Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2017. szeptember 28. 7:00
Róma

Baritz Sarolta Laura OP nyerte a Ratzinger Alapítvány "Tágabb értelem" nemzetközi díját

Szeptember 26-án, kedden délelőtt 11 órakor a Szentszék sajtótermében mutatták be az újságíróknak a Joseph Ratzinger-XVI. Benedek Vatikáni alapítvány soron következő kezdeményezéseit. Első helyen a „Tágabb értelem” – pályázatról esett szó, amelyet a madridi Francisco de Vitoria Egyetemmel karöltve szervezett az alapítvány, s amelynek díjkiosztóját a vatikáni Tudományos Akadémia székházában tartják szeptember 27-én. A pályázat magyar díjazottja Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzés és misszió képviselője.

A sajtókonferencián Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke, a Ratzinger-Alapítvány tudományos bizottságának tagja, P. Federico Lombardi SJ, az alapítvány elnöke, valamint a madridi Francisco de Vitoria Egyetem és a Costa Ricai Katolikus Egyetem rektorai szólaltak föl. Lombardi atya beszámolt a Ratzinger-díj idei győzteseiről, akik november 18-án vehetik át kitüntetésüket a Vatikánban. A harmadik témakör a Laudato si’ – kezdetű pápai enciklika témájával foglalkozó hetedik nemzetközi konferencia bemutatása volt, amelyet november 29-e és december elseje között tartanak a Costa Ricai San Joséban.

P. Lombardi emlékeztetett rá, hogy a Joseph Ratzinger-XVI. Benedek Vatikáni alapítványt 2010-ben hozták létre azzal a céllal, hogy támogassa az emeritus pápa munkásságának és tanításának elmélyítését és publikálását, illetve szélesebb körben segítse a teológiai tanulmányok és az ahhoz kapcsolódó tudományok művelését.

Az alapítvány 2016-ban a Pápai Szent Kereszt Egyetemmel együttműködve tartott konferenciát az eszkatológia témaköréről. Számos publikáció látott napvilágot Benedek pápa kilencvenedik születésnapja alkalmából, amelyet idén áprilisban ünnepeltek, többek között a Ratzinger-díj korábbi nyerteseinek közreműködésével.

Valódi újdonságnak számít a „Tágabb értelem” - pályázat, amelyet Joseph Ratzinger egyik központi gondolata alapján dolgoztak ki – magyarázta a sajtó képviselőinek P. Lombardi. Egy átfogó és nyitott látásmódra van szükség az értelemről, és annak gyakorlásáról az igazság keresésében, valamint az emberiség alapvető kérdéseire és sorsára adott kérdések megválaszolásában. A kezdeményezés a madridi Francisco de Vitoria Egyetem részéről érkezett, amellyel 2015-ben az alapítvány együtt szervezte éves ülését Avilai Szent Teréz születésének 500. évfordulója alkalmából: „Az imádság - az erő, amely átalakítja a világot” – címmel. A Ratzinger Alapítvány örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, részt vett a pályamunkák zsűrizésében, valamint a díjkiosztó megszervezésében.

2017 áprilisáig 367 pályamű érkezett be a nemzetközi zsűrihez, 30 különböző ország 170 egyeteméről. Nagyon széleskörű volt a témaválasztás: jogtudomány, gazdaság és szociológia, kommunikáció, fizika, biológia, környezettudomány, biomedicina és egészség, mérnöki tudomány és építészet, humántudományok, filozófia és teológia egyaránt szerepelt a feldolgozott pályamunkákban. A zsűri júliusban Madridban ült össze, hogy a kutatás illetve a tanítás kategóriában két-két díjazottat kiválasszon.

A kutatás kategória díjazottjai Darcia Narviaez, az amerikai (USA) Notre Dame Egyetemről a „Neurobiológia és az emberi erkölcs fejlődése” pályamunkával, valamint Claudia Vanney-Juan Franck a Buenos Aires-i Austral Egyetemről. Közös munkájuk témája „Determinizmus vagy indeterminizmus? A filozófiatudomány nagy kérdései”. Tanítás kategóriában Michael Schuck – Nancy Tuchman – Michael Garanzini a chicagói Loyola Egyetem munkatársai kapták a díjat egy online ökológiai képzés kidolgozásáért „Meggyógyítani a Földet” – címmel. A másik díjazott pedig Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, a gazdaság keresztény társadalmi elvű tanításáért. A KETEG képzés a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a budapesti Corvinus Egyetem keretein belül valósul meg.

Ami az idei Ratzinger-díjat illeti, immár hetedik alkalommal kerül sor a rangos kitüntetés kiosztására. Idén három személyt díjaznak, akik a következők: Theodor Dieter német evangélikus teológus, a strasbourgi Ökumenikus Kutatóintézet igazgatója. Erősen elkötelezett az ökumenikus párbeszédben, kiemelt szerepe volt a megigazulás tanáról szóló közös nyilatkozat szövegének kidolgozásában és jóváhagyásában. 2012-ben előadott a katolikus-lutheránus párbeszédről Castel Gandolfóban a Ratzinger-tanítványok találkozóján XVI. Benedek jelenlétében.

A másik kitüntetett Karl-Heinz Menke német katolikus pap, teológus. A bonni Katolikus Teológiai Fakultás emeritus dogmatika és propedeutika professzora. A német püspöki konferencia bizottsági tagja, számos teológiai publikáció szerzője. Kiváló ismerője Joseph Ratzinger tanításának, amelynek több tanulmányt szentelt. 2014-től Ferenc pápa öt évre kinevezte a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagjává.

Végül Ratzinger-díjat kapott még Arvo Pärt észt ortodox zeneszerző, akinek egyházzenei munkássága nemzetközileg elismert. A Pápai Egyházzenei Intézet díszdoktora, részt vett a XVI. Benedek pappá szentelése 60. évfordulójára rendezett kiállításon, ahol az emeritus pápa jelenlétében előadta a Miatyánk - c. művét. 2011-ben XVI. Benedek a Kultúra Pápai Tanácsának tagjává nevezte ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41