Ugrás a tartalomra
beszámoló Nemzetközi
2015. szeptember 18. 10:00 to 2015. szeptember 19. 9:45
Róma

A pápa a fiatal szerzetesekhez

Ferenc pápa csütörtökön délelőtt a vatikáni VI. Pál-teremben találkozott mintegy ötezer fiatal szerzetessel és szerzetesnővel, akik ezekben a napokban Rómában gyűltek össze világtalálkozójukra. Az összejövetel témája: „Ébresszétek föl a világot”.

A Szentatya félretette előre elkészített beszédét, hogy szabadon válaszoljon a fiatalok kérdéseire. Előbb azonban megemlékezett az iraki és szíriai vértanúkról. Meghatottan mesélte el, hogy néhány napja kapott egy kis feszületet, amelyet egy iraki pap tartott a kezében, akit lefejeztek, mert nem tagadta meg Jézust.

A szerzetesi élet ne legyen steril, merjen álmodni

A pápának előbb éppen egy fiatal szíriai, aztán egy indiai apáca, majd egy klauzúrás szerzetesnő tett föl kérdéseket. Válaszában a pápa minden fiatal szerzeteshez szólt: mélyítsék el hivatásukat, ne dőljenek hátra a megszentelt élet kényelmében, a parancsok és szabályok merev betartására szorítkozva. Ez ugyanis steril élethez vezet, amelyik nem prófétai, amelyik nem enged álmodni és személyes önzésbe torkollik. Azt jelenti, hogy önmagunkat keressük és jobbnak érezzük magunkat másoknál. Attól is óva intette a Szentatya a fiatal szerzeteseket, hogy pletykálkodjanak: aki kibeszéli a másikat, az mintegy terrorista, bombát dob a közösségbe, amely szétrombolja azt.

Isten végleges szeretete örökké tart

Az ideiglenesség kultúrájáról szólva a pápa elmondta, hogy a mai kor instabilitása beszűrődik az egyházba, a családba, a házasságba is. Isten azonban végleg és örök időkre elküldte hozzánk Fiát, nem átmenetileg, nem egy adott országba, hanem mindenkihez és örökre! Az evangelizálás - amely nem jelent erőszakos térítést – nem pusztán meggyőzés, hanem tanúságtétel arról, hogy Jézus Krisztus él. Ehhez pedig nem elegendő tanulni, könyveket olvasni, ennek a szívből kell jönnie.

Szerzetesnők az egyház anyaiságát képviselik

A pápa külön köszönetet mondott a szerzetesnőknek: Bocsássatok meg, ha kicsit feminista vagyok, de szeretnék köszönetet mondani az apácáknak… persze nem mindnek… némelyikük kissé hisztériás… De ti mindig az első vonalban akartok lenni. Hogy miért? Azért, mert anyák vagytok, megvan bennetek az egyház anyasága, amely közel visz.

Bergoglio pápa hivatása: szalézi lelki vezetővel a jezsuitákhoz

Végül a Szentatya megosztotta hivatása születésének történetét: amikor először érezte Isten hívását. - Egyszer csak úgy betértem egy templomba, megláttam egy gyóntatószéket, és ott valami megváltozott bennem, máshogy jöttem ki onnan. Megváltozott az életem. Lenyűgözött Jézus közelsége. Az Úr sosem hagyott magamra, a rossz és sötét pillanatokban sem, a bűn pillanataiban sem. Mert ezt is el kell mondanunk: mindannyian bűnösök vagyunk. Ezt persze elméletben mondjuk… de nem, a gyakorlatban kell. Én emlékszem a bűneimre és szégyellem magam.

A pápa azt is elmondta, hogy nem ismerte a gyóntató papot, illetve, hogy egy szalézi lelki vezetője volt, aki végül elvitte őt a jezsuitákhoz. Ez a szerzetesi ökumenizmus – mondta tréfásan a fiatal szerzeteseknek Ferenc pápa.

 Forrás: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41