Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2017. december 9. 19:45
Róma

Ferenc pápa a Jézus Szent Szíve missziós nővérekhez

Ferenc pápa a Jézus Szent Szíve missziós nővérekhez, alapítójuk halála centenáriumára: Nem Keletre, hanem Nyugatra!

Az Észak-Olaszországból származó Cabrini Szent Franciska száz évvel ezelőtt, 1917. december 17-én hunyt el Chicagóban, maga után hagyva az általa alapított Jézus Szent Szíve nővérek kongregációját és mindazt a művet, amit a Gondviselő Isten e nagyszerű lélek által végbevitt. Élete folyamán Cabrini anya hatvanhét házat alapított, halálakor rendházaikban 1.500 volt a nővérek száma, 5.000-nél több árva gyermek állt a nővérek oltalma alatt, és több mint 100.000 beteget kezeltek a „Colombus” nevet viselő kórházaikban. Halála után Svájcra és Ausztráliára is kiterjesztették a kongregáció hatáskörét. 1964-ben a nővérek száma 3.500 volt. Cabrini anyát 1938-ban boldoggá, 1946. július 7-én szentté avatták. Ő volt az első nő az USA-ban, akinek ez a megtiszteltetés osztályrészül jutott.   

Ferenc pápa a missziós nővérekhez intézett beszédében mindenekelőtt arra emlékeztette őket, hogy alapítójuk összesen 24 alkalommal kelt át az óceánon az Újvilág partjai felé, ahol eljutott a déli Andok magaslataira és Argentínába is, bár tényleges működési területe az Egyesült Államok volt.  Cabrini Szent Franciska igazi misszionárius volt, aki Xavéri Szent Ferenc lelkületével Kínába akart menni, ám elhatározása sajátos módon találkozott XIII. Leó pápa szándékával, aki szellemesen így válaszolt neki: „Misszió igen, de nem Keletre, hanem Nyugatra!” Így aztán Cabrini anyának ebben az új távlatban kellett felfedeznie az Isten akaratát és meg is találta azt az akkori Amerika szegény olasz bevándoroltjaiban.     

Sok év után a migránsok valósága ma aktuálisabb, mint valaha. Férfiak, nők, gyerekek szegénység és erőszak gyötörte új arcai tűnnek fel, kezüket nyújtják felénk, ti pedig Cabrini anya karizmájával válaszoljatok erre az új kihívásra – kérte a pápa a nővérektől. A migránsoknak bizonyára szükségük van jó törvényekre, a fejlődés programjaira és szervezetekre, de mindig és mindenekelőtt szeretetre és emberi közelségre van szükségük, arra, hogy meghallgassák őket, hogy szemükbe nézzenek, hogy lelkileg kísérjék őket. Szükségük van Istenre, akit megtalálnak egy megszentelt női személy szívében, aki nekik nővérük és anyjuk.  

Az Úr tegye figyelmessé szemeteket a szegények iránt, akik városainkban és országainkban élnek. Cabrini anya belenézett az árva gyerekek, a bűnözésre kényszerülő munka nélküli fiatalok és a munkától kizsákmányolt férfiak és nők szemébe, és éppen ezért köszönjük meg az Istennek őt az életszentségéért. Bárkiben képes volt felismerni Jézus arcát és azonnal gyümölcsöztette az Úrtól rábízott talentumot. Életműve annak köszönhető, hogy Pál apostol példája nyomán teljesen egyesült Jézussal: „Mindenre képes vagyok abban, aki nekem erőt ad” (Fil 4,13). Végül Ferenc pápa arra kérte a Jézus Szent Szíve misszionárius nővéreket, hogy mindig ebből a lelkiségből merítsenek és Jézussal együtt lássák meg a másik ember szívét.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41