Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2019. május 12. 7:45
Róma

Ferenc pápa a női szerzetes elöljárókhoz

A Szentatya pénteken délben a VI. Pál teremben fogadta a női szerzetes elöljárók 900 fős közösségét, akik május 6-tól Rómában tartották tanácskozásukat a „Prófétai reménység magvetői” címmel. A pápa hozzájuk intézett beszédében a visszaélések, a női diakonátus, a nők egyéb egyházi szerepvállalása témáit érintette.

Mintegy 80 országból érkezett 850 legfőbb női szerzetes elöljáró találkozott ez alkalommal Rómában, hogy az interkulturális gondolat jegyében tanácskozzanak egymással a reménység témakörében. A legfőbb női szerzetes elöljárók nemzetközi egyesülete egyházjogilag jóváhagyott intézmény, melyen a női rendek vezetői rendszeresen megvitatják a fölmerült problémákat. Jelenleg az egyesület 1900 tagot számlál, akik több mint 100 országban 450 ezer szerzetesnővért képviselnek.

A visszaélések problémáját nem lehet megoldani az egyház rendeleteivel egyik napról a másikra. A pápa utalt némely intézmény elégedetlenségére a februári találkozó kapcsán, hogy az „valójában nem csinált semmit”, amire ő így válaszolt: „Ha felakasztottunk volna 100 pedofil papot a Szent Péter téren, akkor most mindenki elégedett lenne, de ezzel nem oldódna meg a probléma. A problémákat folyamatokkal oldjuk meg, nem pedig azáltal, hogy tereket foglalunk el”. A pedofil botrányok már legalább 20 éve tartanak és most mindjobban tudatára ébredünk ennek, szégyenérzettel, de egyfajta áldott szégyennel fogadva azt. Ferenc pápa megjegyezte, hogy „a visszaélések kérdése a szerzetesnővérek körében nem komoly probléma”. Hangsúlyozta, hogy a „szerzetesnővérek nem válhatnak a papok házi szolgáivá”. Küldetésüket szolgálatként kell végezniük, nem pedig szolgaságként. Ám a visszaélés nemcsak szexuális visszaélés lehet, hanem a hatalommal és a lelkiismerettel való visszaélés is. Mindezek ellen harcolnunk kell! – sürgette a pápa.   

A női diakonátus kérdését tovább kell tanulmányozni – hangsúlyozta a pápa és utalt arra a bizottságra, melynek feladata a téma elmélyítése. „Egy szentségi dokumentumhoz szükség van teológiai és történelmi alapokra, éppen ezért további kutatás szükséges még. Ám elhibázott dolog arra gondolni, hogy a nők szerep az egyházban csak funkcionális jellegű” – szögezte le a pápa –, mert az egyház „nő”, női jellegű. „Ez nem egy kép, hanem valóság. A Bibliában az Egyház, az Ecclesia jegyes, Jézus Jegyese. A nők teológiájában is tovább kell haladunk” – hangsúlyozta.

A női szerzetes elöljáróknak átnyújtott beszédében Ferenc pápa kiemelte, hogy „senkitől nem lehet elrabolni az evangelizálás iránti szenvedélyt. Nincs Húsvét küldetés nélkül, anélkül, hogy az evangéliumot hirdetnénk. Inkább a jelentéktelenségtől kell félni, hogy megszűnnek világosság lenni. Továbbá kerülni kell az autoreferencialitást, vagyis a zárt önmagunkra hivatkozást”.        

Forrás és fotó: www.vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41