Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2018. február 1. 10:00
Piliscsaba

Szentmise és kiállítás az Egyházközségi Nővéreknél

Az Egyházközségi Nővérek Társasága  alapító nővérének, Dr. Künnle Theodora halálának  50. évfordulóján jubileumi szentmisét tartottunk Piliscsaba - Klotildligeten. 

A szentmisét Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök atya mutatta be. A prédikációjában megismertette Theodora nővér életét, írásaiból kiemelt gondolatokat, melyek a mai korban ugyanúgy érvényesek, mint a múlt század közepén. Általuk  irányt mutatott és buzdította a közösséget. Nagyra  értékelte munkásságát, fordításait: hangsúlyozta,  hogy Theodora  nővér már akkor magyarra fordította a nővérei számára a latin zsolozsma egyes részeit, amikor az első, hivatalosan megjelentetett  Ideiglenes Zsolozsmáskönyv még nem is létezett.  Püspök atya szeretetteljes, közvetlen hangvétele meghatározta az egész együttlét légkörét.

A szentmise után kiállítás nyílt, ahol ismerkedhettünk a Prohászka Ottokár püspök gondolata nyomán létrejött szerzetescsalád gaival.   Megtekinthettük az alapító gyermekkori, családi képeit, barátsága emlékét Salkaházi Sárával. Egyes leveleinek fotókópiáját, Reményik Sándortól dedikált verseskötetét. A kiállítás középpontjában Theodora nővér íróasztala áll, azzal az írógéppel, melyen a múlt század közepén 6 példányban gépelt indigóval  hártyapapírra, hogy a nővéreinek fordított különböző  könyveket – a pápák életéről,  Thomas Mertonon át a Trapp családig –minél több példányban a kezükbe adhassa.

A kiállítás megtekintése közben, meglepetésként az Egyházközségi  Nővérek Piskótakekszét kínálta körbe a vezetőnővér, melynek 1935-ből származó receptjét mindenki magával is vihette.

Nagy örömünkre szolgált, hogy megtiszteltek minket a Megválós Nővérek képviselői, Szabó Katalin, a Szociális Testvérek Társasága magyar kerülete elöljárója,  Simon Anna Gabriella a Szociális Missziótársulat általános főnöknője és négy tagja. A város polgármestere, Farkas András nem elsősorban hivatalosan volt jelen, hisz őt kicsi gyermekkora óta ismeri, szereti a közösség. A nap egyik fénypontja Endrődi Emma Rita nővér lelkes, élménygazdag visszaemlékezése volt: Ő, és Gáti Edit Ágnes, - mindketten 92 évesek -  még személyesen ismerték alapító nővérünket, az Ő keze alatt voltak novíciák.

Köszönjük az együtt miséző atyák jelenlétét. Hálásak vagyunk Társult tagjainknak, akik munkájukkal, imádságaikkal segítik a Társaság életét, Köszönjük mindenki munkáját, akik az ünnep megvalósulásában segítettek, és mindazon szerzetesközösségek imáit, akik ezen ünnep alkalmából (is) imádkoztak értünk.  Igazán közösségivé, a megszentelt élet napjának közös ünnepévé vált így a jubileum.

Egyházközségi Nővérek Társasága  naponta imádkozik új hivatásokért, hiszen meggyőződésünk, hogy ma is szükség van elkötelezett nővérekre és társult tagokra  a plébániai feladatok szolgálatában.                                                       

Gaál Marika nővér

Fotó: Antalné Csukor Edit 

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41