Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország

Hazaérkezett az egyházközségi nővérek hivatásokért zarándokló csoportja öt napos útjáról.

 

Újra és újra felcsendült bennünk az ismert dallam, hazánk tájain járva: Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! Múltkutatás és csapatépítés című pályázat keretében terveztük meg utunkat.

Grősz József érsek 80 évvel ezelőtt hagyta jóvá az Egyházközségi Nővérek Társaságának megalakulását. Ez a tény is időszerűvé tette, hogy ellátogassunk Kalocsára, és imádkozzunk a sírjánál.

Bejártuk alapításunk és az első évek helyszíneit, imádkoztunk elhunyt nővéreinkért, és azokért az atyákért, akik mellett szolgáltak. Ezeken kívül igyekeztünk megállni utunkba eső történelmi emlékhelyeken, (pl. Pécsvárad, Ópusztaszer) ezzel is erősíteni nemzeti tudatunkat. Szentek és vértanuk kísérték utunkat: Szent Mihály arkangyal (temploma Kékesden), Skóciai Szent Margit (Szülőhelye Mecseknádasdon), Szent Mór és Boldog Özséb (Pécs), Szent Vér ereklye (Báta), Vezér Ferenc és II.  János Pál vérereklye (Pálosszentkút).

Minden nap részt vettünk szentmisén. Pécsett, ahol első nővéreink tették első fogadalmukat, találkoztunk moderátorunkkal, Bíró László püspök atyával. Kalocsán nagy örömmel és szeretettel fogadott minket alapítónk utóda, Bábel Balázs érsek atya.  Ámuldozva vettünk részt az Astriceum és a könyvtár bemutatásán, de az igazi kuriózum a bazilika körüli ásatás volt. Szívet-lelket megrendítő élmény volt azon a helyen járni, ahol magyarságunk, keresztény mivoltunk gyökerezik. Asztrik apát, érsek és diplomata hozta a Szent Koronát Szent István királyunknak! 
Bátán, Magyarország egyetlen Szent Vér Kegyhelyén és Pálosszentkúton  - első osztályú  zarándokszállásokon - aludtunk. Utunk során találkoztunk néhány társult tagunkkal, karizmánk szerint élő ismerősökkel és hivatásunk iránt érdeklődőkkel.

Köszönjük még a szentmisét Antal Géza apát-plébánosnak Kékesden, (ahol Erzsike néni templomépíttető volt az idegenvezetőnk), Pál Dániel Csabának OSSPE Pálosszentkúton, és a szállást és az ereklye bemutatását Sümegi József diakónusnak, a Szent Vér kegyhely őrének. 

Köszönjük az itthon maradottak imádságát, őrangyalainknak, hogy vigyáztak ránk, és jótevőinknek, hogy megszerelték autónkat (kétszer romlott el)                                                                                         

Töltekeztünk lelkileg,  gazdagodtunk kapcsolatokban, élményekben, gyönyörködtünk a teremtett és épített világunk szépségeiben. Az utazás véget ért, ám hivatásokért továbbra is imádkozunk.

 

Szerző: Gaál Mária vezető nővér

Fotó: Antalné Csukor Edit
 

(Részletes beszámolót később olvashatnak, az egyházközségi nővérek honlapján: egyhazkozseginoverek.hu)  

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41