Az Árpád-házi Szent Erzsébet idősotthon harmincéves jubileuma

2022. szep. 28. (szerda) 10:00
Budapest
Az idén ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját a Budapest II. kerületében működő Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthon, amelyet a Magyarok Nagyasszonya Társasága női szerzetesrend tart fenn. Szeptember 28-án ebből az alkalomból mutatott be hálaadó koncelebrált szentmisét az otthon kápolnájában Erdő Péter bíboros, prímás.

 

A szertartás kezdetén Barta Mária, a társaság rendfőnöknője köszöntötte Erdő Pétert. Elmondta: ez a szentmise hálaadás az elmúlt harminc évért. Hálaadás azokért, akik ebben az otthonban szolgáltak és éltek, de már nincsenek velünk, és azokért, akik most is itt élnek, gondozókért és gondozottakért.

A rendfőnöknő egyúttal bejelentette: december 31-ével a Magyarok Nagyasszonya Társasága visszavonul az otthon fenntartásától, és 2023-tól ezt a feladatot az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye veszi át. Mária nővér megköszönte a bíborosnak a mostani szentmisét és azt, hogy eddig is segítette őket. A társaság a jövőben is igyekszik támogatni és segíteni a főegyházmegyét az otthon működtetésében.

Erdő Péter bíboros, prímás szentbeszéde itt olvasható: magyarkurir.hu

 

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Otthont 1992-ben alapították. A férőhelyek száma 104, a munkavállalóké 60, két orvos felügyeli az időskorúakat. Jelenleg csaknem száz bentlakóról gondoskodnak. Az intézményt a Magyarok Nagyasszonya Női Apostoli Élet Társasága tartja fenn. A szerzetesközösséget Lékai László bíboros, esztergomi érsek alapította közvetlenül a Szerzetesi Kongregáció 1986 februárjában kiadott engedélye után. Az új társaságban való részvételt a korábban feloszlatott Jézus Szíve Népleányai Társasága tagjai belföldi misszióként vállalták legfőbb elöljárójuk jelölése és önkéntes jelentkezés alapján.

Az otthon sajátossága, hogy nem csupán szolgáltatásokat nyújtanak, hanem segítenek a lakóknak elviselhető életet élni fizikai és lelki értelemben. Gondozottjaik foglalkoztatásáról ketten rendszeresen, többen alkalmanként gondoskodnak. Van kápolna napi szentmisével, rózsafüzérrel és az egyházi évnek megfelelő szertartásokkal. Telefon a portán: kártyás és pénzes. Takarítást, szükség szerinti karbantartást, felújítást is biztosítanak. Gondoskodnak a ruházat és egyéb textíliák mosásáról, vasalásáról, javításáról. Lehetőség van fizikai tevékenységek végzésére (például közös torna, egyéni gyógytorna, séta), szellemi és szórakoztató tevékenységekre (tévénézés, zenehallgatás, előadások, felolvasás, vetélkedő, kártya- és társasjátékok, kézműves-foglalkozások), kulturális tevékenységekre (ünnepségek, színház-, koncertlátogatás, kiállítások, kirándulások). 24 órás nővérszolgálatuk van, rendszeres orvosi felügyelettel, ingyenes a fodrászat, de pedikűrt is lehet kérni térítés ellenében.

Az otthon jelenlegi igazgatója Csomó Tamás.

 

Forrás és fotó: Magyar Kurír

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41