Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2017. május 24. 13:45
Róma

Ferenc pápa a paulinus nővérekhez: Jézus Krisztus reménye az öröm!

„Krisztus szomorú követése szomorú történet” – fogalmazott a pápa az Isteni Mester Kegyes Tanítványai Kongregáció, a paulinus nővérek fogadása alkalmával május 22-én, hétfőn. Arra hívta őket, hogy mindig legyenek örömmel teltek. 

Az audienciára abból az alkalomból került sor, hogy a női szerzetesrend április 30. és május 28. között tartja nagykáptalanját Rómában „Új bort új tömlőbe” témáról. „Figyeljetek az emberekre és hallgassátok meg őket, valamint kerüljétek a hamis prófétákat, akik kárt okoznak az egyháznak” – kérte a nővérektől a pápa.

„Köszönet nektek azért, amik vagytok, amit és ahogy tesztek, itt a Vatikánban is” – fejezte ki háláját Ferenc pápa a szerzetesnőknek. Az Isteni Mester Kegyes Tanítványai Kongregáció, a paulinus nővérek öt kontinens 27 országában jelen vannak. A paulinus család kontemplatív ága a Vatikánban szentségimádást tart a Legszentebb Oltáriszentség kápolnában, a liturgikus hivatalban és a telefonközpontban dolgoznak, valamint a zarándokokat segítik. A Szentatya annak a reményének adott hangot, hogy a nagykáptalan elhozza a rendnek elsősorban a szeretetközösség gyümölcseit azáltal, hogy figyelnek egymásra és kölcsönösen elfogadják egymást. A megosztottság, irigység, pletyka helyett őszintén és szeretettel mondják meg a dolgokat. Szolgálják az evangelizálást, hűek maradva saját identitásukhoz. A mai emberek kérdéseiben és várakozásaiban fontos iránymutatásokat találunk arra, hogy miként kövessük Krisztust – mutatott rá a pápa.

A nagykáptalan az Úr meghallgatásának ideje, aki az idők jelei és embertársaink által szól hozzánk. A lehetőségek világa nyílik meg előttünk, amelyeket a mai kultúra mind hitelesnek és jónak állít be. Ha nem akarunk az állandóan váltogató (zapping) kultúra vagy a halál kultúrájának áldozataivá válni, gyakorolni kell a megkülönböztetést, képezni kell magunkat a megkülönböztetésre.

A pápa ezután az örömre hívott, amely távol áll a belenyugvástól, a keserűség gyümölcsétől, amely fásulttá teszi a lelket. Buzdította a szerzetesnőket, hogy sose legyenek belenyugvók, mert így nem lehet élni: Jézus Krisztus reménye az öröm! A hiteles öröm, amelyből sugárzik Krisztus követésének szépsége. Felhívta a figyelmet a remény felelősségére. A remény nem okoz csalódást, nem számokra és eredményekre alapszik, hanem Arra, aki számára semmi sem lehetetlen – zárta beszédét a pápa az Isteni Mester Kegyes Tanítványai Kongregáció, a paulinus nővérek nagykáptalanjának tagjaihoz.

Forrás és foró: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41