Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2019. november 8. 8:30
Róma

Ferenc pápa a jezsuitákhoz

Csütörtökön délelőtt fogadta a pápa a Jézus Társasága társadalmi igazságosság és környezetvédelem titkárságának tagjait, akik ezekben a napokban üléseznek Rómában. Hosszú, spanyol nyelvű beszédében kulturális forradalomra biztatta őket, amely a szegények megsegítését helyezi a középpontba.

Az „Igazságosság és kiengesztelődés útja: ötven év és még tovább” - címmel november 4-e és 8-a között tartják Rómában a jezsuita titkárság kongresszusát, a szervezet alapításának 50. évfordulójára emlékezve, több mint 200 jezsuita, szakember és szociális aktivista jelenlétében. A pápa azt kérte tőlük, hogy folytassák kreatív munkájukat, amellyel küldetésüket végzik immár fél évszázada, amióta 1969-ben P. Pedro Arrupe létrehozta a szociális titkárságot. Szolgálják a szegényeket, a nevelést, figyeljenek oda a menekültekre, védjék az emberi jogokat.

Kövessék Krisztust korunk keresztre feszítettjeinek szolgálatában, a társadalmi igazságtalanság sokféle megnyilvánulásában, amelyet a pápa darabokban vívott harmadik világháborúnak szokott nevezni. Az emberkereskedelem, az idegengyűlölet, a nemzeti érdekek önző keresése, az országok közötti és azokon belüli egyenlőtlenség geometrikusan növekszik - egészen közös otthonunk, a Föld bántalmazásáig, amely leginkább a szegényeket sújtja. Ahhoz, hogy Jézust kövessük ezekben a helyzetekben, először is az áldozatok mellé kell állni, ugyanakkor le kell leplezni a világban lévő rosszat. Emellett szükség van arra az apostoli kreativitásra és mélységre, amit Adolfo Nicolas atya óhajtott a Jézus Társasága számára. A mi válaszunk azonban nem állhat meg itt – jegyezte meg a pápa. Valódi kulturális forradalmat kell végrehajtanunk, változtatni kell a szemléleten és a viselkedésen.

Hálózatban kell együttműködni más egyházi és civil szervezetekkel a rászorulókért az egyre globalizáltabb világban. „Gömbölyű” globalizációról van szó, amelyik eltörli a kulturális, vallási és személyes identitást, holott sokoldalú globalitásra lenne szükség, amelyben az egység mellett mindenki megőrzi sajátosságait. A változásnak a szegényektől kell kiindulnia (utalással a Bolíviában, 2015-ben tartott népi mozgalmak találkozójára), mert ha a szegények felkészülnek, akkor igazi „szociális költőkké” válnak, akik munkahelyeket teremtenek, házakat építenek, élelmiszert termelnek főként azoknak, akiket a világpiac kirekeszt. A társadalmi apostolkodás a problémák megoldására szolgál, de elsősorban folyamatokat indít be és reményt fakaszt. Ráébreszti az embereket és a közösségeket saját jogaikra, segíti őket, hogy kibontakoztassák képességeiket és megteremtsék jövőjüket. A keresztény remény elhintésével megnyitja előttük a jövőt, alternatívákat teremtve.

Testvéreink és közös otthonunk fájdalmában a kereszt misztériumát kell szemlélnünk, hogy képesek legyünk életünket adni úgy, ahogy 1975-től kezdve tették a jezsuiták. Ferenc pápa emlékeztetett a San Salvadori egyetem vértanú jezsuitáira, akiket 30 évvel ezelőtt öltek meg. Az ő vértanúságuk ösztönözte Kolvenbach atyát arra, hogy segítséget kérjen a Jézus Társaságától, és sokan nagylelkűen válaszoltak rá: a vértanúk élete és halála bátorít minket a legutolsók szolgálatára – emelte ki a pápa. A rend már alapítása óta segíti a szegényeket, mivel bennük kiemelten találkozhatunk Krisztussal. Ez a hívő életének értékes ajándéka, hitünk kifejeződése. A szegények szolgálata által a jezsuita rend megerősödött a hitben, szenvedélyesebbé és evangéliumibbá tette hitét. Így személyes és testületi szintű átalakulást, megtérést élt meg.

Ferenc pápa arra buzdította a mai jezsuitákat, hogy továbbra is figyeljenek oda a legkiszolgáltatottabb emberekre. Megtört és megosztott világunknak szüksége van hidakra, hogy az emberi találkozás révén mindenki felfedezhesse a legutolsókban a testvér szép arcát, akinek jelenléte szolidaritást kíván tőlünk. Beszéde végén Arrupe atya képével, végrendeletével búcsúzott a jezsuitáktól, amit Thaiföldön egy menekülttáborban, a kirekesztettek között hagyott.  „Egy dolgot kérek tőletek: ne hagyjátok el az imát”. Azon a napon elutazott Thaiföldről, és a repülőúton agyvérzést kapott. Ez a szentkép kísérjen mindig benneteket.

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41