Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2019. február 18. 15:30
Győr

Rendalapító atyáikra emlékeztek Győr-Újvárosban a Szervita Nővérek

2019. február 18-án, Katolikus Egyházunk a Fájdalmas Szűzanya tiszteletét ápoló és elmélyítő Szervita Rend 7 szent rendalapítójára emlékezik: Szent Bonfiglio, Bonagiunta, Manetto, Sostegno, Amadio, Uguccione, és Alessio-ra. 

A hét szentet a Szűzanya egy olyan korban indította útra, amikor az Egyház újból ráeszmélt a Vita Apostolica, az Apostoli Egyház eszményére. Ennek szellemében szó szerint és válogatás nélkül akarták követni az evangéliumot, mint Szent Ferenc. Miután rátaláltak a ,,drágagyöngyre'', az Apostolok Cselekedeteinek egyházát vették példaképül, s szegénységben és felebaráti szeretetben akartak élni.

Február 18-án, vasárnap délután a Győr-Újvárosban élő szervita nővérek rendházuk kápolnájában emlékeztek meg a Szervita rendalapító atyákról a győri szervita világi rend és a győri skapuláré társulat tagjaival együtt közös búcsúi-szentmise keretében. A szentmise keretében a világi rend tagjai megújították fogadalmukat. Az ünnepre a nővérek kihelyezték tiszteletadásra a hét szent rendalapító ereklyéit is, így kérve közbenjárást, annak elkötelezett egyházi és világi tagjaira és mindazokért akik a fájdalmas Szűzanyát tisztelik. A legszentebb áldozatot főtisztelendő Mag Tamás felvidéki káplán mutatta be. Vele koncelebrált Bogisich Ferenc O.S.S.M gyémántmisés atya, a Szervita Világi Rend nemzeti asszisztense. 

A homília után a világi rendi tagok fogadalmának megújítása következett, melyet a szervita himnusz éneklése zárt. A legszentebb áldozat bemutatása végén Bogisich Ferenc atya gyémántmisés áldásban részesítette a megjelent híveket, majd a szentmisét követően szerény agapéra hívták a nővérek a megjelenteket.

A szervita rend alapítóiról

1233. augusztus 15-én hét gazdag és tekintélyes firenzei polgár a Szent Szűz hét fájdalmának tiszteletét ápoló társulást hozott létre. Alázatosan a Senario hegyén (Montesenario) remete életbe vonultak, itt főleg a Boldogságos Szűz Máriát tisztelték. 1240 nagypéntekjén a Szűzanya jelenésben szólította fel őket rendalapításra, Szent Benedek Regulája alapján létrehozták Szűz Mária szolgáinak rendjét, a szervita rendet. Az első kolostoruk Firenzében alakult meg, majd Sienában, Pistojában, Arezzoban és más városokban is gyorsan közösségek alakultak. XI. Benedek pápa hagyta jóvá rendjüket 1304. február 11-én. XIII. Leó pápa a hét alapítót 1888-ban szentté avatta, és ezt az ünnepet rendelte. A liturgikus reformig az alapítást február 12-én ünnepeltük. Akkor az ünnep átkerült az egyik alapító, Alessio Falconieri halálának napjára. Ő 110 évesen. 1310-ben hunyt el, egyedül élte meg a rendalapítók közül a pápai jóváhagyást. Példájuk: A Szent Szűz tisztelete Jézus tiszteletéhez vezet minket!

Forrás és fotó: http://www.gyorujvarosiplebania.eoldal.hu

 

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41