Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2015. szeptember 20. 10:00
Budapest

Jezsuita fogadalomtétel

Két jezsuita novícius, András Csaba és Szász András tett örökfogadalmat a budapesti Jézus Szíve-templomban szeptember 20-án, vasárnap.

„Ajándék nekünk ez nap, mert megéljük, hogy Jézus új és új társakat hív közénk, de meghívás is egyben, mert mindnyájunkat hív, hogy Őrá figyeljünk. Szeretne nekünk mesélni Önmagáról!” – kezdte beszédét Nagy Bálint SJ.

„Ha szeretnétek közel kerülni ahhoz, hogy mit jelent Jézus társának, jezsuitának lenni, a legjobb mód, hogy közel jöttök Hozzá. Ez belső együttlétet, rátekintést és követést jelent. Jézus odalép ma hozzánk, hogy Önmagára irányítsa figyelmünket” – folytatta Nagy Bálint.

Homíliájában feltette a kérdést: Mi történik bennünk, hogyha Jézusra figyelünk? Valamit megérzünk az Isten jelenlétéből és szeretetéből, ami Belőle árad. És mi, jezsuiták, bár törékeny emberek vagyunk, de érintettek. Érintett bennünket az önmagát egészen adó és szerető Isten, akinek mi is válaszolni akarunk, odaadjuk tulajdonunkat, szeretetünket, akaratunkat. Jézus szeretete és önátadása az a tapasztalat, ami éget és küld minket. Küld minket mindazokhoz, akik szenvednek, akik kiszolgáltatottak körülöttünk. Jézus magához hív, hogy Vele menjünk, Vele legyünk, azt tegyük, amit Ő tesz. Ne féljetek: mi nem önmagunk társai vagyunk, hanem Jézus társai. Ő hívott bennünket, és hív bennünket ma is, hogy az Ő társai legyünk. Ő az, aki aktív, aki él, aki tesz. A mi hivatásunk, hogy Vele együtt nézzünk rá arra, ami bennünk és körülöttünk zajlik. És Őt kövessük, ne saját magunkat – fogalmazott a jezsuita szerzetes.

„Köszönjük az Úrnak, hogy hívott titeket, András és Csaba. Köszönjük szüleiteknek, hogy vagytok, hogy az élő Isten követésére neveltek és engedtek titeket. Köszönjük Nektek, hogy Ti is hallgattatok Rá, és velünk együtt akarjátok járni ugyanazt az utat Rá figyelve és Őt követve: Jézus társaként” – zárta szentbeszédét Nagy Bálint SJ. 

Fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Forrás: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya/Magyar Kurír

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Bencze Regina SSND munkatárs
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Dobszay Benedek OFM

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41