Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. szeptember 20. 18:00 to 2017. szeptember 21. 17:45
Budapest

Magyarországra látogatott Remigie Anna Češíková nővér

2017. szeptember 20-án Prágából Magyarországra látogatott Remigie Anna Češíková SCB nővér, Vojtěcha Hasmandová SCB anya római posztulátora, aki vetítéssel egybekötött előadás keretében mutatta be Vojtěcha anya életét és boldoggá avatási eljárásának részleteit. 

A Misszióstársaság Lazaristák által szervezett előadásnak és az azt követő kötetlen beszélgetésnek az Istenhegyi Szent László plébánia adott helyet. A római posztulátor nővér előadását Kunay Viktor lazarista atya segítette és fordította magyar nyelvre a jelenlévők számára.

Kunay Viktor CM atya szervezésében alakult meg a magyarországi Vojtecha anya imacsoport, amelynek tagjai a csoport betegeiért és Vojtěcha anya boldoggá avatásáért imádkoznak.

Mária Vojtěcha Hasmandová SCB Anya 1914. március 25-én született Csehországban, Huštěnoviceben. Már fiatalon meghallotta Isten hívását a megszentelt életre, 13 évesen belépett a Borromeo Szent Károlyról Nevezett Irgalmas Nővérek kongregációjába. A kommunista totalitárius rendszer időszakában Vojtěcha anyát 8 év börtönbüntetésre ítélték hazaárulásért. Életének ezt a nehéz időszakát óriási bátorsággal és hittel élte meg. Börtönből való szabadulása után a Vidnavě-i nővérek közösségében élt, majd a Borromeo Szent Károlyról Nevezett Irgalmas Nővérek kongregációjának általános főnöknőjévé választották. Minden tevékenységét teljes szívvel végezte. Bátorította a nővéreket az imádságra, a példaadó életre és a tökéletes szeretetre, saját kongregációján túl az egész Egyház és a társadalom megújítására is törekedett. Nagy igyekezettel segítette a nővéreket saját küldetésük keresésében és annak megélésében. A II. Vatikáni Zsinat nagy változásokat hozott és új kihívást a szerzetesi élet megújítására. Vojtěcha anya, érezve az idők jeleit, beszerezte az új egyházi dokumentumokat, melyek a megszentelt élet megújulására vonatkoztak és igyekezett azokat bevezetni a nővérek gyakorlati életébe. Az akkori körülmények között ez rendkívül nehéz és veszélyes feladat volt. A tilalom ellenére 50 fiatal nővért nevelt titokban, kisebb közösségekben. Vojtěcha anya 1988. január 21-én halt meg életszentség hírében.

Forrás és foró: Misszióstársaság

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41