Feltöltődtünk, hogy feltölthessünk másokat

2021. jan. 18. (hétfő) 09:15
Pannonhalma

Nem tudjuk, hány mondat kezdődik még így majd 2021-ben: ilyen még nem volt! Most itt van egy: ilyen még nem volt, hogy szerzetesközösségünk online tartja az év eleji, hagyományos lelkigyakorlatát. Patsch Ferenc Rómában szolgáló jezsuita atya a koronavírus járvány miatt személyesen nem tudott Pannonhalmára látogatni, így a virtuális térben osztotta meg velünk gondolatait. Gérecz Imre magiszter szerint azért is fontos ez az év eleji elcsendesedés, mert ők is akkor tudnak adni, ha van miből töltekezni.

„Egy állandó, nagy cserebere” – talán így lehetne a legjobban jellemezni a lelkigyakorlatokat Imre atya szerint. „Azokat az ajándékba kapott kincseket: jó gondolatokat, módszereket, meglátásokat, tapasztalatokat tudjuk mi is átadni a saját lelkigyakorlatainkon, amelyekben a nekünk tartott foglalkozásokon részesülünk.” Hosszú évek óta hagyomány, hogy a karácsonyi ünnepkör végén, az év első néhány nyugodt napja az elcsendesedés jegyében zajlik a szerzetesközösségben. Ilyenkor a monostor nem fogad vendégeket és a testvérek is igyekeznek félrevonulni a munkától. „Egy olyan impulzust kapunk, ami ebben a csendes, január eleji időszakban segít töltekezni és jól kezdeni az új évet” – mondja Imre atya. „Más szerep ez, mint amikor mi tartunk lelkigyakorlatot. Itt mi vagyunk a befogadók” – teszi hozzá.

A szerepkör mellett azonban idén a forma is más volt. A világjárvány miatt már hónapokkal ezelőtt világossá vált, hogy a lelkigyakorlat megtartására felkért, Rómában szolgáló jezsuita atya, Patsch Ferenc nem tud ideutazni. Ezért a szerzetesközösség a technikát hívta segítségül és először tartották meg online, a virtuális térben a lelkigyakorlatot.

A pandémia a mindennapi életünkre is rányomja bélyegét. Ugyanazokkal a hús-vér emberi dilemmákkal és nehézségekkel szembesültünk, mint mindenki más.

„Pannonhalmán nem egy romantikusan elszigetelt szerzetesi ideál szerint élünk, hanem egymással közösségben. Ráadásul egy olyanban, amely missziójának tekinti, hogy a diáksággal, a hozzánk érkező és kötődő emberek sokaságával, a plébániáinkon közösségeket hozzon létre. Szeretnénk Pannonhalmán és körülötte egy aktív, pezsgő közösségi életet megteremteni és ebben nagy érvágást jelent a jelenlegi járványhelyzet és az ahhoz kapcsolódó korlátozások.” – fejti ki a magiszter.  A szerzetesközösség igyekszik alkalmazkodni. „Nekünk is nehéz a távolságtartás, a korlátozó intézkedések betartása. Mindezt nekünk is meg kell élni, de közben előre tekintünk. Új lehetőségeket kellett felfedezni, hogy elérjük a számunkra fontos embereket, hogy segíteni tudjunk. Így jött, hogy amikor épp a valós térben nem tudunk összejönni, találkozni, akkor megnyitjuk a virtuális tereket. Mára bevett gyakorlattá vált, hogy a vasárnapi ünnepi liturgiákat online közvetítjük. Csakúgy, mint a Diákkápolna esti imáit, amelyekbe több ezren csatlakoznak be. Szeretnénk, ha ezen alkalmakon keresztül minél többeknek tudnánk támaszt, biztonságot, inspirációt adni. Ezzel pedig a szerzetesközösség is nyer: azt a fajta bezártságot, eszköztelenséget és korlátoltságot, amivel márciusban találkoztunk némiképp oldja, ha ezek a találkozások mégiscsak létrejönnek” – hangsúlyozta Imre atya.

 

Forrás és fotó: pannonhalmifoapatsag.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41