25 éves fogadalmi évfordulót ünnepeltek a pálos nővérek

Erdőkürt
Augusztus 30-án 25 éves fogadalmi évfordulót ünnepeltek a pálos nővérek közösségében Erdőkürtön, a Magyarok Nagyasszonya Monostorban. Vas Mónika Mária Teréz nővér (a közösség elöljárója) 25 évvel ezelőtt tett fogadalmat a pálos nővérek közösségében. Egy ünnep mindig visszaemlékezés és hála Istennek, azért, amit végbevitt bennünk. Az ünnepi szentmisét Szenes István atya mutatta be.

 

Szentbeszédben István atya kiemelt az evangéliumban hallott szavakból egy gondolatot, ami a szemlélődő szerzetesek számára fontos meghívás az Istenben való megmaradás művészetében, és amit az alapító szerzetes atyák is megvalósítottak. Mint Esztergomi Boldog Özséb (a Magyar Pálos Rend alapítója) és Remete Szent Pál is megtett. „Maradjon bennem és én is tibennetek.”  8Jn. 15, 4) Három gondolatot fejtett ki.

Első gondolat, hogy megengedjük-e Jézusnak, hogy mindig más legyen. Jézus megkérdezi tőlünk, hogy Ki vagyok én neked? Ha elfogadjuk, hogy Isten mindig más, mint amit elképzeltünk róla, akkor Jézus úgy tud érkezni ahogy Ő szeretné, és nem úgy ahogy mi elgondoljuk. Így van Péterrel is. Boldogan tapasztalta, hogy megszaporítja a kenyeret és meggyógyítja a betegeket. Mégis amikor Jézus a vízen jár, megkérdezi Jézustól „Ha te vagy az, akkor parancsod meg, hogy hozzád menjek a vízen.” Jézus másként érkezett hozzá, mint addig, és elbizonytalanodott, hogy biztosan Ő-e az. Meg kell engednünk Jézusnak, máshogy közelítsen, mint ahogy megszoktuk. A hétköznapokban egy monostorban nem is egyszerű feladat ez.  

A második gondolat az, hogy Jézus nagyon szeret minket, de nem a mi logikánk szerint fog cselekedni. Hűségesnek úgy tudunk maradni Jézushoz, ha megengedjük, hogy a saját logikája szerint cselekedjen. Ez azt jelenti, hogy -- „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket.” – mondja Jézus az utolsó vacsorán a tanítványainak.  Tehát ő mondja, hogy kövess engem, és nem ti mondjátok, hogy kövess engem Uram. Amikor saját logikád szerint szeretnéd, hogy menjenek a dolgok, meg vagy ijedve, ha nehézséggel állsz szemben és nyugtalankodsz. Ha rábízod magad Jézusra, akkor nem fogsz nyugtalankodni, hanem a saját logikád szerint alakulnak a dolgok. Ha épp Jézus másként érkezik, mint megszoktad.

A harmadik gondolat, amit az Úr Jézus kér, hogy maradj bennem, maradj velem. Ezt úgy tudod megvalósítani, ha Jézus arcába nézel és hozzá igazítod az életedet.  Jézus nem azért mutatja meg az arcát, hogy rosszul érezd magad, hogy mennyire nem vagy még olyan, mint ő, hanem ez egy meghívás, hogy olyan lehetek, mint ő. Hatalmat és meghívást kapok a követésre. És miről szólnak a fogadalmak?  Arról, hogyan kell Jézust követni. Hogyan kell ma a mestert és jegyest utánozni.   

A közösség Teréz nővérrel együtt adott hálát az elmúlt 25 évért, amely tele volt kegyelemmel és megpróbáltatással is, hiszen Krisztus követése nem a könnyű, hanem a keskeny út követése.

A szentmise végén az oltár előtt Teréz nővér megerősítette a fogadalmait, amit 25 évvel ezelőtt tett. Szenes István atya hármas ünnepélyes áldással fejezte be a szertartást.

A nővérek az ebéd után egy zenés kis meglepetéssel köszöntötték elöljárójukat:  egy pálos himnusz eléneklésével.   

 

Forrás és fotó: Első Remete Szent Pál Monasztikus Nővérei

Videók

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41