Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2018. június 18. 9:15
Róma

A Szentatya a teatinus nővérekhez

Ferenc pápa június 16-án délben a Konzisztórium-teremben fogadta a teatinus nővérek kongregációjának küldöttségét, akik alapítójuk halála negyedik centenáriumára emlékeznek. Hozzájuk intézett beszédében a szemlélődő ima fontosságáról, az Eucharisztia központi szerepéről és az önzetlen szolgálatról szólt.

Ferenc pápa a teatinus nővérekhez intézett beszédében mindenekelőtt köszönetet mondott azért a szolgálatért, melyet az egyházban kifejtenek, szerte a világon. Orsola Benincasa nővér szemlélődő lélek volt, aki egész életét a keresztre feszített Krisztushoz alakította, többek közt saját misztikus tapasztalatai nyomán is. Ferenc pápa szabadon fogalmazva utalt arra a nehézségre, mely kezdetben, a teatinus rend társalapítója, IV. Pál pápa idejében a jezsuita rend és a teatinusok között fennállt. „Az akkori veszekedések után azonban most barátok vagyunk” – tette hozzá. 

Az Eucharisztia volt Benincasa nővér számára élete középpontja és legfőbb lelki tápláléka – folytatta a pápa. Rendjére hagyott spiritualitása mélyen Krisztus-központú és máriás lelkületű. Nővéreinek azt hagyta meg, hogy ne éljenek más rendszabályzatot, mint a szeretetét. A pápa a rendszeres és mély imádságra buzdította őket, tudva, hogy az imádság nem szakítja el őket a világtól, hanem a mélyben összekapcsolja őket vele. Álljanak közel a szenvedőkhöz és ismerjék föl bennük a keresztre feszített Krisztust. Másfelől pedig kövessék alapító mesternőjük tapasztalati jellegű Isten-ismeretét. Végül arra emlékeztette őket, hogy a világnak szüksége van a közösségben megélt testvéri élet tanúságtételére és a szenvedőknek nyújtott szolgálatukra. 

Orsola Benincasa olasz szerzetes nővér, a teatinus nővérek kongregációjának alapítója Nápolyban született 1547. október 20-án és 72 éves korában ugyanott halt meg 1618. okt. 20-án, pontosan a születése napján. Az általa alapított teatinus női rend idén ünnepli alapítója halálának négyszázadik évfordulóját. A kicsi Orsolának tíz évesen, 1557 Karácsony éjszakáján volt az első elragadtatása, mely egyre sűrűbben ismétlődött. 1579-ben, huszonkét éves korában az emberek kíváncsisága elől visszavonult a Sant’Elmo-hegyre remetének. 1582. március 12-én újabb látomástól indítva Rómába ment XIII. Gergely pápához, hogy az egyház reformját sürgesse. A pápa meghallgatta, s hitelességének megvizsgálására egy teológiai bizottságot kért föl, melynek tagja volt Claudio Acquaviva jezsuita generális és Néri Szent Fülöp, az oratoriánusok alapítója. A több hónapos vizsgálat során alázat- és önmegtagadás-gyakorlatoknak tették ki. Eltiltották a szentáldozástól, megbüntették elragadtatásai miatt, ő pedig, miután mindezeket hősiesen elviselte, visszatérhetett Nápolyba anélkül, hogy bármit elért volna. Újra visszavonult a Sant’Elmo-hegyre, tovább imádkozott és a lelki példáját követő lányok számára 1583-ban, 36 évesen megalapította a teatinus nővérek kongregációját, melynek szabályzatát 1623-ban XV. Gergely pápa hagyta jóvá. Erényeinek hősiességét 1793-ban VI. Piusz pápa ismerte el.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41