„5 szóban a küldetésről” - szalézi videók

2023. október 25-től indul egy új formátum, amelynek célja a rendfőnök „5 szóban” videóüzeneteinek egyszerűsítése. Ez gyorsabb, közösségibb és a fiatalokhoz közelebb álló kommunikációt tesz lehetővé, anélkül, hogy az üzenet tartalmát torzítaná, ugyanakkor kellemesebbé és megnyugtatóbbá teszi a szélesebb közönség számára.

 

Minden témát egy kihívás stílusában fogalmazunk meg: az üzenetet 5 szembetűnő szóval kell kifejezni. A cím azonnal kijelöli a témát, és egyben közvetíti a videó hangulatát is, amely egy „csevegési” formátumot fog adaptálni. Időről időre a rendfőnököt segítő pontokkal látják el, hogy kifejtse gondolatait.

A videók mindig egy nagyon rövid összefoglalóval kezdődnek annak lényegéről, amit a rendfőnök a videón belül kifejez: egyfajta szubjektív módon leforgatott "trailer", amely nemcsak a kíváncsiság felkeltésére szolgál, hanem arra is, hogy azonnal meghatározza a megvitatásra kerülő téma alapját.

Az első kihívás a MISSZIÓ témájára vonatkozik. Az indonéziából származó malajziai misszionárius, Andre Delimarta atya lesz az aki meg  fogja kérni Ángel Fernández Artime atyát, hogy beszéljen az 5 szóról, amelyek: a HIVATÁS, IDENTITÁS, FELKÉSZÜLÉS, MINDENNAPOK és MOTIVÁCIÓ.

Az „5 szóban” videó sorozat első része 2023. október 25-étől online elérhető. Nézd meg a videókat, és mondd el, mit gondolsz!

 

A MISSZIÓRÓL 5 SZÓBAN a szalézi rendfőnöktől

ELSŐ SZÓ: HIVATÁS

Meggyőződésem, hogy a missziót nem befolyásolja az, hogy a misszionárius hol született és milyen országból származik. ...végül is egy szalézi számára minden az Úr Jézus iránti rajongásról szól. Ez az, amit misszionáriusnak lenni jelent. Rendben, akkor kezdjük is el!

Ma a misszióról beszélünk. Megkíséreljük ezt kifejteni öt szóval, amelyek kétségtelenül öt támpontot jelentenek azok számára, aki hallgatnak minket. Azt mondanám, ez az öt megfontolandó támpont a HIVATÁS szóval kezdődik. Mi is ez, és hogyan fedezzük fel?

A szalézi misszionáriusi hivatás nagyon szép önkifejezés számunkra. Ezt megvalljuk szerzetesi fogadalmunk letevése napján is, de ugyanakkor biztos, hogy vannak közöttünk olyanok, akiket az Úr erre a küldetésre hívott meg. Azt mondanám, hogy sokan vannak, mert kongregációnk történelme során egészen 1875. november 11-től napjainkig több mint 18.000 szalézi misszionárius volt világszerte. Történelmünk során. Ez sok. Az Úr tehát sokakhoz intézi ezt a meghívást, és sokan közülük el is fogadják. Ők komoly elhatározásra jutnak. Sokan erős hívást éreznek, hogy megéljék a szalézi misszionáriusi hivatást; hogy ad gentes és ad vitam éljék meg a misszionáriusi hivatást, és ez hihetetlen, csodálatos. Világkörüli utazásaim során minden kontinensen megfordultam, és a 118 országban, ahol megfordultam, mindig találtam néhány szalézi misszionáriust. És sok olyan rendtársat láttam, akik ott öregedtek meg, missziójuk helyén. Nagyon boldognak találtam ezeket a rendtársakat, akik odaajándékozták az életüket. Ajándék, de kinek is? A szegényeknek, a fiataloknak, a legszegényebb családoknak. Ajándék, kinek is? Csakis egyedül az Úrnak, ami alatt azt értem, hogy az Úr Jézus nevében és Don Bosco nyomdokain. Ez a szalézi misszionárius hivatásának értelme.

 

Forrás és fotó: szaleziak.hu

Videók

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41