Szent Ferenc kardiotanösvény

Budapest
A ferences fenntartásban működő budapesti Gondviselés Háza Gondozási Központ a Szent Ferenc kardiotanösvény segítségével jó hangulatú kirándulás keretében tudja felmérni a gondozottak fizikai állapotát.

„Vállalkozó szellemű kis csapatunkkal újra elindultunk a Szent Ferenc Kórháztól induló kardiotanösvényen. Immár rendszeres jó szokásunkká vált.  Ajándék időnk volt, sütött a nap, de a fák alatt kellemesen lengedezett a levegő – számol be Sándor Viktória klubgondozó. – A résztvevők éveinek a száma 70 és 90 év között mozgott, ahogy a pulzusunk is. 102 éves klubtagunk most sajnos nem tudott csatlakozni, de az előző alkalmon ő is részt vett, és szeretne legközelebb is velünk tartani. A tanösvény úgy van kialakítva, hogy egy kissé megerőltető kaptató után mindig egy kényelmesen járható lankásabb rész jön, hogy a szívünket fokozatosan terheljük.”

A nehezebb szakaszok után pihenőpontokat találunk padokkal és táblákkal – ezek pontos iránymutatást adnak, hogy a pulzusmérés után mitévők legyünk: pihenjünk vagy bátran folytassuk az utat, vagy éppen merre kanyarodjunk, ha már elértük teljesítőképességünk határát – avat be Viktória. – Mert nem muszáj sem a hosszabb (5 kilométeres), sem a rövidebb kört (3 kilométeres) megtenni, közben is vannak kivezető utak – így bátran elindulhat rajta mindenki; aki nincs hozzászokva a gyalogláshoz, az is. A fokozatosság elvének a betartása a mozgás terén nagyon fontos. Ebben segítenek a tanösvény iránymutató táblái, hogy megtaláljuk saját magunk ritmusát.”

Hozzátette, „mi is, amikor úgy éreztük, hogy a pulzusunk túl magasra szökne, és már a gyomrunk is megkordult, az egyik letérőnél felszálltunk a buszra, és visszatértünk a civilizációba. Nagy ajándék ez a kis szelet erdő, a városon belül, de mégis kívül”.

A szabadban végzett testmozgás jótékony hatásai, a jó társaság és kedélyes hangulat egyaránt hozzájárult, hogy többen kedvet kapjanak, hogy egyedül vagy unokákkal is eljöjjenek, vagy részt vegyenek a Szent Ferenc Kórház szervezésében egy vezetett túrán, ahol orvosi segítséget is kapnak.

Az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció fenntartásában működő Szent Ferenc Kórház Út az egészséghez programja keretében eddig hét kardiotanösvényt alakítottak ki Budapesten és vidéken. A tanösvények elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára készültek. A szakemberek által vezetett túraprogramot ugyanakkor egészséges résztvevők számára is ajánlják, betegségmegelőző céllal; megismertet a túrázókkal néhány alapvető egészségügyi mutatót és mérési módszert, a kikölcsönözhető eszközökkel egyéni állapotfelmérést tesz lehetővé.

 

Forrás és fotó: ferencesek.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41