Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi Fotó galéria
2019. szeptember 15. 9:00
Budapest

Ünnepeltek a Ferences Mária Misszionárius nővérek

Szeptember 15-én a Ferences Mária Misszionárius Nővérek hálaadással ünnepelték, hogy 120 éve vannak jelen Budapesten. 

Az ünnepség szentmise keretében történt, melyet Dobszay Benedek ferences tartományfőnök mutatott be a nővérek Hermina úti kápolnájában Budapesten. A nővérekkel együtt hálát adtak a ferences lelkiségű szerzetesrendek tagjai, a barátok és ismerősök is.  

A szentmisén Papp Tamás atya prédikált, aki kiemelte a misszió jelentőségét, mely az Atyától érkezik és Jézus Krisztus képviseli, aki a Szentlélek által elküldi az egyházat, hogy eljusson az örömhír a föld végső határáig. Az oltár elé odatűzött zászlók azokat az országokat jelezték, ahol Ferences Mária Misszionárius Nővérek szolgálnak.

Ezen kívül Szűz Máriának is nagy szerepe van a nővérek életében, aki az első misszionárius volt, mint első követője Jézusnak, és aki már magzatként elvitte őt Erzsébethez, mikor meglátogatta.

Négy nagy ereje van a nővéreknek - hangsúlyozta Papp Tamás - az Oltáriszentség és a hármas fogadalom: a tisztaság, engedelmesség, szegénység. Mindezek ellene mondanak a mai kísértéseknek és megtanítanak arra, hogy az Eucharisztia előtt kell leborulnunk, nem a földi eszmék előtt.

A szentmise végén Malgorzata Ksiazek nővér, a rend tartományi elöljárója adott hálát a nővérek történelmen átívelő szolgálatáért a következő beszéddel:

"Hogy lehetne elbeszélni a Ferences Mária Misszionárius Nővérek 120 év jelenlétét Budapesten? Milyen szóval lehetne lezárni ennyi találkozást, és a nővérek által meglátogatott ennyi helyet? Milyen szóval lehetne körülírni ezen évek történelmének eseményeit, örvényléseit?

Számokkal is meg lehetne tenni, hiszen ezek hatásosak – az első Ferences Mária Misszionárius Nővérek közösségének megalapításától ebben az országban 1899-ben egészen a nővérek szétszóratásáig a kommunista rezsim által – 157 Ferences Mária Misszionárius nővér szolgált Istennek és az embereknek ezen a földön és csaknem az egész világon ( közülük 60-an voltak misszióban – Kínában, Kanadában, Birmában, Tunéziában, Indiában, Törökországban, Palesztinában, Írországban, Srí Lankán és még sok más helyen).

Meg lehet számolni azon tevékenységeket, melyeket itt a nővérek vezettek: iskola a kerület szegény gyermekei számára, árvaházak, bölcsődék, varrás és hímző műhelyek nőknek, szegények étkeztetése…

Emlékezni lehetne a két háború drámájára, együtt a nővérek áldozatos szolgálatával az első világháború sebesült katonái mellett, ugyanakkor nyolc nővér életáldozatára is, akik életüket vesztették a második világháború bombázásai alatt.

Meg lehetne próbálni megszámolni az eucharisztikus Jézus térden való imádásának óráit ebben a kápolnában és az ország más templomaiban -  békében vagy háborúban, vagy a szabadság alatt vagy a kommunizmus fogsága idején.

Lehetne a csaknem negyven évig tartó kommunizmus drámájára gondolni, amikor a szétszóratott nővéreknek bujdokolva és veszélyben kellett elhagyniuk a kolostort üldözések közepette.

Ezzel a módszerrel is el lehet olvasni, fel lehet jegyezni a történelmet. A szavak és a számok mindig kicsik lesznek, mert minden ember, akivel találkozunk, minden esemény, minden hivatás ezen a földön szent történet  - Isten szívébe írva.

Tehát engedjétek meg, hogy meghívjalak Titeket arra, hogy másként olvassuk ezt a történetet, együtt Isten Szavával, melyet az Úr ma nekünk ajándékozott. Ott fedezzük fel, Isten hogyan olvassa az én, és a mi történetünket, hogyan tekint rá, hogyan írja Ő, egyedül. Tehát kinyitom a mai Igét és olvasom:

,,Azon a napon így szóltok majd: Adjatok hálát az Úrnak, magasztaljátok nevét. A népek között hirdessétek tetteit, s mondjátok el, milyen fölséges a neve. Zengjetek dalt az Úrnak, mert csodás dolgokat vitt végbe, szerezzen róla tudomást az egész világ. Ujjongjatok és hallassátok örömötök szavát, Sion lakói, mert nagy körötökben Izrael Szentje.” (Iz 12,3-6)

Isten kiválasztotta ezt a helyet, hogy itt zengjenek Neki dicséretet, hogy itt hívják az Ő nevét. Ő vágyott és vágyik közöttünk lenni. E történet elolvasásának ez a kulcsa! Isteni távlatból tekinteni erre annyit jelent, mint hálatelt szívvel olvasni benne Isten szüntelen jelenlétét közöttünk és minden embert, akivel itt találkozunk.

,,Hálát adunk Istennek… a ti hitetekért és szeretetetekért” (Kol 1,3-6) – ahogy Szent Pál mondja.

E 120 év története a történelem eseményeinek és örvényeinek beteljesedő Magnificat szavai! Ez az Úr története, aki megmutatta karjának erejét, alázatosakat felmagasztalt, uralkodókat taszított le trónjáról, éhezőket betöltött és fölénk hajolt irgalmával. Ez a Magnificat a mai napig tart, 120 éven át szünet nélkül és tovább.

Ma Máriával együtt énekeljük a dicsőítés  énekét, megköszönve, hogy együtt vagytok velünk ezen az úton, velünk együtt e misszióban. Köszönjük Nektek kitárt kezeiteket, szíveteket. Köszönjük Nektek, hogy Isten történetének részesei vagytok, és a mi történetünknek.

Közöttetek van Ő – Izrael Szentje. (Iz 12,6)

Mindegyikőtöket Isten szívéhez ölelünk, aki a történelem egyedüli Ura."

A szetmise után Virág és Erzsébet nővér vetített előadás keretében bemutatták az alapítónő - Boldog Marie de La Passion - életét, a rend karizmáját és magyarországi történetét.

Mindezek után szeretet-vendégségre vártak mindenkit a nővérek a rendházba, majd az ünnep szentségimádással zárult.

A Hermina úti kápolnában minden nap lehetőség van szentségimádásra délután 5 és 6 óra között, melyre a nővérek szeretettel várnak mindenkit. 

 

Írta és fotózta: Mészáros Anett/MSZKI

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41