Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2018. január 23. 17:00
Budapest

Káptalant tartott az Isteni Ige Társasága magyar rendtartománya

A társaságot Janssen Szent Arnold  alapította 1875. szeptember 8-án, a hollandiai Steylben. Jelenleg több mint hatezer tagot számlál, és több mint hetven országban van jelen a világon.

A magyar rendtartományhoz harminckét verbita missziós szerzetes tartozik. A közösség nemzetközi, interkulturális: vannak rendtagok Magyarországról, Erdélyből, Indiából, Indonéziából, a Fülöp-szigetekről, Felvidékről, Lengyelországból, Ghánából, Kongóból, Brazíliából. Összesen tizennégy magyar és tizennyolc nem magyar verbita dolgozik és tanul a tartományban.

A káptalan nyitó szentmiséjét Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatta be. Prédikációjában hangsúlyozta a Szentírás – ami Élet és Lélek – fontosságát életünkben. A püspök rámutatott: a verbita közösség nemzetközisége prófétai jel Magyarországon, mivel azt tanúsítja, hogy Afrikából, Ázsiából és Dél-Amerikából is jönnek hozzánk jó keresztények.

A társaság karizmája Magyarországon a tanúságtétel az új evangelizáció különböző formáiban az egyetemes Egyházról, és a szegényekkel, különösen a cigány kisebbséggel való foglalkozás.

Ma hazánkban a verbita missziósok jelen vannak Budatétényben, ahol a formációs (szerzetesképzés) ház, valamint egy lelkigyakorlatos ház működik, illetve Kőszegen, ahol rendház és lelkigyakorlatos ház van. Ezen kívül két plébánián szolgálnak a missziósok: Körömben, az Egri Főegyházmegyében, ahol kiemelt feladat a cigánypasztoráció; illetve Vasváron, a Szombathelyi Egyházmegyében.

Káptalant háromévente szoktak tartani, az idei jelmondatot Szent Pál apostol leveléből választották: „Krisztus szeretete sürget minket” (2Kor 5,14). A káptalan alatt lehetőség nyílt az elmúlt időszak kiértékelésére és a jövőbeni feladatok tervezésére annak érdekében, hogy a missziós szerzetes közösség még megfontoltabban átgondolhassa, hol és hogyan tudná Isten Igéjét elvinni az emberekhez, úgy, hogy az még több gyümölcsöt teremjen.

Forrás és fotó: verbita.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41