Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2018. február 1. 10:00 to 2018. február 2. 9:45
Piliscsaba

Szentmise és kiállítás az Egyházközségi Nővéreknél

Az Egyházközségi Nővérek Társasága  alapító nővérének, Dr. Künnle Theodora halálának  50. évfordulóján jubileumi szentmisét tartottunk Piliscsaba - Klotildligeten. 

A szentmisét Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök atya mutatta be. A prédikációjában megismertette Theodora nővér életét, írásaiból kiemelt gondolatokat, melyek a mai korban ugyanúgy érvényesek, mint a múlt század közepén. Általuk  irányt mutatott és buzdította a közösséget. Nagyra  értékelte munkásságát, fordításait: hangsúlyozta,  hogy Theodora  nővér már akkor magyarra fordította a nővérei számára a latin zsolozsma egyes részeit, amikor az első, hivatalosan megjelentetett  Ideiglenes Zsolozsmáskönyv még nem is létezett.  Püspök atya szeretetteljes, közvetlen hangvétele meghatározta az egész együttlét légkörét.

A szentmise után kiállítás nyílt, ahol ismerkedhettünk a Prohászka Ottokár püspök gondolata nyomán létrejött szerzetescsalád gaival.   Megtekinthettük az alapító gyermekkori, családi képeit, barátsága emlékét Salkaházi Sárával. Egyes leveleinek fotókópiáját, Reményik Sándortól dedikált verseskötetét. A kiállítás középpontjában Theodora nővér íróasztala áll, azzal az írógéppel, melyen a múlt század közepén 6 példányban gépelt indigóval  hártyapapírra, hogy a nővéreinek fordított különböző  könyveket – a pápák életéről,  Thomas Mertonon át a Trapp családig –minél több példányban a kezükbe adhassa.

A kiállítás megtekintése közben, meglepetésként az Egyházközségi  Nővérek Piskótakekszét kínálta körbe a vezetőnővér, melynek 1935-ből származó receptjét mindenki magával is vihette.

Nagy örömünkre szolgált, hogy megtiszteltek minket a Megválós Nővérek képviselői, Szabó Katalin, a Szociális Testvérek Társasága magyar kerülete elöljárója,  Simon Anna Gabriella a Szociális Missziótársulat általános főnöknője és négy tagja. A város polgármestere, Farkas András nem elsősorban hivatalosan volt jelen, hisz őt kicsi gyermekkora óta ismeri, szereti a közösség. A nap egyik fénypontja Endrődi Emma Rita nővér lelkes, élménygazdag visszaemlékezése volt: Ő, és Gáti Edit Ágnes, - mindketten 92 évesek -  még személyesen ismerték alapító nővérünket, az Ő keze alatt voltak novíciák.

Köszönjük az együtt miséző atyák jelenlétét. Hálásak vagyunk Társult tagjainknak, akik munkájukkal, imádságaikkal segítik a Társaság életét, Köszönjük mindenki munkáját, akik az ünnep megvalósulásában segítettek, és mindazon szerzetesközösségek imáit, akik ezen ünnep alkalmából (is) imádkoztak értünk.  Igazán közösségivé, a megszentelt élet napjának közös ünnepévé vált így a jubileum.

Egyházközségi Nővérek Társasága  naponta imádkozik új hivatásokért, hiszen meggyőződésünk, hogy ma is szükség van elkötelezett nővérekre és társult tagokra  a plébániai feladatok szolgálatában.                                                       

Gaál Marika nővér

Fotó: Antalné Csukor Edit 

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41