Szerzetesi fenntartású tanodák találkozója

2022. feb. 2. (szerda) 09:30
Budapest

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája 2022. 01. 26-án találkozót tartott a szerzetesi fenntartású tanodák szerzetes fenntartói és világi munkatársai részére. A járványhelyzetre való tekintettel részben online formában került megrendezésre. A személyesen jelen lévők a szerzetes iroda tárgyalójában találkoztak. Az összejövetel 10 - 14 óráig tartott, egy ebédszünettel és nagyon aktív, jó hangulatú volt.

Köszönjük a résztvevőknek!

Felmerül a kérdés, hogy egy alapvetően oktatási feladattal miért a szociális terület foglalkozik. A tanoda, mint szervezeti forma nem része a közoktatásnak, viszont alapvető célja azoknak a hátrányos helyzetű gyermekeknek a megsegítése, akik lemaradnak és kimaradnak a normál iskolai rendszerből. Szent Ferenc Kisnővérei - akik működtetnek tanodát és a találkozón is részt vettek -, így fogalmazzák meg saját hivatásukat „Ha jól akarjuk nevelni a gyerekeket, akkor szeretni kell őket.”

A tanodák működése mélyen szociális indíttatású.

Mi a tanoda?

A tanodák hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek a tanulásban, felzárkózásban. Az iskolai órák után a gyerekek a tanodába mennek, ahol szakképzett pedagógusok, szociális munkások irányításával tanulnak, játszanak, valamint a fejlődésüket szolgáló hasznos tevékenységekkel töltik az időt.

A tanoda, mint fogalom a kilencvenes években jelent meg a magyar oktatásügy szókészletében. Kezdetben civil szervezetek karolták fel a kezdeményezést.

A tanoda a tanulók számára, a szülők bevonásával, a diákok egyéni szükségleteit szem előtt tartva, az egész személyiségfejlődést elősegítő komplex szolgáltatásokat nyújt.

A diákok iskolai lemaradásának és lemorzsolódásának megelőzésére az iskolai órákat követő tanulmányi és közösségformáló programokat kínáló tanodák a leghatékonyabb eszközök. Az egyházi háttérből fakadó spirituális többlet mellett a szerzetesi fenntartású tanodák nem tantárgy, hanem kapcsolatközpontúak, de a szeretettel teli törődés és a szakmai hozzáértéssel végzett felzárkóztatás hamar megmutatkozik a gyerekek tanulmányi eredményében.

A csoportos főzés, étkezés, játékok, kirándulások és más közös programok erősítik a közösséget, pótolják a gyerekek szocializációjából adódó hiányosságokat. A gyerekek a tanodai programoknak köszönhetően olyan helyekre is eljuthatnak, ahová a családjuk önerőből nem tudná elvinni őket.

A szerzetesi fenntartású tanodák az ország különböző pontjain működnek. Marista testvérek Karcagon, piaristák Sátoraljaújhelyen, szaléziak Kazincbarcikán, ferences kisnővérek Arlón, premontrei nővérek Zsámbékon működtetnek tanodát.

Tanodáink azt a hiányt szeretnék pótolni, amit a gyerekek nem kapnak meg a családban és az iskolában sem. A szerzetesrendek sajátos karizmájának szellemében, a spirituális többlet mellett nem tantárgyakra fókuszálnak, hanem kapcsolatközpontú, szeretettel teli törődés és a szakmai hozzáértéssel végzett felzárkóztatásra épül a munkájuk. A gyermekeknek nyújtott segítségen keresztül a család felé is nyitunk és segítünk.

A résztvevők nagyon örültek a találkozásnak, fontosnak tartják egymás megismerését, és megállapodtak, hogy az ország különböző részén működő tanodák együttműködése jó lehetőséget nyújt egymás meglátogatására. Ez fontos szakmai együttműködés! 

A gyermekek számára kirándulási lehetőség és hazánk megismerése, valamint közös táborozás szervezése is felmerült.

 

Forrás és fotó: Formanek Tamás/MSZKI

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41