Kamasz fiatalok: hogyan bánunk velük?

Könyvajánló!

Örömmel adjuk tudtul, hogy a Misszió Christi Alapítvány gondozásában megjelent José García Sentandreu légiós atya könyve. Az atya 30 éves nevelési tapasztalattal rendelkezik, többek között volt iskolaigazgató Madridban (Highlands School), ifjúsági közösségvezető, szociális tevékenységek irányítója, jelenleg Barcelonában koordinálja a Regnum Christi Mozgalom pasztorációs munkáját.

Kamaszokról szóló könyve magyar nyelven:

Kamasz fiatalok: hogyan bánunk velük? címmel.

Ajánlóként a könyv bevezetőjéből idézünk:

„… Amire igenis szeretnék figyelmeztetni, az a megfelelő mennyiségű figyelem hiánya. Mert a kamaszkor alapvető jelentőségű a felnőtté válás folyamatában. Mert mindenki volt kamasz. Mert van egy hamis kamaszkor-felfogás, ami miatt sokszor tévesen állunk hozzá a helyzethez. Mert a kamaszkor önmagában gyönyörű, csak meg kell tanulni a maga csodálatosságában látni… Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne bonyolult és fárasztó.

Ez a könyv nem egy egyszerű nevelési tanácsgyűjtemény szeretne lenni, de még csak tapasztalataim anekdotikus gyűjteménye sem. Sok olyan könyv van, ami eseteket mesél el és kommentál több-kevesebb hozzáértéssel. Természetesen ezek a könyvek segíthetnek, különösen, ha sokat olvasunk belőlük, és mindegyikből fel tudunk használni két-három alapgondolatot. De ennek a könyvnek nem ez a szándéka.

Könyvünket nem a serdülőkori fejlődéspszichológia tanulmányának szánjuk, de szeretnénk könnyen alkalmazható és gyorsan megjegyezhető nevelési és pszichológiai eszközök széles skáláját bemutatni, melyek a nevelési munkában spontán módon hasznosak lehetnek. A könyv első fejezetében sokat hivatkozunk a katolikus Regnum Christi Mozgalom nevelési hagyományaira és karizmájára, pedagógiai elképzeléseire és számos országban szerzett jó tapasztalataira. A második részben a téma kutatási eredményeiből idézünk sokat. De nem akartuk az olvasást a sok lábjegyzettel és hivatkozással folyamatosan megakasztani, ezért a könyv végén található egy bibliográfia, mely tartalmazza az idézett művek listáját. A felsorolt könyvek tanulmányozása bővíti könyvünk tartalmát.

A könyv minden fejezete egymással összhangban álló pedagógiai gondolatot tartalmaz, amit érdemes társaságban átbeszélni, megvitatni, elmélyíteni. Fontos azonban, hogy kövessük a könyv felépítését és ne feledjük, hogy sok gondolatot, melyek a különböző bekezdésekben előfordulnak, csak a könyv teljességének ismeretében lehet megérteni. Sokszor azonnal recepteket akarunk, anélkül, hogy az alapokat megismernénk, ezért nem eredményesek a módszerek. Ez a könyv inkább egyszerű kézikönyv minden keresztény nevelő számára, akik világos és helytálló elképzeléseket szeretnének alkotni a kamaszokkal való foglalkozás kihívásairól és körülményeiről, valamint szeretnék megismerni azokat az alapokat, amin a kamaszokkal való munkának nyugodnia kellene. A könyv tartalma jól használható olyan keresztény nevelők összejövetelein, ahol szervezett módon megbeszélnek néhány pontot. Ez a könyv azokat a tapasztalatokat tartalmazza, amiket a saját családunkban éltünk és tapasztaltunk meg, és ami aztán spontán módon beépült életünkbe és munkánkba (immár több mint 28 éve), mely napjaink egy olyan intézményének alapja, ami – többek között – azoknak a teljeskörű nevelésével és evangelizációjával foglalkozik, akik Szent II. János Pál szavaival (Dives in misericordia n.13) az Egyház és a világ reménységei a szeretet civilizációjának a felépítésében.”

 

További információk és könyvrendelés: 

http://regnumchristi.hu/cimoldal/konyvujdonsag-kamasz-fiatalok-hogyan-banunk-veluk#rc

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41