Ugrás a tartalomra
2015. június 30. 18:00 to 2015. július 1. 17:45
Esztergom

Megkezdődött a piaristák egyetemes káptalanja

Június 30-án kezdetét vette a piarista rend 47. egyetemes káptalanja, amelyet ezúttal az esztergomi Szent Adalbert Központban tartanak. A rendi tanácskozás három héten át fog zajlani - tájékoztat a piarista.hu

Megtekinthető még itt a Joao Braz de Aviz bíboros előadása (forrás: METANOIA).

A piarista rend történetében nem volt még példa arra, hogy az egyetemes káptalan helyszínéül ne Olaszország vagy Spanyolország szolgáljon. Az idén 47. alkalommal megrendezendő esemény házigazda szerepét a rend magyar tartománya kapta, ahol több piarista oktatási intézmény (Nagykanizsa, Kecskemét, Vác) is fennállásának 250. ill. 300. évfordulóját ünnepli. Június 30-július 21. között a rend 1300 tagjából hivatalosan 64 fő vesz részt a rendi tanácskozáson, akik 36 országból érkeztek az esztergomi Szent Adalbert Központba. Munkájukat  9 világi munkatárs segíti majd, akik a káptalan második hetében csatlakoznak a káptalanhoz.

A káptalant Labancz Zsolt, a rend magyarországi tartományfőnökének köszöntő szavai nyitották meg, melyet ünnepélyes szentmise követett az esztergomi Bazilikában. A misét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek olasz nyelven celebrálta, ami után a bíboros előadást tartott a jelen lévő piaristáknak a Szent Adalbert Központban.

A piaristák egyetemes káptalanját rendszerint hatévente hívják össze, ahol a kezdeti pár nap során az egybegyűltek áttekintik az elmúlt időszakot. Az első hét végén a káptalani tagok megválasztják a rend generálisát, majd az asszisztenseit is, akik a négy kontinens (Európa, Afrika, Ázsia, Amerika) ügyeiért felelnek majd. A káptalani időszak utolsó harmadában megvitatják és elfogadják a rend következő hat évre szóló terveit és irányvonalait.

 

Pihenésképp, vasárnaponként  a közép-európai piaristasággal ismerkednek a résztvevők kirándulások keretében. Többek közt bejárják Budapest nevezetességeit is; a Parlamentben Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Rétvári Bence parlamenti államtitkár fogadja őket, majd ellátogatnak a Piarista Központba,a Mátyás templomba és a Budai Várba is.

 

A káptalan kiemelt vendégei lesznek Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, aki a káptalan tagjaival misézik július 8-án a Szent Adalbert Központ kápolnájában, július 14-én pedig Joao Braz de Avis bíboros, a Szerzetesi Kongregáció prefektusa érkezik majd.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41