Ápolásvezetők találkozója

2022. már. 29. (kedd) 09:00
Budapest

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája találkozót szervezett a szerzetesi fenntartású szociális intézményekben dolgozó ápolásvezetőknek, vezető ápolóknak, és az intézmény ápolás szakmai irányításáért felelős munkatársainak. Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó beszámolója a találkozóról itt olvasható.

Amikor elkezdtem szervezni az első találkozót, hamar kiderült, hogy nagyon sokan várják ezt az alkalmat. Az ország egész területéről jelentkeztek és érkeztek kollégák. A találkozás 2022. március 10-én a szerzetesi iroda tárgyalójában volt. Több intézményből nem tudtak felutazni a munkatársak, az Ő számunkra online részvételt biztosítottunk.

A szerzetesi fenntartású szociális intézmények fenntartói és intézményvezetői 2019 óta rendszeresen beszélnek és találkoznak egymással.

A helyzetet nehezítette, de szükségességét erősítette a COVID járvány elleni védekezés. Nagyon sok jogszabályváltozás volt ezzel kapcsolatban. Próbáltam mindenkit a lehető leggyorsabban tájékoztatni a változásokról, kormányrendeletekről, eljárásrendekről, és ez még jelenleg sem ért véget.

Voltak személyes és online találkozók is, ahogy a szabályok engedték. Minden alkalom azt erősítette, hogy mennyire fontos az együtt gondolkodás, egymás megismerése és megerősítése. Mindezt tovább gondolva jutottunk arra, hogy nem csak vezetői szinten szükséges találkozót szervezni, hanem a különböző szakmacsoportoknak is.

Az ápolásvezetők találkozója bemutatkozással kezdődött, többen elmondták, hogy az ország különböző részében dolgoznak, többnyire egyedül, sokszor úgy érzik, hogy nem tudják kivel megbeszélni a gondjaikat, és nem tudnak segítséget kérni senkitől. Ezért örültek nagyon ennek az alkalomnak.

Az elmúlt időszak legnagyobb nehézségét a járvány egymást követő hullámai jelentették. Ennek kezelése nagyon sok gyakorlati kérdést vetett fel, a fenntartóknak és az intézményvezetőknek is sok döntést kellett hozniuk. Az iroda segítséget nyújtott a rendeken belüli és az intézményi döntések előkészítésében. A hosszú ideig tartó látogatási és kijárási tilalom további súlyos gondokat jelentett az ellátásban, közösen dolgoztuk ki a kontaktnélküli látogatás (üvegfal, mikrofonos üvegen átbeszélő rendszerek) lehetőségeit.

A találkozó résztvevői és az online bekapcsolódók is nagyon sok személyes élményt mondtak el a járványkezelés nehézségeivel kapcsolatban az átélt helyzeteket felelevenítve. Azt kértem mindenkitől, hogy egy olyan emléket osszon meg a többiekkel, ami szép volt és örömmel emlékszik vissza rá. Ez először nehéz feladatnak tűnt, de lassan előjöttek a megható történetek, amik a nehéz időszakban felemelőek voltak.

Külön időt szántunk az aktuális szakmai kérdések összegyűjtésére és azokra az általános problémákra, amivel minden szociális szolgáltatás küzd. Ilyen például a szakdolgozói utánpótlás, a továbbképzés, a szakápolás kérdései.

A közösen elfogyasztott ebéd után megegyeztünk, hogy fontos és szükséges a találkozás majd döntés született, hogy a következő alkalom szeptemberben lesz. A témákat is megvitattuk és összeállítottuk.

Telefonon és e-mailben érkezett visszajelzések alapján mindenki hasznosnak érezte a napot és feltöltődve tért haza, hogy új lendülettel folytassa munkáját.

 

Formanek Tamás/MSZKI

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41