Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. március 5 (All day)
Pilisvörösvár

Istenes Szent Jánosnak állítottak szobrot a pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthonban

Istenes Szent Jánosnak, a Betegápoló Irgalmasrend alapítójának, az újkori betegápolás előfutárának állítottak szobrot a rend fenntartásában működő Szent Erzsébet Otthonban, Pilisvörösváron. Március 5-én Kozma Imre OH áldotta meg az otthon kertjében elhelyezett alkotást.

Újabb alkotással gyarapodott a Szent Erzsébet Otthon Társaság Idősek Otthona – Ápolási és Gondozási Központ, röviden: Szent Erzsébet Otthon parkja. Az ősszel Manhertz Erzsébet SJC, az intézmény alapítója és Mindszenty József bíboros emléke előtt tisztelegtek szoborállítással.

A március 5-én, Istenes Szent János emléknapjának küszöbén tartott ünnepségen részt vett Frater Joachim Mačejovský OH, a Betegápoló Irgalmasrend osztrák tartományának elöljárója, melynek része Szlovákia és Csehország mellett a magyar delegatúra is.

A szobrot Kozma Imre OH áldotta meg. Beszédében a Szent Erzsébet Otthon lelkiségét adó két szentet állította a középpontba: Árpád-házi Szent Erzsébetet, akit Szent II. János Pál pápa a „hatékony tékozlás szentjének” nevezett, illetve az életét a betegek szolgálatának ajánló Istenes Szent Jánost.

Kozma Imre így fogalmazta meg a rendalapító mának szóló üzenetét: „kapcsolatainkban a szív vezéreljen, ha indítására figyelünk, jutunk a legmesszebb”. Istenes Szent János eszménye a „hospitalitás” volt, ami a legkiszolgáltatottabbak, a szegények és idősek iránt tanúsított vendégszeretetet jelenti. Kozma Imre reményét fejezte ki, hogy az otthon szellemiségét egyre mélyebben áthatja ez a szeretet, és megjelenik az intézmény mindennapjaiban a forrást adó szentek lelkülete, melynek erejében az otthon a befogadás, védettség és biztonság lehetőségét nyújtja az itt élőknek.

A Betegápoló Irgalmasrend 51 országban 236 szerzetesközösséggel van jelen, melyekben 1 177 irgalmasrendi testvér él. Összesen közel 300 egészségügyi intézményben, 40 000 munkatárssal és 7 533 önkéntes segítővel állnak a betegek és a szegények szolgálatában.

Fotó: Lambert Attila

Forrás: Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41