Szerzetesi fenntartású tanodák találkozója

2022. feb. 2. (szerda) 09:30
Budapest

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája 2022. 01. 26-án találkozót tartott a szerzetesi fenntartású tanodák szerzetes fenntartói és világi munkatársai részére. A járványhelyzetre való tekintettel részben online formában került megrendezésre. A személyesen jelen lévők a szerzetes iroda tárgyalójában találkoztak. Az összejövetel 10 - 14 óráig tartott, egy ebédszünettel és nagyon aktív, jó hangulatú volt.

Köszönjük a résztvevőknek!

Felmerül a kérdés, hogy egy alapvetően oktatási feladattal miért a szociális terület foglalkozik. A tanoda, mint szervezeti forma nem része a közoktatásnak, viszont alapvető célja azoknak a hátrányos helyzetű gyermekeknek a megsegítése, akik lemaradnak és kimaradnak a normál iskolai rendszerből. Szent Ferenc Kisnővérei - akik működtetnek tanodát és a találkozón is részt vettek -, így fogalmazzák meg saját hivatásukat „Ha jól akarjuk nevelni a gyerekeket, akkor szeretni kell őket.”

A tanodák működése mélyen szociális indíttatású.

Mi a tanoda?

A tanodák hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek a tanulásban, felzárkózásban. Az iskolai órák után a gyerekek a tanodába mennek, ahol szakképzett pedagógusok, szociális munkások irányításával tanulnak, játszanak, valamint a fejlődésüket szolgáló hasznos tevékenységekkel töltik az időt.

A tanoda, mint fogalom a kilencvenes években jelent meg a magyar oktatásügy szókészletében. Kezdetben civil szervezetek karolták fel a kezdeményezést.

A tanoda a tanulók számára, a szülők bevonásával, a diákok egyéni szükségleteit szem előtt tartva, az egész személyiségfejlődést elősegítő komplex szolgáltatásokat nyújt.

A diákok iskolai lemaradásának és lemorzsolódásának megelőzésére az iskolai órákat követő tanulmányi és közösségformáló programokat kínáló tanodák a leghatékonyabb eszközök. Az egyházi háttérből fakadó spirituális többlet mellett a szerzetesi fenntartású tanodák nem tantárgy, hanem kapcsolatközpontúak, de a szeretettel teli törődés és a szakmai hozzáértéssel végzett felzárkóztatás hamar megmutatkozik a gyerekek tanulmányi eredményében.

A csoportos főzés, étkezés, játékok, kirándulások és más közös programok erősítik a közösséget, pótolják a gyerekek szocializációjából adódó hiányosságokat. A gyerekek a tanodai programoknak köszönhetően olyan helyekre is eljuthatnak, ahová a családjuk önerőből nem tudná elvinni őket.

A szerzetesi fenntartású tanodák az ország különböző pontjain működnek. Marista testvérek Karcagon, piaristák Sátoraljaújhelyen, szaléziak Kazincbarcikán, ferences kisnővérek Arlón, premontrei nővérek Zsámbékon működtetnek tanodát.

Tanodáink azt a hiányt szeretnék pótolni, amit a gyerekek nem kapnak meg a családban és az iskolában sem. A szerzetesrendek sajátos karizmájának szellemében, a spirituális többlet mellett nem tantárgyakra fókuszálnak, hanem kapcsolatközpontú, szeretettel teli törődés és a szakmai hozzáértéssel végzett felzárkóztatásra épül a munkájuk. A gyermekeknek nyújtott segítségen keresztül a család felé is nyitunk és segítünk.

A résztvevők nagyon örültek a találkozásnak, fontosnak tartják egymás megismerését, és megállapodtak, hogy az ország különböző részén működő tanodák együttműködése jó lehetőséget nyújt egymás meglátogatására. Ez fontos szakmai együttműködés! 

A gyermekek számára kirándulási lehetőség és hazánk megismerése, valamint közös táborozás szervezése is felmerült.

 

Forrás és fotó: Formanek Tamás/MSZKI

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41