Filmajánló: „Mindent vagy semmit – Clare nővér”

mindenhol
Életétét bemutató dokumentumfilmjét mára tizennégy nyelvre fordították le, többek között magyarul is elérhető az érdeklődők számára a Youtube videómegosztó csatornáján és innen.

Clare Crockett egy írországi kisvárosban látta meg a napvilágot, Derryben. Gyermekkorától kezdve vonzotta a hírnév, ezért mindent megtett céljai megvalósítása érdekében. Reklámokban, filmekben és bemondóként tűnt fel a médiában. Életét azonban átszőtte a modern kor bűne. Mértéket nem ismerő, kicsapongó életvitelt folytatott, melynek rendszeres része a napi cigaretta- és alkoholfogyasztás volt, s mely esetek sokszor a kórházak detoxikáló ágyán végződtek.

Egy nap az egyik barátnője invitálására Spanyolországba utazott.

A party-nyaralásnak hitt zarándokúton azonban hirtelen rózsafüzért morzsoló hívekkel találta szembe magát. A vonakodó Clare egy felszínes lány hozzáállásával vett részt a nagyhéti lelkigyakorlaton. A fordulópontot és egész életét meghatározó pillanatot a megfeszített Krisztussal való találkozás jelentette Nagypéntek estéjén a kereszthódolat előtt.

„Láttam, hogy a bűneim az Urat a keresztre szögezik. Ráeszméltem, hogy a részegségem, a tisztátalanságom, a hiúságom voltak ezek a szögek. Látva ezt, és látva Isten irántam érzett szeretetét, hogy meghalt értem a kereszten, azt mondtam, meg kell változzak.”

Ezzel egyidőben született meg a vágy a szívében a szerzetesi hivatásra is. „Kezdetben vívódott a két hivatással kapcsolatban: „Apácának kell-e lennem, híresnek kell-e lennem. A megoldás: Híres apáca leszek.” Maga mögött hagyta sikeresnek ígérkező színészi karrierjét, szülővárosát, és az álmát, hogy hollywoodi sztár legyen, azért hogy belépjen a Servant Sisters of the Home of the Mother (Szolgáló Nővérek) katolikus szerzetesrendbe, és ekkor Isten nem keveset ígért neki cserébe: „Mindened leszek.”

Az Úr fokozatosan átformálta a jellemét a szerzetesi képzés ideje alatt és Clare nővér minden erejével Isten szolgálatára tette fel életét. Személyiségfejlődésének ábrázolása szépen kirajzolódik a dokumentumfilmben. „A mindent odaadás jellemezte.” Az Isten iránti szeretet tüzével élte a mindennapjait, mely feltűnt a rendtársainak is. „Úgy élt, hogy mindenét odaadta, míg semmije sem maradt.” „Tudod, én radikális vagyok. Mindent vagy semmit. Fekete vagy fehér, de semmit ne csinálj félig.”

Tizenhat évnyi missziós szolgálat után a fiatal szerzetesnőt váratlanul érte a halál egy equadori földrengés következtében. Mégis, belső bizonyossággal állította sejtését nővértársainak: „Fiatalon fogok meghalni. Talán 33 évesen halok meg, mint Jézus. Nem aggaszt, hogy fiatalon halok meg. Az aggaszt, ha úgy halok meg, hogy nem szolgáltam Őt, anélkül, hogy mindent odaadnék. Mert ez az, amire az Isten hívott.”

Lelki hagyatéka példaértékű és követendő lehet mindannyiunk számára, mely végső élethivatásunk. „Van valami, amit az Úr megtanított nekem. Aki elveszíti életét, aki megfeledkezik önmagáról, és meghal önmagának, az boldog. Ez az igazság. Ez az igazság.”

Életétét bemutató dokumentumfilmjét mára tizennégy nyelvre fordították le, többek között magyarul is elérhető az érdeklődők számára a Youtube videómegosztó csatornáján. Életrajzát papírra vetették és könyv formában is megjelent a „Sister Clare Crockett: Alone with Christ Alone” címmel. Boldoggá avatási eljárási perét a Servant Sisters of the Home of the Mother közössége a nővér halálának ötödik évfordulóján, 2021-ben kezdeményezte. Zarándokok ezrei látogatják sírhelyét az Észak-Írországi Derryben, ahol ház nagyságú falfestményei ékesítik a város utcáit. A Wikipédia enciklopédia felvette a nevét a közismert személyek listájára. Hőn dédelgetett álma, hogy egy napon híressé válik– Isten kegyelméből– halála után megvalósulni látszik, és reményeink szerint a kanonizált szentek halhatatlan táborában köszönthetjük hamarosan.

Dobák Borbála

Forrás és fotó: katolikus.ma

Videók

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41