Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2019. augusztus 4. 11:15
Győr

Eszter és Zsuzsa nővér várja az egyetemista lányokat

Talán kevesen tudják, hogy Győrben a nagy egyetemi kollégiumok mellett kisebb diákotthonok is várják a hallgatókat. A szervita nővérek is adnak szállást egyetemista lányoknak. A korábbi Szervita, most Árvaház utcában 32 férőhelyes kollégium fogadja a jelentkezőket, amelynek kápolnája Boldog Apor Vilmos püspökhöz kötődik. Az a nyugalom, szeretet, mosoly hatja át az épületegyüttest, ami a nővérek tekintetéből is árad.

Még Apor Vilmos püspök telepítette le a szervita nővéreket 1942-ben Győrben. Ő vette az első ezer téglajegyet is az újvárosi Mindenki kápolnája építéséhez, és ő is szentelte fel. A nővérek hátrányos helyzetű gyermekeken segítettek. A szocializmus évtizedeiben is fenntartották a kápolnát, a rendszerváltozással párhuzamosan pedig újra életet leheltek a mellette lévő épületekbe. Az akkori elöljáró, Petra nővér egyik testvére Amerikában szervezett gyűjtést, másik, Darnózselin élő testvére pedig az építkezésben, bővítésben segített csapatával.

Még nem is volt kész a felújítás, már jelentkeztek lányok, hogy szeretnének ott lakni. Ez is segítette a döntést, hogy egyetemi lánykollégiumot nyissanak a szervita nővérek. A kápolna mögötti, tizenkét férőhelyes szárnyat zenészháznak hívják, hiszen a művészeti kar diákjai szokták belakni, a másik épületben húsz egyetemista lánynak tudnak kollégiumi ellátást biztosítani.  Vannak évek, amikor „saját” vonósnégyesük is van, máskor zongorista növendékek játékában gyönyörködhetnek.

„Keresztény, egyházi kollégiumként működünk, de minden évben vannak olyan lányok is, akik nem vallásosak. Sok olyan követelmény nincs, amit ne tudna teljesíteni egy nem hívő lány is. Évente kétszer-háromszor tartunk közös összejövetelt. Nyitásként van egy ismerkedési est, azután advent idején szoktunk meghívni egy atyát, aki elmélkedést tart. Ilyenkor szentmisével ünnepeljük az együttlétet, ahol a lányok szoktak zenélni, gitározni, énekelni. És Szent József, a kollégium védőszentjének ünnepén tartunk még közös összejövetelt. Tehát nincsenek olyan kötelezettségek, amik miatt egy nem hívő ne tudna idejönni. Nem tesszük kötelezővé a szentmiséken való részvételt, amelyekre ősztől szerda reggelenként és szombat délutánonként várjuk a híveket a kápolnába” – mondja Holy Eszter nővér, a kollégium vezetője. Jelenleg ketten szolgálnak itt Zsuzsa nővérrel. Persze Alizról, a berni pásztorkutyáról sem szabad megfeledkezni, akinek bizalmát a kertben álló hatalmas fügebokor termésével jó eséllyel meg lehet nyerni. A lányokat nagyon szereti, velük nagy barátságban van, hálás fogyasztója a megmaradt ételeiknek.

„Egy albérlettel szemben az ár lehet nagyon vonzó, hiszen idén tizenötezer forint lesz a havi kollégiumi díj. Amikor eljönnek hozzánk, a környékbeli szegény családok látványa néhány jelentkezőt elbizonytalanít, és van, aki már útközben elmenekül, viszont aki nem riad vissza, és becsönget hozzánk, az be is szokott költözni. Hiszen barátságos, családias, csöndes és élhető a kollégium. Szeretnek itt lenni a lányok. Ugyan már egyetemisták, nagyon elfoglaltak, későn érnek haza, de az igényeiknek megfelelően olasz nyelvi tanfolyamot indítunk, segítünk a felkészülésben az angol nyelvvizsgára, tartunk filmvetítéseket. Lelki támaszt is igyekszünk adni, akinek erre szüksége van. Beszélgetünk gondjaikról, örömeikről, útkereséseikről” – mondja Eszter nővér, aki korábban tíz évig dolgozott gyermekotthonban, sok tapasztalata van a fiatalokkal kapcsolatban. A másoddiplomáját szociálpedagógia szakon szerezte, és az életben sok mindent tapasztalt, látott, szívesen segít a lányoknak kérdéseikben, nehézségeikben.

A nővérek szállása az első, a lányoké a második emeleten van. Voltak olyan kollégisták, akik minden alkalommal együtt imádkozták a nővérekkel a zsolozsmát, részt vettek a szentmiséken. A nővérek az előbb említett, környékbeli szegény családok gyermekei közül is többet ismernek, akik olykor odaszaladnak egy ölelésre, röplabdázni, vagy segíteni a locsolásban, fűnyírásban.

A kollégistákkal általában a diploma megszerzése után is megmarad a kapcsolat. Eszter nővér például tavaly szervezett zarándokutat Olaszországba, oda is többen elkísérték. Az egyik lány, aki jelenleg a győri Brenner János Hittudományi Főiskolára levelező szakára jár, továbbra is itt szokott megszállni. Van, aki már házas a volt kollégisták közül, van, aki még keresi az útját, de a nővéreknél mindannyian meghallgatásra találnak.

A szervita nővérek a Fájdalmas Anya Szolgálói, kongregációjuk anyaháza Firenzében van. Ugyanakkor jelen vannak Chilében, Kolumbiában, Indiában és Magyarországon. Ahogy a Szűzanya kitartott Szent Fia mellett, azzal az együttérzéssel szeretnének a szervita nővérek is a szükséget szenvedők mellett állni. A szervita rendet hét előkelő firenzei férfi alapította a 13. században, miután hátrahagyták világi életüket. Együtt is avatták őket szentté. Mindannyian hozták magukkal a karizmájukat, és a rend azóta is sokféle területen szolgál. 

A kollégium iránt érdeklődők további információkat kérhetnek Holy Eszter nővértől a +3630/400-8680-as telefonszámon és a holyeszter@szervita.hu e-mail címen. A nővérek szívesen fogadják a jelentkezéseket, amíg van szabad férőhely. 

Forrás és fotó: http://gyor.egyhazmegye.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41