Hallgatás helyett

Budapest
Nyilvánosság és gyermekvédelem műhelynap az Emberi Méltóság Stratégia keretében

 

A szerzetesrendek gyermekvédelmi és kommunikációs munkatársainak szervezett műhelynap a budapesti Piarista Gimnázium épületében zajlott 2022. október 14-én. A rendezvényt Márkus Roland SP vezette, a délutáni előadást Puskás Balázs jogász, a szalézi rend gyermekvédelmi felelőse tartotta.

A műhelynapon megemlékeztek Rudan Máriáról, az Emberi Méltóság Stratégia október 4-én fiatalon elhunyt vezetőjéről, akinek sokat köszönhetnek a magyar szerzetesrendek, és aki rendkívül sokat tett a gyermekvédelem ügyéért.

Az idei a harmadik hasonló műhelynap volt; az előző években a gyermekvédelem és a sajtó képviselői találkoztak, és a kríziskommunikáció kérdéseit érintették, most pedig a komplex helyzetkezelés állt a középpontban. A fiktív esetleírás megismerése után kis csoportokban beszélték át, milyen lépéseket kellene megtennie az adott intézmény védelmi csoportjának, majd közösen összegezték, melyek az érintetti körök (bántalmazott, bántalmazó, szülők, osztálytársak, tanári kar, sajtó stb.); kit hogyan célszerű tájékoztatni; mikor kell a hatósághoz fordulni; mihez kell szülői hozzájárulás, és számos más gyakorlati kérdés előkerült. Végigvették, mit vár el az adott érintetti kör az esetkezelőtől, és viszont; szó volt arról is, hogyan és mikor lehet hiteles a bocsánatkérés.

Márkus Roland hangsúlyozta, olyan visszajelzési kultúrára van szükség, amelyben a diákok oda mernek lépni a tanárhoz, és el merik mondani, ha valami rosszul esett nekik. A bántalmazás nem csak szexuális természetű lehet, hanem többek között verbális, érzelmi bántalmazás is. Magunkra is érdemes úgy tekinteni mint potenciális bántalmazókra, mert ez a hozzáállás sokat változtat azon, hogy hogyan tekintünk az egyes helyzetekre, így jobban meglátjuk a másik törékenységét.

A gyermekvédelmi kommunikáció alapvetései között elhangzott, hogy az mindig kockázatvállalás: nem tudjuk, mi fog történni. Ennek ellenére nevezzük nevén, ami történt, ne a mundér becsületét akarjuk védeni; lépjünk ki a zártságból; legyünk proaktívak a kommunikációban: mondjuk el, mi történt, hogyan kezeljük, és hogyan előzzük meg a jövőben.

A teljes cikk itt olvasható: 

emberimeltosag.hu

 

Forrás és fotó: Emberi Méltóság Stratégia

 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
✟ Rudan Mária - EM projektvezető
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41