Ugrás a tartalomra
normál Rendi
2019. január 19. 8:15
Szombathely

Elköltöznek az Annunciáta nővérek

2019. január 13-án Székely János megyéspüspök, január 17-én pedig Puskás Tivadar polgármester búcsúzott a Szombathelyről elköltöző Annunciáta nővérektől. 

Mindenkit váratlanul ért a nemrég napvilágot látott hír: az annunciáta nővérek elhagyják a Szombathelyi Egyházmegyét. Megszűnik a szombathelyi rendházuk. Január 13-án Székely János megyéspüspök búcsúztatta a házban élő 4 nővért. Január 17-én pedig Puskás Tivadar polgármester tett búcsúlátogatást a szerzetesnővéreknél.

A hír hallatán mindenki az okokat kereste. Márta nővér interjújában elárulta: bár a rendszerváltást követő években viszonylag sokan, 10-15-en is éltek a rendházban, mára már csak 4-en maradtak. A házban korábban működött kollégium, napjainkban azonban már hiányzik ez a fajta nyüzsgés is. A ház és a kert fenntartása, karbantartása nagy feladat. Ezért született az a döntés, hogy elhagyják Szombathelyt. Székely János megyéspüspök a martinus.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy a rend és az egyházmegye megállapodást köt az ingatlan átvételéről, amelyben a tervek szerint katolikus idősek otthona működik majd. Nagy az igény az ilyen szolgáltatásra és idős gondozásra, tette hozzá a megyéspüspök, aki szerint akár már ebben az évben megkezdheti működését az intézmény.

Bár a négy nővér elköltözik, a tervek szerint két brazil származású nővér érkezik majd az egyházmegyébe, egészen pontosan Sárvárra, miután a magyar nyelvvel kicsit megbarátkoztak. Új kolostort nyitnak és többek között a katolikus iskolában segítik majd az ifjúság pasztorációs munkát, és idősek látogatásában, gondozásában segítenek majd.

Forrás és fotó: martinus.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Bencze Regina SSND munkatárs
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Dobszay Benedek OFM

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41