Fogadalomtételt és fogadalmi jubileumokat ünnepeltek a szociális testvérek

Budapest
Jobbágy Borbála testvér örökfogadalmat tett, kilenc ideiglenes fogadalmas testvér pedig megújította fogadalmát május 27-én Budapesten, a remetekertvárosi Szentlélek-templomban, a testvérek, kültagok, vendég atyák, szerzetesbarátok, rokonok, munkatársak és barátok jelenlétében. A fogadalomtételi szentmise főcelebránsa Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

 

Jobbágy Borbála örökfogadalmát Kővári Magdolna testvérnek, a Szociális Testvérek Társasága központi elöljárójának kezébe tette le.

A szentmisén Berki Bettina, Földváry Katalin, Liliom Emese, Márton Etelka Anna, Mészáros Csenge, Naményi Ildikó, Rácz Borbála Erzsébet, Szabó Anikó és Vadász Kinga Mária újította meg ideiglenes fogadalmát. Ők Németh Emma testvérnek, a társaság kerületi elöljárójának a kezébe tették le fogadalmukat.

A főpásztor homíliájában a kimondott szó fontosságáról, világot átalakító hatásáról beszélt. Az elmúlt évtizedekben devalválódott a szó ereje; korjelenség, hogy nehéz elköteleződni, kimondani az életre szóló igent embernek és Istennek egyaránt. Gyakran már nemcsak a kimondott, hanem a leírt szó sem kötelez. Ilyen korban a fogadalmat tevő, Istennek egy évre vagy örökre igent mondó szó valóban példát ad, életet és társadalmat formálhat.

A püspök szavai összecsengtek az alapító, Slachta Margit 1925-ben megfogalmazott vágyával, aki a szociális testvér jellemző vonásaként egyebek mellett a nyíltságot, egyenességet, tisztességet, becsületességet nevezte meg. „Arra vágyom – írta –, hogy a köztudatba átmenjen, hogy egy szociális testvér kijelentése, állásfoglalása után mindenki nyugodtan mehet behunyt szemmel; ígéretünket, kezességünket mindenki elfogadja. Hogy a legnagyobbat mondjam: a pénzintézetek a mi jótállásunkra kölcsönt adjanak.”

 

Másnap, május 28-án, pünkösdvasárnap az anyaház kápolnájában azokat a testvéreket köszöntötték, akik több évtizeddel ezelőtt mondták ki az elkötelező szót, és Isten segítségével valóban hűségesek is maradtak ahhoz hatvan, negyven és huszonöt éven keresztül. Az öt jubiláns testvér jelenleg Csobánkán, Kiskunmajsán, Budapesten, illetve Szombathelyen él és szolgál.

Kókai Szabó Erzsébet hatvan, Erélyi Matild és Tari Irén negyven, Orsó Dóra és Vida Katalin pedig huszonöt éves szerzetesi jubileumát ünnepelte. Ők a Monostori László, a budapest-újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit-templom plébániai kormányzója által bemutatott szentmise végén külön áldást is kaptak a szentmise celebránsától.

Pünkösdvasárnap kezdődik hagyományosan a Szociális Testvérek Társaságában a noviciátus is. Idén két új novícia, Dévai Zsuzsanna és Ozsvárt Georgina felvételére került sor.

 

Forrás és fotó: Szociális Testvérek Társasága/Magyar Kurír

 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41