Felavatták Fehér Anna nővér domborművét

Budapest
Ünnepélyes keretek között került felavatásra Fehér Anna nővér emlékdombormű, melyet a Batthyányi téri Budapest-Felsővizivárosi Szent Anna templom falán helyeztek el. Az emlékmű az Erzsébet rendi szerzetesnővér, gyógypedagógus látássérültekért végzett sokéves munkája előtt tiszteleg.

 

Fehér Anna nővér a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthon, Óvoda és Általános Iskola (korábban Szent Anna Otthon) alapítója és közel 40 évig igazgatója volt. Az elnyomó rendszer miatt 1978-ban titokban tette le a szerzetesi fogadalmat, majd indította el a Szent Anna Otthont a Felsővízivárosi Szent Anna Plébánián. Az otthon abban az időben egyetlen intézményként foglalkozott halmozottan sérült, vak, látássérült és gyakran állami gondozott gyerekekkel. 

Dr. Békeffy Magdolna, a Fehér Anna Nővér Látássérülteket Támogató Alapítvány elnöke a dombormű felavatási ünnepségen elmondta: Anna nővér egy szent volt, ezért szeretnék most kezdeményezni is boldoggá avatását is.  Napjainkban is lehet úgy végezni a munkát, lehet törekedni arra, hogy az ember szentté válhasson a többiek előtt, és példát mutathasson, pedagógiából és gyógypedagógiából egyaránt – mondta el a lapnak az alapítvány elnöke azzal kapcsolatban, hogy a nővér munkássága milyen üzenetet hordoz korunkban. 

Dr. Békeffy Magdolna az alapítvánnyal kapcsolatban elmondta: fő céljuk azon vak, sérült, halmozottan sérült gyerekek támogatása, akik az Anna nővér által Budapesten létrehozott otthonban élnek. Az alapítvány célja a gyermekek segítése mellett Anna nővér emlékének és munkásságának a megőrzése – tette hozzá.

A Fehér Anna nővér születésének 76. és az általa alapított Szent Anna Otthon megalakulásának 41. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen Süllei László, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseki általános helynöke tartott teltház előtt szentmisét, majd a Fehér Anna nővér gyógypedagógiai díj átadására került sor. 

 

Forrás és fotó: pestisracok.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41