Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai
2021. október 25. 8:45
Budapest

Laura nővér: Ez a díj nekem szárnyakat ad

A pandémia miatt most vehette át az emberközpontú gazdaság megalkotásáért és széles körű hirdetéséért kapott Európai Polgár díjat Baritz Laura.

A még 2020-ban odaítélt díjat felterjesztője, Hölvényi György európai parlamenti képviselő adta át a Domonkos-rendi szerzetesnek. Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájában tartott átadón a díjat az iroda vezetője, Lővei Andrea mutatta be, a díjazottat pedig Tóth József, az ÉrMe Hálózat Alapítvány kuratóriumi elnöke méltatta.

Hölvényi György laudációjában úgy fogalmazott, hogy Laura nővérre és az általa képviselt nézőpontra szüksége van Európának és Magyarországnak. Hozzátette azt is, hogy az egyházi emberek a mai világban nehezebben jutnak publicitáshoz, és ilyenkor egy politikusnak feladata, hogy segítsen nyilvánosságot adni az általuk képviselt értékeknek.

A 2008-ban alapított díjat minden évben olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek és szervezeteknek ítéli oda az Európai Parlament, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integrációhoz, a kölcsönös megértés elmélyítéséhez, vagy az Európai Unió és annak Alapjogi Chartájában foglalt értékek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Az elmúlt 13 évben a magyar díjazottak között volt többek között: Böjte Csaba ferences szerzetes; Székely János püspök, Kerényi Lajos piarista szerzetes; Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója; Varga Erika, a Romani Design alapítója. 2020-ban Laura nővérrel egyidőben kapta meg a díjat az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület, 2021-ben pedig a Freeszfe Egyesület Emergency Exit elnevezésű diplomamentő programját tüntették ki Európai Polgár díjjal.

A Szemléleknek a helyszínen adott interjújában a szerzetesnővér úgy fogalmazott:

– Mindig is az volt az álmom, hogy ne csak az egyházon belül beszéljek a tanításról, hanem azon kívül is, mert minden jószándékú embernek szüksége van erre a fajta gondolkodásmódra. Az Európai Parlament a keresztényeknél szélesebb körben képviseli az európai népességet, és ez a díj azt jelenti, hogy egyházon kívül is hitelesítették azt, amit mondok. Ez szárnyakat ad ahhoz, hogy tovább csináljam.

 

Sáhó Eszter

Forrás és fotó: szemlelek.net

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41