Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2017. május 24. 13:45
Róma

Ferenc pápa a paulinus nővérekhez: Jézus Krisztus reménye az öröm!

„Krisztus szomorú követése szomorú történet” – fogalmazott a pápa az Isteni Mester Kegyes Tanítványai Kongregáció, a paulinus nővérek fogadása alkalmával május 22-én, hétfőn. Arra hívta őket, hogy mindig legyenek örömmel teltek. 

Az audienciára abból az alkalomból került sor, hogy a női szerzetesrend április 30. és május 28. között tartja nagykáptalanját Rómában „Új bort új tömlőbe” témáról. „Figyeljetek az emberekre és hallgassátok meg őket, valamint kerüljétek a hamis prófétákat, akik kárt okoznak az egyháznak” – kérte a nővérektől a pápa.

„Köszönet nektek azért, amik vagytok, amit és ahogy tesztek, itt a Vatikánban is” – fejezte ki háláját Ferenc pápa a szerzetesnőknek. Az Isteni Mester Kegyes Tanítványai Kongregáció, a paulinus nővérek öt kontinens 27 országában jelen vannak. A paulinus család kontemplatív ága a Vatikánban szentségimádást tart a Legszentebb Oltáriszentség kápolnában, a liturgikus hivatalban és a telefonközpontban dolgoznak, valamint a zarándokokat segítik. A Szentatya annak a reményének adott hangot, hogy a nagykáptalan elhozza a rendnek elsősorban a szeretetközösség gyümölcseit azáltal, hogy figyelnek egymásra és kölcsönösen elfogadják egymást. A megosztottság, irigység, pletyka helyett őszintén és szeretettel mondják meg a dolgokat. Szolgálják az evangelizálást, hűek maradva saját identitásukhoz. A mai emberek kérdéseiben és várakozásaiban fontos iránymutatásokat találunk arra, hogy miként kövessük Krisztust – mutatott rá a pápa.

A nagykáptalan az Úr meghallgatásának ideje, aki az idők jelei és embertársaink által szól hozzánk. A lehetőségek világa nyílik meg előttünk, amelyeket a mai kultúra mind hitelesnek és jónak állít be. Ha nem akarunk az állandóan váltogató (zapping) kultúra vagy a halál kultúrájának áldozataivá válni, gyakorolni kell a megkülönböztetést, képezni kell magunkat a megkülönböztetésre.

A pápa ezután az örömre hívott, amely távol áll a belenyugvástól, a keserűség gyümölcsétől, amely fásulttá teszi a lelket. Buzdította a szerzetesnőket, hogy sose legyenek belenyugvók, mert így nem lehet élni: Jézus Krisztus reménye az öröm! A hiteles öröm, amelyből sugárzik Krisztus követésének szépsége. Felhívta a figyelmet a remény felelősségére. A remény nem okoz csalódást, nem számokra és eredményekre alapszik, hanem Arra, aki számára semmi sem lehetetlen – zárta beszédét a pápa az Isteni Mester Kegyes Tanítványai Kongregáció, a paulinus nővérek nagykáptalanjának tagjaihoz.

Forrás és foró: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41