Online közösségi szolgálat a Ferences Szociális Otthonban

2021. feb. 25. (csütörtök) 09:45
Esztergom

A koronavírus-járvány az idősotthonok életében is nagy változásokat hozott. Nemcsak a lakók mindennapi rutinjait kellett átalakítani, de a közösségi szolgálatot végző fiatalok rendszeres látogatása is lehetetlenné vált. Nehéz időszak ez az esztergomi ferences idősotthon lakói számára is, akik szomorúan tapasztalták – nemcsak a fiatalok, de – a rokonok, barátok, ismerősök hiányát. Az egyik helyi iskola segítségével azonban kreatív módon nézhettek szembe ezzel a változással.

A Ferences Szociális Otthon (FSZO) lakóinak mindennapjaihoz szorosan hozzátartozott, hogy közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok vannak közöttük. Az intézmény munkatársai mindig igyekeztek úgy kialakítani a diákok és az itt élők közötti kapcsolatot, hogy örömmel töltsék el a közös időt. Kezdetben a helyi ferences gimnázium és más középiskola tanulói jártak az otthonba: felolvastak, társasjátékoztak a lakókkal, közös kézműves foglalkozásokon vettek részt. „Nagyon szerettek kötetlenül beszélgetni a idősekkel. Volt, hogy egy születésnapi ünnepségre is elhívtuk a diákokat” – számolt be Szabó Zoltánné, az FSZO vezetője.

2019 márciusában az ÉTA Országos Szövetség diákönkéntes és közösségi szolgálati programjába bekapcsolódó esztergomi Montágh Imre iskola diákjai is csatlakoztak a fiatalok köréhez. Pápai Hajnalka az ÉTA programjának felelőse és a helyi iskola koordinátor tanára így emlékezett erre:

„A lakók örömmel és érdeklődéssel fogadták a lányokat. A szövetségi közösségi szolgálat célja az idős emberek segítése, szabadidejükben közös programok szervezése, kapcsolatépítés a segítő tevékenységen keresztül.” A program elérte célját: a lakók és a diákok között valódi unoka–nagyszülő kapcsolat alakult ki. Számos közös programon vettek részt: kézműves foglalkozások, társasjáték, séta a Duna-parton. Tenyérlenyomatokból életfát alkottak, díszeket készítettek a húsvéti tojásfára, a szüreti mulatságra és karácsonyra is.

„„A 2019-es advent-várón és a karácsonyi ünnepségen is részt vettünk, diákjaink apró saját készítésű képecskékkel lepték meg az időseket. 2020 januárjában közösen készítettünk farsangi álarcokat, ezután egy beszélgetős, emlék-felidézős délelőttön vettünk részt, ahol a lakók fényképalbumokból idézték fel családjukkal, ismerőseikkel, szeretteikkel eltöltött éveiket” – idézte fel Pápai Hajnalka.

Márciusban, a koronavírus-járvány miatt bevezetett látogatási tilalom meggátolta a program hagyományos módon történő folytatását. A diákok és a lakók néhány alkalommal Skype-on tudtak beszélgetni egymással, az idősek kézzel rajzolt képeket és leveleket kaptak a fiataloktól.

A nyári enyhítések időszaka alatt már volt lehetőségük egy örömteli találkozásra, amely felejthetetlen élményt jelentett minden résztvevő számára. A járványhelyzet az őszi időszakban ismét korlátozásokat hozott, így a szervezők a program átalakítására kezdtek összpontosítani. Ismét csak a telefonos és online kapcsolattartás jöhetett szóba. A folyamatos online kapcsolattartás tárgyi, technikai és financiális feltételeit az ÉTA Szövetség biztosította programja keretében, így pl.az idősek végigkövethették a diákok városi sétáját, akik okostelefonjaik segítségével haladtak, egy alkalommal pedig csodás naplementét nézhettek végig élő adásban az esztergomi Szent Tamás-hegyről. „Az idősek otthona minden dolgozója emberfeletti feladatot lát el. Emellett fogadnak minket, így minden segítséget meg tudunk adni egymásnak ahhoz, hogy a közösségi szolgálat elérje egyik legfontosabb célját: ez esetben, hogy a diákok becsempésszék a fiatalságot a lakók életébe” – zárta le beszámolóját Pápai Hajnalka.

Az idősekkel való online kapcsolattartás, a közvetítések és virtuális programok várhatóan a közeljövőben is folytatódnak majd. Mind az iskola diákjai, mind pedig a lakók a viszontlátás reményében várják a tavaszi időszakot.

A szociális intézmények dolgozói fáradságos és odaadó munkájukkal ezekben a napokban is a járványhelyzet szempontjából leginkább veszélyeztetett korosztályt szolgálják. Hordozzuk őket is imádságainkban!

 

Ferences Média, 2021
Pápai Hajnalka, iskolai koordinátor/ programfelelős ÉTA Szövetség
Szabó Zoltánné, FSZO vezető

 

Forrás és fotó: ferencesek.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41