszú lelkigyakorlat: szerintem kell legalább két nap ahhoz, hogy megérkezzünk. El kell engedni, hogy éppen vizsgaidőszak van, hogy elteltek az ünnepek, és hogy mennyit aggódtunk az ajándékokon – egyszóval mindent. Ha sikerül ezeknek búcsút inteni, akkor tudunk igazán jelen lenni. A csendesség először ijesztőnek tűnhet azok számára, akik korábban nem vettek részt hasonló alkalmon, hiszen abban nemcsak Istennek a szavát könnyebb meghallanunk: magunkkal is szembesülünk. A délutánok felszabadult hangulata, a játék, a dicsőítés azonban nagyon enyhíti ezt az először esetleg nyomasztónak tűnő némaságot. Én eddig minden Jerikón személyesen megtapasztaltam azt, hogy nem volt elvesztegetett idő ez az öt nap, mert a sok imádság, dicsőítés és közösségben megélt pillanat annyira feltöltött, hogy utána minden könnyebben ment – még a tanulás is.

Nolwenn: – Ezen a lelkigyakorlaton szeretnénk megmutatni a résztvevőknek azt, hogy kereszténynek lenni menő; úgy is mondhatjuk, hogy a Jerikó egy különleges tanúságtétel a fiatalok felé. Tanúságtétel arról, hogy a vidámságban, a bulizásban, a jókedvvel együtt töltött közösségi időben éppúgy ott van velünk Isten, mint amikor a templomban ülve imádkozunk. Ebben az öt napban ezt szeretnénk együtt megélni.

– Miért Jerikó a neve?

Zsófi: – Az ehhez kapcsolódó történet a Bibliában arról szól, hogy Isten népe Jerikó körül körbe-körbe jár, és ekkor város falai leomlanak. Ezen a lelkigyakorlaton ez megtörténhet bennünk is: leomolhatnak a lelkünkben lévő falak. Az imában és a dicsőítésben hatalmas erő van, és ez az erő képes arra, hogy lebontsa a bennünk lévő gátakat, hogy ezáltal megnyíljon lelkünkben egy új út a Teremtő felé. A Szentírásban is a fal éppen akkor omlik le, amikor a nép a legnagyobb erővel dicsőítette Istent. 

További információ: https://www.chemin-neuf.hu/hu/

Forrás és fotó: Chemin Neuf Közösség, Varga Mónika/Magyar Kurír

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41