Laura nővér: Ez a díj nekem szárnyakat ad

2021. okt. 25. (hétfő) 08:45
Budapest

A pandémia miatt most vehette át az emberközpontú gazdaság megalkotásáért és széles körű hirdetéséért kapott Európai Polgár díjat Baritz Laura.

A még 2020-ban odaítélt díjat felterjesztője, Hölvényi György európai parlamenti képviselő adta át a Domonkos-rendi szerzetesnek. Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájában tartott átadón a díjat az iroda vezetője, Lővei Andrea mutatta be, a díjazottat pedig Tóth József, az ÉrMe Hálózat Alapítvány kuratóriumi elnöke méltatta.

Hölvényi György laudációjában úgy fogalmazott, hogy Laura nővérre és az általa képviselt nézőpontra szüksége van Európának és Magyarországnak. Hozzátette azt is, hogy az egyházi emberek a mai világban nehezebben jutnak publicitáshoz, és ilyenkor egy politikusnak feladata, hogy segítsen nyilvánosságot adni az általuk képviselt értékeknek.

A 2008-ban alapított díjat minden évben olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek és szervezeteknek ítéli oda az Európai Parlament, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integrációhoz, a kölcsönös megértés elmélyítéséhez, vagy az Európai Unió és annak Alapjogi Chartájában foglalt értékek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Az elmúlt 13 évben a magyar díjazottak között volt többek között: Böjte Csaba ferences szerzetes; Székely János püspök, Kerényi Lajos piarista szerzetes; Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója; Varga Erika, a Romani Design alapítója. 2020-ban Laura nővérrel egyidőben kapta meg a díjat az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület, 2021-ben pedig a Freeszfe Egyesület Emergency Exit elnevezésű diplomamentő programját tüntették ki Európai Polgár díjjal.

A Szemléleknek a helyszínen adott interjújában a szerzetesnővér úgy fogalmazott:

– Mindig is az volt az álmom, hogy ne csak az egyházon belül beszéljek a tanításról, hanem azon kívül is, mert minden jószándékú embernek szüksége van erre a fajta gondolkodásmódra. Az Európai Parlament a keresztényeknél szélesebb körben képviseli az európai népességet, és ez a díj azt jelenti, hogy egyházon kívül is hitelesítették azt, amit mondok. Ez szárnyakat ad ahhoz, hogy tovább csináljam.

 

Sáhó Eszter

Forrás és fotó: szemlelek.net

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41