Ferenc pápa a ciszterci rend nagykáptalanjához

Róma
Hétfőn délben fogadta a Szentatya a Kelemen-teremben a ciszterci család közönséges szabályzatú rendjének nagykáptalanját. A 100 tagú vezetőséget – mely a napokban tartja rendi nagygyűlését – a pápa a közösségi élet alapvető jellegére emlékeztette, melyben az egyes tagok saját karizmájukkal alkotnak egy harmonikus egészet az Egyházat szolgáló missziós küldetésükben.

 

Ferenc pápa beszédében a ciszterci család közönséges szabályzatú rendjének jelzőjéből indult ki: comune osservanza. Elgondolkodtató a „közönséges” jelző, mely szemben áll a különlegessel. „Közönséges”, de a szónak gazdagabb értelmében, vagyis „együtt, közösségben”. Ez az alapvető valóság alkotja az egyházat, mint az egy és hármas Isten és a Krisztusban való életünk ajándéka. Az Úr követését jelenti, az együtt-járást, mely hallgat és figyel őrá. Úgy kell Jézusra figyelnünk, ajánlotta a pápa, ahogy a gyermek figyel az apjára vagy legjobb barátjára, arcára, szeretetére, békességére, de mindezt együtt kell csinálni, nem egyedileg. Mindenki a maga módján, de mégis együtt, ahogy a Tizenkettő tette Jézus mellett, amikor együtt jártak. Ez nekik sem volt könnyű, hiszen mindenkinek voltak „sarkosságai”.

Nem vagyunk egyformák, de egybe-hívottak igen!

Mégis nagy ajándék a közösség, melyben nem vagyunk egyformák, de egybe-hívottak igen! Ez az alapja mindennek, a vágy és a készség, hogy Jézusra együtt figyeljenek. A megtérés állandó elkötelezettsége révén lehet kilépni a zárt énből egy nyitott én felé, mely kilép és elindul a másik felé. Hasonló módon érvényes ez a közösségre, mely az autoreferenciális jellegből tart egy kifelé forduló, de mégis befogadó és missziós lelkület irányába, ahogy a Szentlélek vezette induláskor a pünkösdi egyházat. Ez karizmák sokaságát teremtette meg, melyek azonban egyházi szimfóniát alkottak, mert együtt mozogtak és alkalmazkodtak az egyház szívéhez, a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz lelkesedésével, hiszen nincs közösség megtérés nélkül.  

Sokszínűen, de egyszerűen és szegényen    

A pápa arra is buzdította őket, hogy az egyház nagy missziós légzésével értékeljék a férfi és női ágaik, a különféle kultúrák és földrészek egymást kiegészítő jellegét. Köszönetet mondott elkötelezettségükért, hiszen ma a sokszínűséggel találkozás élménye az idők jeleire utal. Mindehhez a ciszterci rend a maga sajátos hozzájárulását a bensőségesség, az ima, a lelki párbeszéd szintjén tudja megtapasztalni. A Szentatya végül szándékuknak megfelelően nagyobb szegénységre bátorította őket, mert ettől joggal várhatják, hogy a Kísértő így nem tudja elrabolni a reményeiket.

P. Vértesaljai László SJ

 

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41