Alois testvér: Rendszert kell váltania a kereszténységnek

2021. máj. 19. (szerda) 10:45
Frankfurt

A Taizéi Közösség vezetője szerint a járványhelyzet sürgetőbbé tette a fontos kérdések megválaszolásának szükségességét.

Május 13-16. között 13. alkalommal rendezték meg a Kirchentag elnevezésű ökumenikus programot Németországban. Idén Frankfurt volt a helyszín, a pandémia miatt a hagyományos tömegrendezvény távolságtartós, virtuális eseménnyé változott.

Ilyesféle változásra és annak kihívásaira utalt a Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó beszéde elején a szerzetes elöljáró, aki szerint Krisztus fizikális eltávozása hasonló helyzet volt a tanítványok számára. Csalódottak voltak, mert nem teljesültek az elvárásaik, mégis új horizont nyílt meg számukra. “Váratlan világosság” támadt Alois testvér szerint.

A hit ugyanakkor nem ad könnyű válaszokat, a képernyők elé kényszerült keresztények számára sem.

Eljött az ideje a szónok szerint az újrakezdésnek, de ehhez szembenézésre is szükség van. – Sokan jogosan mondják nekünk [keresztényeknek]: a szeretet üzenete nem hihető! A [keresztények által elkövetett] visszaélések jelentősen megsértették a bizalmat. Bátorság kell ahhoz, hogy fényt vigyünk ezen árnyas helyekre. Nekünk, Taizéi testvéreknek is szembe kell néznünk ezzel. A bántalmazások áldozataival kapcsolatba lépve egyértelművé vált számunkra, hogy gyógyítani csak akkor lehet, ha beismerjük, ami történt. Ha vállaljuk felelősségünket és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az áldozatok hangja hallható legyen, az igazságosság visszaadja nekik jogaikat, és azt, hogy a jövőben senki ne tapasztalhasson ilyen szenvedést. Ehhez mélyen meg kell újulni egyházainkban. A szerkezeti változások elengedhetetlenek. A társadalomban és az egyházainkban való újításhoz mély lelki megújulásra is szükségünk van – fogalmazott Alois testvér.

Úgy látja, ehhez a megújuláshoz szükség van rendszeres megállásra, valamint bátran szabad kételkedni, hiszen a nem mindentudó hit nyitottabbá, figyelmesebbé tesz mások iránt. Az említett megújuláshoz nincs szükség látványos dolgokra. Elég, ha hetente összejön egy plébánia közössége, és például közös étkezés mellett beszélgetnek az életükről. Együtt megélt ünnepek, közös mindennapi cselekvés, élő közösségként való létezés lehet a jövő útja. Ez a megújulás ráadásul csak a különböző keresztény felekezetek együttműködése által valósulhat meg.

– Krisztusban nincs megosztottság, ő a mi közös nevezőnk. Ha mindannyian gyakrabban találkozunk a közös imában, akkor tapasztalhatjuk meg az egységet – mondta Alois testvér, aki szerint maga Taizé erre jó példa, hiszen a francia faluban naponta találkoznak egymással és imádkoznak együtt különböző nyelvű, kultúrájú, felekezetű emberek, “megosztva egymással a csend hosszú pillanatait”.

Gégény István

 

Forrás és fotó: szemlelek.net

 

A beszéd szövege: www.magyarkurir.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41