Online közösségi szolgálat a Ferences Szociális Otthonban

2021. feb. 25. (csütörtök) 09:45
Esztergom

A koronavírus-járvány az idősotthonok életében is nagy változásokat hozott. Nemcsak a lakók mindennapi rutinjait kellett átalakítani, de a közösségi szolgálatot végző fiatalok rendszeres látogatása is lehetetlenné vált. Nehéz időszak ez az esztergomi ferences idősotthon lakói számára is, akik szomorúan tapasztalták – nemcsak a fiatalok, de – a rokonok, barátok, ismerősök hiányát. Az egyik helyi iskola segítségével azonban kreatív módon nézhettek szembe ezzel a változással.

A Ferences Szociális Otthon (FSZO) lakóinak mindennapjaihoz szorosan hozzátartozott, hogy közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok vannak közöttük. Az intézmény munkatársai mindig igyekeztek úgy kialakítani a diákok és az itt élők közötti kapcsolatot, hogy örömmel töltsék el a közös időt. Kezdetben a helyi ferences gimnázium és más középiskola tanulói jártak az otthonba: felolvastak, társasjátékoztak a lakókkal, közös kézműves foglalkozásokon vettek részt. „Nagyon szerettek kötetlenül beszélgetni a idősekkel. Volt, hogy egy születésnapi ünnepségre is elhívtuk a diákokat” – számolt be Szabó Zoltánné, az FSZO vezetője.

2019 márciusában az ÉTA Országos Szövetség diákönkéntes és közösségi szolgálati programjába bekapcsolódó esztergomi Montágh Imre iskola diákjai is csatlakoztak a fiatalok köréhez. Pápai Hajnalka az ÉTA programjának felelőse és a helyi iskola koordinátor tanára így emlékezett erre:

„A lakók örömmel és érdeklődéssel fogadták a lányokat. A szövetségi közösségi szolgálat célja az idős emberek segítése, szabadidejükben közös programok szervezése, kapcsolatépítés a segítő tevékenységen keresztül.” A program elérte célját: a lakók és a diákok között valódi unoka–nagyszülő kapcsolat alakult ki. Számos közös programon vettek részt: kézműves foglalkozások, társasjáték, séta a Duna-parton. Tenyérlenyomatokból életfát alkottak, díszeket készítettek a húsvéti tojásfára, a szüreti mulatságra és karácsonyra is.

„„A 2019-es advent-várón és a karácsonyi ünnepségen is részt vettünk, diákjaink apró saját készítésű képecskékkel lepték meg az időseket. 2020 januárjában közösen készítettünk farsangi álarcokat, ezután egy beszélgetős, emlék-felidézős délelőttön vettünk részt, ahol a lakók fényképalbumokból idézték fel családjukkal, ismerőseikkel, szeretteikkel eltöltött éveiket” – idézte fel Pápai Hajnalka.

Márciusban, a koronavírus-járvány miatt bevezetett látogatási tilalom meggátolta a program hagyományos módon történő folytatását. A diákok és a lakók néhány alkalommal Skype-on tudtak beszélgetni egymással, az idősek kézzel rajzolt képeket és leveleket kaptak a fiataloktól.

A nyári enyhítések időszaka alatt már volt lehetőségük egy örömteli találkozásra, amely felejthetetlen élményt jelentett minden résztvevő számára. A járványhelyzet az őszi időszakban ismét korlátozásokat hozott, így a szervezők a program átalakítására kezdtek összpontosítani. Ismét csak a telefonos és online kapcsolattartás jöhetett szóba. A folyamatos online kapcsolattartás tárgyi, technikai és financiális feltételeit az ÉTA Szövetség biztosította programja keretében, így pl.az idősek végigkövethették a diákok városi sétáját, akik okostelefonjaik segítségével haladtak, egy alkalommal pedig csodás naplementét nézhettek végig élő adásban az esztergomi Szent Tamás-hegyről. „Az idősek otthona minden dolgozója emberfeletti feladatot lát el. Emellett fogadnak minket, így minden segítséget meg tudunk adni egymásnak ahhoz, hogy a közösségi szolgálat elérje egyik legfontosabb célját: ez esetben, hogy a diákok becsempésszék a fiatalságot a lakók életébe” – zárta le beszámolóját Pápai Hajnalka.

Az idősekkel való online kapcsolattartás, a közvetítések és virtuális programok várhatóan a közeljövőben is folytatódnak majd. Mind az iskola diákjai, mind pedig a lakók a viszontlátás reményében várják a tavaszi időszakot.

A szociális intézmények dolgozói fáradságos és odaadó munkájukkal ezekben a napokban is a járványhelyzet szempontjából leginkább veszélyeztetett korosztályt szolgálják. Hordozzuk őket is imádságainkban!

 

Ferences Média, 2021
Pápai Hajnalka, iskolai koordinátor/ programfelelős ÉTA Szövetség
Szabó Zoltánné, FSZO vezető

 

Forrás és fotó: ferencesek.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41