Ferenc pápa a jezsuitákhoz

2019. nov. 8. (péntek) 08:30
Róma

Csütörtökön délelőtt fogadta a pápa a Jézus Társasága társadalmi igazságosság és környezetvédelem titkárságának tagjait, akik ezekben a napokban üléseznek Rómában. Hosszú, spanyol nyelvű beszédében kulturális forradalomra biztatta őket, amely a szegények megsegítését helyezi a középpontba.

Az „Igazságosság és kiengesztelődés útja: ötven év és még tovább” - címmel november 4-e és 8-a között tartják Rómában a jezsuita titkárság kongresszusát, a szervezet alapításának 50. évfordulójára emlékezve, több mint 200 jezsuita, szakember és szociális aktivista jelenlétében. A pápa azt kérte tőlük, hogy folytassák kreatív munkájukat, amellyel küldetésüket végzik immár fél évszázada, amióta 1969-ben P. Pedro Arrupe létrehozta a szociális titkárságot. Szolgálják a szegényeket, a nevelést, figyeljenek oda a menekültekre, védjék az emberi jogokat.

Kövessék Krisztust korunk keresztre feszítettjeinek szolgálatában, a társadalmi igazságtalanság sokféle megnyilvánulásában, amelyet a pápa darabokban vívott harmadik világháborúnak szokott nevezni. Az emberkereskedelem, az idegengyűlölet, a nemzeti érdekek önző keresése, az országok közötti és azokon belüli egyenlőtlenség geometrikusan növekszik - egészen közös otthonunk, a Föld bántalmazásáig, amely leginkább a szegényeket sújtja. Ahhoz, hogy Jézust kövessük ezekben a helyzetekben, először is az áldozatok mellé kell állni, ugyanakkor le kell leplezni a világban lévő rosszat. Emellett szükség van arra az apostoli kreativitásra és mélységre, amit Adolfo Nicolas atya óhajtott a Jézus Társasága számára. A mi válaszunk azonban nem állhat meg itt – jegyezte meg a pápa. Valódi kulturális forradalmat kell végrehajtanunk, változtatni kell a szemléleten és a viselkedésen.

Hálózatban kell együttműködni más egyházi és civil szervezetekkel a rászorulókért az egyre globalizáltabb világban. „Gömbölyű” globalizációról van szó, amelyik eltörli a kulturális, vallási és személyes identitást, holott sokoldalú globalitásra lenne szükség, amelyben az egység mellett mindenki megőrzi sajátosságait. A változásnak a szegényektől kell kiindulnia (utalással a Bolíviában, 2015-ben tartott népi mozgalmak találkozójára), mert ha a szegények felkészülnek, akkor igazi „szociális költőkké” válnak, akik munkahelyeket teremtenek, házakat építenek, élelmiszert termelnek főként azoknak, akiket a világpiac kirekeszt. A társadalmi apostolkodás a problémák megoldására szolgál, de elsősorban folyamatokat indít be és reményt fakaszt. Ráébreszti az embereket és a közösségeket saját jogaikra, segíti őket, hogy kibontakoztassák képességeiket és megteremtsék jövőjüket. A keresztény remény elhintésével megnyitja előttük a jövőt, alternatívákat teremtve.

Testvéreink és közös otthonunk fájdalmában a kereszt misztériumát kell szemlélnünk, hogy képesek legyünk életünket adni úgy, ahogy 1975-től kezdve tették a jezsuiták. Ferenc pápa emlékeztetett a San Salvadori egyetem vértanú jezsuitáira, akiket 30 évvel ezelőtt öltek meg. Az ő vértanúságuk ösztönözte Kolvenbach atyát arra, hogy segítséget kérjen a Jézus Társaságától, és sokan nagylelkűen válaszoltak rá: a vértanúk élete és halála bátorít minket a legutolsók szolgálatára – emelte ki a pápa. A rend már alapítása óta segíti a szegényeket, mivel bennük kiemelten találkozhatunk Krisztussal. Ez a hívő életének értékes ajándéka, hitünk kifejeződése. A szegények szolgálata által a jezsuita rend megerősödött a hitben, szenvedélyesebbé és evangéliumibbá tette hitét. Így személyes és testületi szintű átalakulást, megtérést élt meg.

Ferenc pápa arra buzdította a mai jezsuitákat, hogy továbbra is figyeljenek oda a legkiszolgáltatottabb emberekre. Megtört és megosztott világunknak szüksége van hidakra, hogy az emberi találkozás révén mindenki felfedezhesse a legutolsókban a testvér szép arcát, akinek jelenléte szolidaritást kíván tőlünk. Beszéde végén Arrupe atya képével, végrendeletével búcsúzott a jezsuitáktól, amit Thaiföldön egy menekülttáborban, a kirekesztettek között hagyott.  „Egy dolgot kérek tőletek: ne hagyjátok el az imát”. Azon a napon elutazott Thaiföldről, és a repülőúton agyvérzést kapott. Ez a szentkép kísérjen mindig benneteket.

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41