Ferenc pápa a kamilliánus nagykáptalanhoz

Róma
Hétfőn délelőtt fogadta Ferenc pápa a kamilliánius betegápoló rend nagygyűlésének mintegy hatvan résztvevőjét, köztük György Alfréd atyát, aki az osztrák és magyar asszisztenciát képviselte. Hozzájuk intézett beszédében arra bíztatta őket, hogy az irgalmas szamaritánus lelkületével, Jézus boldogmondásainak éltető erejével dolgozzanak, az Úr akaratának közös keresésével.

A „Mi a kamilliánus prófécia ma?” kérdés jegyében összegyűlt nagykáptalan tagjait a Szentatya arra bátorította, hogy a Lélekre és a rend történetére hallgatva keressenek új utakat az evangelizáció számára, hogy dinamikus hűséggel valósítsák meg alapító karizmájukat, melyet Lellisi Szent Kamilltól örököltek meg. Korunkat az individualizmus és a közöny jellemzi, amely gyakran magányt okoz és sok ember életet leselejtezi. A keresztény válasz  nem a jelen világ beletörődő elfogadásában vagy éppen a múlt nosztalgikus visszasírásában áll, hanem a szeretetben, amely a Gondviselésbe vetett bizalom éltető erejében képes szeretettel fogadni a jelenkort és abban tanúskodni az evangéliumról.

Az irgalmas szamaritánus lelkületével  

A pápa szerint a kamilliánusok alapítója az irgalmas szamaritánus stílusát testesíti meg, hogy közel kerüljön az útmenték sebesült testvéreihez. Ehhez persze ki kell lépni a zárt világ sötétjéből és egy nyitott világot kell teremteni, ahol Jézus szemével lehet a szenvedésre, a betegségre és a halálra tekinteni. Mindez feltételezi az engedelmes nyitottságot a Szentlélek felé, aki minden apostoli dinamizmus lelke és olyan merészséget igényel, amivel fel lehet fedezni az eddig még ismeretlen utakat, bejárva mindazt lehetőséget, ami a kamilliánus karizmában rejlik új lehetőségként.

Jézus boldogmondásainak éltető erejével és az Úr akaratának közös keresésével  

A betegek, gyengék és idősek melletti szolgálatukat hassa át Jézus boldogmondásainak éltető ereje. Szelíden és egyszerűséggel vigyék az örömhírt a mai kor szegényeinek és a legkisebbeknek, bíztassák a szenvedőket. Ferenc pápa nyomatékkal kötötte a kamilliánus rend lelkére, hogy őrizzék meg az első szeretet emlékét, amellyel Jézus egykor meghódította a szívüket. Szent Kamill teremtő gondoskodása jegyében működjenek együtt a Szentlélekkel az irgalmasság karizmájának megélésében, közösen a világi munkatársaikkal és az egészségügyi dolgozókkal. Tegyék ezt a mindenkivel való közösség szellemisében, hogy együtt ismerjék fel az Úr akaratát, mert az Úr akaratának keresése a közösségben valósul meg. Végül Ferenc pápa megköszönte az egyházban végzett értékes szolgálatukat, továbbra is kínálják fel azt, mint egy tábori kórház minden rászorulónak, majd a Szűzanya pártfogását kérve, apostoli áldását adta rájuk.

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41