Ugrás a tartalomra
rólunk és tőlünk Hazai Videó galéria

Keresztút Botond testvérrel

Az Isten kezében című műsor 2016.03.06-i adása egy különleges keresztútjárás volt Botond pálos testvérrel, amelyet -megnézve a műsort- innen is végig lehet járni.

Bátor Botond pálos szerzetes, korábbi tartományfőnök decemberben Székelyföldre költözött, a Hargitára, ahol 2014-ben nyitott kolostort az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. Az alapvetően remete életmódot folytató pálosok karizmájától nem idegen az ilyenfajta elvonulás, a hegyre való felmenetel. A városok zajától messze, de Istenhez közel tudják szerzetesi hivatásukat a maga teljességében megélni. Jézus is sokszor elvonult a pusztába vagy valamelyik hegyre, ha igazán mélyen akart Istennel együtt lenni. A Hargita a magyarság egyik szent hegye. Itt él most a Szerzetesek éve egyik „arca”, aki nemrég még plakátokról mosolyogott ránk. A nagyböjtnek ilyesmi üzenete is van: hagyjuk el mindazt, ami elfordítja tekintetünket Istentől, hogy egyedül Rá figyelhessünk. Gondoljuk át újra meg újra Jézus keresztútjának misztériumát, hiszen ez a majd’ kétezer évvel ezelőtti esemény szoros kapcsolatban van mai világunkkal. Ebben különös segítséget nyújt egy híres kortárs szimbolista lengyel festő, az „éleslátó szatírikus” Jerzy Duda Gracz festmény sorozata, amely a keresztút stációit egészen sajátos módon értelmezi, és hozza közel a mai emberhez. A nagyméretű tablók szülővárosában, Czestochowában, Jasna Gorán, a Fényes Hegyen, a pálos rend központjában láthatók. Botond testvérrel még nyáron néztük meg, és beszélgettünk róluk, mintegy előkészítve ezt a nagyböjti elmélkedést messze onnan, a Hargitán.

Az ember természetes módon ódzkodik a szenvedéstől. Jézus viszont önként vállalta értünk. Előbb-utóbb minden ember életében megjelenik a kereszt ilyen-olyan fájdalom, kín formájában, amit – nincs más választásunk – hordozni kell. Ilyenkor azonban nagyon nem mindegy, hogy az ember egyedül hordozza-e a saját életének a keresztjét, vagy pedig Jézussal együtt. Mert Vele azért könnyebb.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41