Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2021. február 11. 12:15
Csobánka

Csendben ünnepelnek a Segítő Nővérek

2021 február 7-én, 150-ik mennyei születésnapja volt a Segítő Nővérek Kongregációja alapítónőjének,  Gondviselésről nevezett Boldog Máriának. 

Isten az alapítónő lelkét egész személyesen szólította meg. Ő kapta meg elsőként a lelki örökséget, hivatást, melyet küldetésként értelmezett.

„Isten sugallta Gondviselésről nevezett Boldog Máriának, hogy ’a Küzdő Egyház minden gondjának orvoslására vannak közösségek, de egyetlen olyan sincsen, amely az irgalmasság és felebaráti szeretet cselekedetei által magát egészen a Szenvedő Egyháznak szentelné’. Ezért alapítja a Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek Társaságát.”  - rögzíti a Segítő Nővérek 4. szabályzati pontja.

Ebben a nemzetközi, szent ignáci lelkiségben élő kongregációban a nővérek, a párizsi alapítás (1856) óta, már a világon 22 országban kísérik imáikkal és szolgálatukkal - bármi legyen is az - a tisztulás útján járó embereket, a leginkább rászorulókat, az elhagyatottakat a jelenben és a halál után is.

Az idén csendben ünnepeltünk különleges jubileumot kis közösségeinkben, este viszont rendhagyó módon, az online térben, a Közép-Európai tartományunk, melyhez négy országban (Ausztria, Németország, Magyarország és Erdély) élő 45 tagjával imádkoztunk együtt. Magyarországról, budapesti és csobánkai közösségekből csatlakoztunk, Nyíregyházán imaközösségi tagokkal együtt imádkoztak a kis kápolnájában, ahova páran online is bekapcsolódhattak, az együtt ünnepelni vágyók.

Hálás vagyok, hogy alapítónőnk reménnyel és bizalommal teli, mert Isten meghívására hallgat és cselekszik, életre hívja a közösséget, imádkozik és szolgál, ez ösztönöz engem is, hogy nap mint nap az apró jócselekedeteim és imáim felajánljam a szenvedő lelkekért. Jó a gyökerekből táplálkozni, meríteni bátorító szavaiból.

„Istenem, Te tudod, mennyire szeretem a tisztítótűzben szenvedő lelkeket; minden nap szeretnék tenni értük valamit.” – jegyzi fel 1850-ben naplójában, mely motivál minden nap.

Forrás és fotó: Ilyés Erika, Segítő Nővér

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41