Ugrás a tartalomra
rólunk és tőlünk Hazai Videó galéria

Keresztút Botond testvérrel

Az Isten kezében című műsor 2016.03.06-i adása egy különleges keresztútjárás volt Botond pálos testvérrel, amelyet -megnézve a műsort- innen is végig lehet járni.

Bátor Botond pálos szerzetes, korábbi tartományfőnök decemberben Székelyföldre költözött, a Hargitára, ahol 2014-ben nyitott kolostort az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. Az alapvetően remete életmódot folytató pálosok karizmájától nem idegen az ilyenfajta elvonulás, a hegyre való felmenetel. A városok zajától messze, de Istenhez közel tudják szerzetesi hivatásukat a maga teljességében megélni. Jézus is sokszor elvonult a pusztába vagy valamelyik hegyre, ha igazán mélyen akart Istennel együtt lenni. A Hargita a magyarság egyik szent hegye. Itt él most a Szerzetesek éve egyik „arca”, aki nemrég még plakátokról mosolyogott ránk. A nagyböjtnek ilyesmi üzenete is van: hagyjuk el mindazt, ami elfordítja tekintetünket Istentől, hogy egyedül Rá figyelhessünk. Gondoljuk át újra meg újra Jézus keresztútjának misztériumát, hiszen ez a majd’ kétezer évvel ezelőtti esemény szoros kapcsolatban van mai világunkkal. Ebben különös segítséget nyújt egy híres kortárs szimbolista lengyel festő, az „éleslátó szatírikus” Jerzy Duda Gracz festmény sorozata, amely a keresztút stációit egészen sajátos módon értelmezi, és hozza közel a mai emberhez. A nagyméretű tablók szülővárosában, Czestochowában, Jasna Gorán, a Fényes Hegyen, a pálos rend központjában láthatók. Botond testvérrel még nyáron néztük meg, és beszélgettünk róluk, mintegy előkészítve ezt a nagyböjti elmélkedést messze onnan, a Hargitán.

Az ember természetes módon ódzkodik a szenvedéstől. Jézus viszont önként vállalta értünk. Előbb-utóbb minden ember életében megjelenik a kereszt ilyen-olyan fájdalom, kín formájában, amit – nincs más választásunk – hordozni kell. Ilyenkor azonban nagyon nem mindegy, hogy az ember egyedül hordozza-e a saját életének a keresztjét, vagy pedig Jézussal együtt. Mert Vele azért könnyebb.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41