Konferencia a ferences rend építészetéről

Budapest
Ferences 800 címmel rendezték meg az idei szakrális építészeti és belsőépítészeti konferenciát a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán szeptember 19-én, a rend alapításának 800. évfordulója alkalmából. A konferencia a ferencesség építészetét vizsgálta, kitérve a jelenleg zajló felújításokra is. A rendezvényen felszólalt Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára, előadást tartott többek között Dobszay Benedek OFM tartományfőnök-helyettes és Varga Kapisztrán OFM, a főiskola oktatója is.

 

A szakrális építészeti konferenciák az utóbbi években a jubileumot ünneplő szerzetesrendek építészetével foglalkoztak: 2020-ban a pálosokhoz, 2021-ben a premontreiekhez, 2022-ben a domonkosokhoz köthető évforduló alkalmából rendezték meg az eseményt, amelynek az idei évben a ferences rend 800 éves jubileumai adtak aktualitást. A konferencia első blokkjában a rend építészetének kezdeteit, majd a másodikban a kortárs épületeket ismertették az előadók. Bemutatták a felújított és új épületekkel gazdagodott mátraverebély-szentkúti kegyhelyet és az új szárnyat kapott esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumot, illetve szó volt a pasaréti Páduai Szent Antal-plébánia és közösségi ház, a kisfakosi ferences kápolna és a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium bővítési munkálatairól is. 

A konferenciát az Ars Sacra Alapítvány részéről Dragonits Márta nyitotta meg, majd Vukoszávlyev Zorán, az ÉKM műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára szólalt fel, aki örökségünk őrzésének és továbbadásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte ezek a konferenciák nem csak az építészetről szólnak, hanem egymást és önmagunkat építjük általuk.

Dobszay Benedek OFM, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnök-helyettese a ferences lelkiséget mutatta be, mintegy hátteret adva a konferencián elhangzó előadások számára. Elmondta, hogy rend számára meghatározó a szegénység és az egyszerűség szellemisége, amely a rend épületeinek stílusában is megjelenik. Varga Kapisztrán OFM, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatója a ferences rend középkori építészetéről tartott előadásában kitért a rendalapító építészeti filozófiájára, az első ferences testvérek ezzel kapcsolatos gyakorlatára, a templomok típusaira, a magyarországi példákat is ismertetve. Dr. Veöreös András, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi docense az erdélyi ferences rendtartomány újkori építészetét mutatta be. 

Az ebédszünet után Riedel Miklós, a ferences rendtartomány főépítészének köszöntőjét hallgathatták meg a résztvevők Dragonits Márta tolmácsolásában. A rend jövőbeli épületeit három típusba sorolta: a pénz hiányában még meg nem épült komoly tervek, gondolatok, álmok; a felújításra vagy rekonstrukcióra szoruló épületek; és azok a helyszínek, ahonnan a ferences rend ideiglenesen vagy végleg kivonult. Borbás Péter Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely felújításának folyamatáról tartott előadást, Sajtos Gábor pedig a Páduai Szent Antal-plébánia és Pasaréti Közösségi Ház terveit részletezte. Gutowski Róbert építészirodája nevében az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium bővítéséről adott elő. A Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium bővítésének folyamatát Peity Attila mutatta be. A konferencia után többek között a Mária Magdolna-tornyot, az egykori ferences és klarissza rendházat, a Magyar Művészeti Akadémia korábbi épületeit tekintették meg a résztvevők Mészáros Ágnes művészettörténész vezetésével a budai Várban.

A program az Ars Sacra Alapítvány szervezésében, a XVII. Ars Sacra Fesztivál keretein belül, idén a Magyar Építész Kamara támogatásával valósult meg.

 

Forrás és fotó: ferencesek.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41