Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2018. január 23. 17:00 to 2018. január 24. 16:45
Budapest

Káptalant tartott az Isteni Ige Társasága magyar rendtartománya

A társaságot Janssen Szent Arnold  alapította 1875. szeptember 8-án, a hollandiai Steylben. Jelenleg több mint hatezer tagot számlál, és több mint hetven országban van jelen a világon.

A magyar rendtartományhoz harminckét verbita missziós szerzetes tartozik. A közösség nemzetközi, interkulturális: vannak rendtagok Magyarországról, Erdélyből, Indiából, Indonéziából, a Fülöp-szigetekről, Felvidékről, Lengyelországból, Ghánából, Kongóból, Brazíliából. Összesen tizennégy magyar és tizennyolc nem magyar verbita dolgozik és tanul a tartományban.

A káptalan nyitó szentmiséjét Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatta be. Prédikációjában hangsúlyozta a Szentírás – ami Élet és Lélek – fontosságát életünkben. A püspök rámutatott: a verbita közösség nemzetközisége prófétai jel Magyarországon, mivel azt tanúsítja, hogy Afrikából, Ázsiából és Dél-Amerikából is jönnek hozzánk jó keresztények.

A társaság karizmája Magyarországon a tanúságtétel az új evangelizáció különböző formáiban az egyetemes Egyházról, és a szegényekkel, különösen a cigány kisebbséggel való foglalkozás.

Ma hazánkban a verbita missziósok jelen vannak Budatétényben, ahol a formációs (szerzetesképzés) ház, valamint egy lelkigyakorlatos ház működik, illetve Kőszegen, ahol rendház és lelkigyakorlatos ház van. Ezen kívül két plébánián szolgálnak a missziósok: Körömben, az Egri Főegyházmegyében, ahol kiemelt feladat a cigánypasztoráció; illetve Vasváron, a Szombathelyi Egyházmegyében.

Káptalant háromévente szoktak tartani, az idei jelmondatot Szent Pál apostol leveléből választották: „Krisztus szeretete sürget minket” (2Kor 5,14). A káptalan alatt lehetőség nyílt az elmúlt időszak kiértékelésére és a jövőbeni feladatok tervezésére annak érdekében, hogy a missziós szerzetes közösség még megfontoltabban átgondolhassa, hol és hogyan tudná Isten Igéjét elvinni az emberekhez, úgy, hogy az még több gyümölcsöt teremjen.

Forrás és fotó: verbita.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41