Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. szeptember 20. 18:00
Budapest

Magyarországra látogatott Remigie Anna Češíková nővér

2017. szeptember 20-án Prágából Magyarországra látogatott Remigie Anna Češíková SCB nővér, Vojtěcha Hasmandová SCB anya római posztulátora, aki vetítéssel egybekötött előadás keretében mutatta be Vojtěcha anya életét és boldoggá avatási eljárásának részleteit. 

A Misszióstársaság Lazaristák által szervezett előadásnak és az azt követő kötetlen beszélgetésnek az Istenhegyi Szent László plébánia adott helyet. A római posztulátor nővér előadását Kunay Viktor lazarista atya segítette és fordította magyar nyelvre a jelenlévők számára.

Kunay Viktor CM atya szervezésében alakult meg a magyarországi Vojtecha anya imacsoport, amelynek tagjai a csoport betegeiért és Vojtěcha anya boldoggá avatásáért imádkoznak.

Mária Vojtěcha Hasmandová SCB Anya 1914. március 25-én született Csehországban, Huštěnoviceben. Már fiatalon meghallotta Isten hívását a megszentelt életre, 13 évesen belépett a Borromeo Szent Károlyról Nevezett Irgalmas Nővérek kongregációjába. A kommunista totalitárius rendszer időszakában Vojtěcha anyát 8 év börtönbüntetésre ítélték hazaárulásért. Életének ezt a nehéz időszakát óriási bátorsággal és hittel élte meg. Börtönből való szabadulása után a Vidnavě-i nővérek közösségében élt, majd a Borromeo Szent Károlyról Nevezett Irgalmas Nővérek kongregációjának általános főnöknőjévé választották. Minden tevékenységét teljes szívvel végezte. Bátorította a nővéreket az imádságra, a példaadó életre és a tökéletes szeretetre, saját kongregációján túl az egész Egyház és a társadalom megújítására is törekedett. Nagy igyekezettel segítette a nővéreket saját küldetésük keresésében és annak megélésében. A II. Vatikáni Zsinat nagy változásokat hozott és új kihívást a szerzetesi élet megújítására. Vojtěcha anya, érezve az idők jeleit, beszerezte az új egyházi dokumentumokat, melyek a megszentelt élet megújulására vonatkoztak és igyekezett azokat bevezetni a nővérek gyakorlati életébe. Az akkori körülmények között ez rendkívül nehéz és veszélyes feladat volt. A tilalom ellenére 50 fiatal nővért nevelt titokban, kisebb közösségekben. Vojtěcha anya 1988. január 21-én halt meg életszentség hírében.

Forrás és foró: Misszióstársaság

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41