Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2020. június 27. 9:30
Markaz

Közös idő hivatásunk megerősítésére

Mi, a rendtartomány fiatalabb tagjai, huszonhét nővér időt és energiát ajándékoztunk egymásnak és magunknak, hogy hivatásunk megerősítésével foglalkozzunk a hivatás évében. Legtöbben életünk derekán járunk, így az életközépi megújulás került a középpontba. Áldásként éltük meg, hogy háttérsegítőként jelen voltak körülöttünk legfiatalabbjaink, a noviciátusba készülő vidám posztulánsok is.

Az Árpád-kori gyöngyöspatai templomban találkozott össze az ország különböző pontjairól és a határon túlról érkező nővércsapat június 27-én. Mustó Péter jezsuita atya eljött, hogy velünk ünnepelje a nyitó szentmisét a Jessze oltár előtt. Úgy ültünk Krisztus családfája előtt a szentélyben, mint akik szintén az ő családjának, az iskolanővéri közösségnek tagjai vagyunk. A szentmise után fel is építettük „rendi családfánkat”, amikor belépési sorrendben kimentünk az oltár elé. Megrendítő volt ismét átélni azokat a perceket, amikor annak idején ki-ki egyedül vagy többedmagával átlépett a kolostor küszöbén. Mi például Ildikó és Luca nővérrel harminchárom évvel ezelőtt hárman egy patronás osztályból érkeztünk az érettségi utáni nyáron Nagyboldogasszony ünnepén.

Az oltárkép közepén és a templom román stílusú freskótöredékén Szent Anna látható Szűz Mária születésekor. Az ő alakjára többször tekintettünk a négy nap során, így a templom parkjában álló szobrához virágot vittünk. A község középkori kőhídjánál búcsút vettünk Monika nővértől, aki még aznap Rómába utazott novíciamesternői szolgálatra. Megköszöntük neki eddigi hűséges szolgálatát, mindazt, amit a rendtartományunkért tett. Kifejeztük, mennyire büszkék vagyunk rá, hogy közülünk való nemzetközi kongregációnk leendő nővéreinek egyik nevelője. Isten áldását kértük rá.

A négy nap fő helyszíne a markazi képzőházunk, a „Röptető” volt. A szentmiséket együtt ünnepeltük Csőke György plébánossal és a falu híveivel a templomban. Petra és Ildikó nővér vezették a programot.

Sok beszélgetés, különböző gyakorlatok, rituálék, közös és egyéni imádságok segítették elmélyülésünket. Inspirációkat kaptunk a művészetekből, a természetből és egy spirituális mélységeket bejáró borkóstolóból is. A gyöngyöspatai borász, Losonczi Bálint látogatott el hozzánk, akitől megtudtuk, hogy ha hagyományos körülmények között élhet egy szőlőtő, akkor elél nyolcvan-száz évig, és negyvenéves korától kezdve mondható igazán érettnek, gyümölcsözőnek. Ettől a kortól kezdve lehet a legfinomabb bort termelni róla.

A négy napon végigvonultak gyermekkori kedves mesénk, a Holle anyó történetének mozzanatai is. Örömmel, derűvel fogadtuk ezeket az élményeket, amelyek kreatív módon egyszerre üdítőek voltak, és egyszerre a bensőnkhöz vezettek bennünket.

A mátrafüredi templomban volt a záró szentmisénk június 30-án Balog Gyula atyával. Megújulva, hálás szívvel tértünk haza, és már tervezzük, hogy a tartomány idősebb tagjainak is kitalálunk hasonló programot.

További képek megtekinthetők itt: iskolanoverek.hu

Lobmayer M. Judit
tartományfőnöknő

Forrás: Boldogasszony Iskolanővérek

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41