Ugrás a tartalomra
2015. június 30. 18:00
Esztergom

Megkezdődött a piaristák egyetemes káptalanja

Június 30-án kezdetét vette a piarista rend 47. egyetemes káptalanja, amelyet ezúttal az esztergomi Szent Adalbert Központban tartanak. A rendi tanácskozás három héten át fog zajlani - tájékoztat a piarista.hu

Megtekinthető még itt a Joao Braz de Aviz bíboros előadása (forrás: METANOIA).

A piarista rend történetében nem volt még példa arra, hogy az egyetemes káptalan helyszínéül ne Olaszország vagy Spanyolország szolgáljon. Az idén 47. alkalommal megrendezendő esemény házigazda szerepét a rend magyar tartománya kapta, ahol több piarista oktatási intézmény (Nagykanizsa, Kecskemét, Vác) is fennállásának 250. ill. 300. évfordulóját ünnepli. Június 30-július 21. között a rend 1300 tagjából hivatalosan 64 fő vesz részt a rendi tanácskozáson, akik 36 országból érkeztek az esztergomi Szent Adalbert Központba. Munkájukat  9 világi munkatárs segíti majd, akik a káptalan második hetében csatlakoznak a káptalanhoz.

A káptalant Labancz Zsolt, a rend magyarországi tartományfőnökének köszöntő szavai nyitották meg, melyet ünnepélyes szentmise követett az esztergomi Bazilikában. A misét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek olasz nyelven celebrálta, ami után a bíboros előadást tartott a jelen lévő piaristáknak a Szent Adalbert Központban.

A piaristák egyetemes káptalanját rendszerint hatévente hívják össze, ahol a kezdeti pár nap során az egybegyűltek áttekintik az elmúlt időszakot. Az első hét végén a káptalani tagok megválasztják a rend generálisát, majd az asszisztenseit is, akik a négy kontinens (Európa, Afrika, Ázsia, Amerika) ügyeiért felelnek majd. A káptalani időszak utolsó harmadában megvitatják és elfogadják a rend következő hat évre szóló terveit és irányvonalait.

 

Pihenésképp, vasárnaponként  a közép-európai piaristasággal ismerkednek a résztvevők kirándulások keretében. Többek közt bejárják Budapest nevezetességeit is; a Parlamentben Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Rétvári Bence parlamenti államtitkár fogadja őket, majd ellátogatnak a Piarista Központba,a Mátyás templomba és a Budai Várba is.

 

A káptalan kiemelt vendégei lesznek Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, aki a káptalan tagjaival misézik július 8-án a Szent Adalbert Központ kápolnájában, július 14-én pedig Joao Braz de Avis bíboros, a Szerzetesi Kongregáció prefektusa érkezik majd.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia vándortábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Virág Benedek vándortábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Szilvásy László SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41