Ferenc pápa az észak-macedón papokhoz, szerzetesekhez

2019. máj. 9. (csütörtök) 10:15
Róma

A pápa kedden délután öt órakor a Jézus szent szívéről elnevezett szkopjei székesegyházban találkozott a papság, a szerzetesség képviselőivel és hozzátartozóikkal.

A város püspökének köszöntő szavai után tanúságtételek hangzottak el egy bizánci rítusú pap és családja, majd egy latin rítusú katolikus pap és egy szerzetesnő részéről. Ferenc pápa beszéde elején örömének adott hangot, hogy az egyház két tüdejével – a latin és a bizánci rítussal – lélegzik, hogy elteljen a Szentlélek mindig új és megújító erejével. A tanúságtételekből kiemelte azt a tényt, hogy kevesen vannak és egyfajta kisebbségi komplexus veszélye áll fenn közöttük. Erre János evangéliumának egy részletével adott választ, amikor Lázár házában Mária nárduszolajjal megkente Jézus lábát és hajával megtörölte. „A ház betelt az olaj illatával.” (Jn 12,3) Ez az olaj képes volt átjárni mindent és mással össze nem téveszthető nyomot hagyni a házban – mutatott rá a pápa. Ezt követően pedig a számvetés problémájáról szólt a papoknak és a szerzeteseknek.

Sokszor találkoznak ugyanis az erőforrások hiányosságával és más nehézségekkel munkájukban. Ekkor rájövünk, hogy a koldusok egyháza vagyunk, amelynek szüksége van az Úr irgalmára. A számvetés elkészítése csak akkor hasznos, ha az lehetővé teszi, hogy lendületbe jöjjünk és szolidárissá, figyelmessé, megértővé váljunk, illetve, hogy közelebb lépjünk azoknak a rászoruló testvéreinknek a fáradtságához és nehézségeihez, akiknek szüksége van egy kenetre, amely felemeli és meggyógyítja őket reményeikben.

Ferenc pápa Teréz anya példáját állította a papok és a szerzetesek elé, aki az Úr által felkent személyként az erőforrások hiánya ellenére is – a nárduszolaj illatához hasonlóan – képes volt betölteni mindent, amikor a boldogmondások olajával megkente az emberiség fáradt lábait. Idézte a kalkuttai szent egy mondatát: „Amire nincs szükségem, elnehezít”. Szabaduljunk tehát meg minden tehertől, ami elválaszt a missziótól és az irgalomtól. A történelmet azok a személyek írják, akik nem félnek attól, hogy életüket szeretetből feláldozzák. Erőnk, hatásunk és fiatalságunk titka nem a számvetés elkészítésében áll. Ne fosszuk meg magunkat küldetésünk javától és ne fékezzük meg a lélek megnyilvánulásait. A pápa arra buzdította az észak-macedón papokat és szerzeteseket, hogy fejlesszék ki a társadalomban a gyengédség, a türelem és a másokkal való együttérzés dimenzióit. Kérjük a Szentlelket, hogy újítson meg minket a küldetésben abban bízva, hogy a Lélek mindent át akar járni jelenlétével – zárta beszédét Ferenc pápa az észak-macedón papokhoz és szerzetesekhez. 

Forrás és fotó: https://www.vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41