Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2020. december 11. 19:00 to 2020. december 12. 18:45
Mindenhol

MINT A “MEGSZENTELT ÉLET EGYHÁZI CSALÁDJA”

2020. december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, a Nyolc Boldogság Közösség egyházmegyei jogon „megszentelt élet egyházi családja” elismerést kapott.

A dekrétumot a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja jóváhagyásának birtokában Mgr. Robert Le Gall Toulouse érseke szentmise keretében adta át a közösség legfőbb elöljárójának, Anna Katharina Pollmeyer nővérnek.

Az 1983-as Egyházi törvénykönyv különbséget tesz a megszentelt élet intézményei és a hozzá hasonló intézmények között. A megszentelt élet intézményei közzé sorolja azokat, amelyekben az evangéliumi tanácsok szerinti nyilvános, örök, hármas fogadalmat tesznek a tagok. Ebbe a kategóriába tartoznak:

a szerzetes intézmények (monasztikus, kanonok, apostolkodó rendek és kongregációk),
a világi intézmények,
valamint a remeték.

A megszentelt élet intézményeihez hasonló intézmények az apostoli élet társaságai, ahol nem szükséges, de lehetséges hármas fogadalmat tenni, valamint a megszentelt szüzek, akik csak tisztasági fogadalmat vállalnak.

A „megszentelt élet egyházi családja” egy új intézményforma, amelyet a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja ismert el, a  Kongregáció által 2002-ben publikált dokumentum pedig a következőképpen mutat be:

„A megszentelt élet egyházi családja, egy olyan megszentelt élet intézménye, amelyet a fent megnevezett Kongregáció ismer el, és amely egy egyházjogi személyiségben magában foglal megszentelt életű nőket, férfiakat, klerikusokat és világiakat.”  

Ezt az intézményformát vegyes közösségeknek is nevezik, két típusuk létezik. Az egyik típus két ágból (megszentelt életű nők és férfiak – klerikusok), a másik típus három ágból áll (ezekben a két szerzetesi ág mellett létezik egy ún. laikus ág a világiak részére). Ez utóbbi esetben a struktúra a tagoknak azt a szándékát fejezi ki, hogy lelkiségükben meghatározó az Isten népe fogalma és a kommunió lelkisége. Jelenleg tíz, a Szentszék által jóváhagyott egyházi család létezik a Katolikus Egyházban.

A Nyolc Boldogság Közösségben, mint egyházmegyei jogú megszentelt élet intézményében, a női és férfi megszentelt életű tagok nyilvános örökfogadalmat tesznek, és a klerikusok a férfi ág által vannak inkardinálva.

Forrás és fotó: beatitudes.org

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41