Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai
2020. november 3. 8:30
Csákvár

A Szent Vince otthon szerzetesnővéreire emlékeztek Csákváron

2020.11.03. – A csákvári temetőben külön parcellába temették azt a 237 kedvesnővért, akik a vincés zárdában 1950-től, a szerzetesrendek hazai feloszlatását követően a Katolikus Szeretetszolgálat otthonában éltek, dolgoztak. Pirityi Hajnal, a csákvári otthon intézményvezetője kérésére Spányi Antal püspök megáldotta a nővérek sírjait, és imádkozott az elhunyt apácákért.

A Páli Szent Vincéről elnevezett irgalmas nővérek szerzetesrend, amely Esterházy Miklós Móricz kérésére érkezett Csákvárra, 1883-ban kezdte meg működését. Először három, majd öt nővér szolgált a településen, ahol óvodát, elemi leányiskolát, valamint kórházat működtettek. 1927-ben már tíz nővér látta el az időközben kibővült feladatokat, ekkor már szegényeket is gondoztak, és népkonyhát üzemeltettek. Az iskola 1948-as államosításáig, 66 éven keresztül minden csákvári katolikus leánygyermeknek a vincés nővérek voltak a nevelői.

Az iskola államosítását követően, 1950-ben megvonták a működési engedélyt is a szerzetesrendektől, a szociális tevékenységet pedig állami feladattá nyilvánították. A szerzetesek és apácák megélhetés nélkül maradtak. Ekkor alapította meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Szeretetszolgálatot, hogy gondoskodjon az ellátás nélkül maradt idős, beteg szerzetesekről és apácákról. Az állam öt települést jelölt ki a fedél nélkül maradtak befogadására. Ezek egyike volt Csákvár, ahová a megmaradt épületekbe 63 idős kedvesnővért – nem csak vincéseket – szállásoltak el.

Az ő végső nyughelyükké lett a csákvári katolikus temető, amely csendben húzódik meg a Vértes lábánál. A sírkertből feltekintve a közeli bércek vonulatát – benne a Kőlik-hegyi barlang távolba ásító hasadékával – figyelheti a szemlélő. A fejfák tanúsága szerint az első kedvesnővért 1953-ban temették, a két utolsó pedig 2002-ben hunyt el.

Őrájuk emlékeztek a Szent Vince otthon egykori és mai dolgozói és a csákváriak, akik közül többen is őriznek a nővérekhez kapcsolódó emlékeket. A katonás rendben egymás mellett álló, egyforma sírok felett – amelyben ma már kettesével nyugszanak a nővérek – mondott imát Spányi Antal megyés püspök, és rájuk emlékeztek az esemény szónokai.

Ahogy az intézmény vezetője, Pirityi Hajnal mondta: a nővérek keresztényi értékrendjükkel vezérfonalként mutatnak utat, ezért nem a múltat, hanem a jelent és a jövőt jelentik az intézmény számára.

Forrás és fotó: szfvar.katolikus.hu és www.feol.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41