Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. január 28. 12:30
Kazincbarcika

Kazincbarcika – Szalézi Szent Ferenc iskolájába iratkozva Szalézi Családdá lenni

A kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont adott otthont január 28-án a tartományi Don Bosco-ünnepnek; a szaléziak ebben a „megvalósult álomban” adtak hálát a Jóistennek, köszönték meg az emberi segítséget és Don Bosco égi közbenjárását, remélve, hogy ő is örömét leli benne.

Bosco Szent Jánost, a szalézi rend alapítóját ünnepelni a Szalézi Család számára nem csak egy ünnepi szentmisét és alkalmi műsort jelent, hanem találkozást, a közösség erejének megtapasztalását is. Az esetenként többszáz kilométeres távolságot, vagy éppen az influenzát legyőzve az ország minden olyan helyéről eljöttek Kazincbarcikára Don Bosco nagy családjának tagjai, ahol a Don Bosco Szaléziak és a Don Bosco Nővérek jelen vannak: a fiatalok egy pénteken kezdődött és a teljes hétvégén tartó ünnepi alkalomra, a Don Boscót tisztelő felnőttek pedig erre a szombati ünnepi együttlétre.

A rendezvény szentmisével kezdődött a Don Bosco Sportközpontban, melyet Ábrahám Béla tartományfőnök mutatott be. Prédikációjában kiemelte, hogy Don Bosco nem véletlenül nevezte el rendjét Szalézi Szent Ferencről, hanem egy nagyon fontos üzenetet fejezett ki ezzel a stílusról, a gondolkodásmódról. Szalézi Szent Ferenc és Don Bosco a jóság erejéről és az abba vetett hitről üzen nekünk, hogy amit az evangélium meghirdetett és a szentek felmutattak számunkra, ezt vegyük komolyan, becsüljük meg. Ez a Szalézi Család küldetése, egy szalézi pedagógus, szalézi munkatárs küldetése. Nem lehet valakit „jóvá pofozni”, jóvá szeretni kell! Érdemes az életünk során néha egy kicsit megállni, és beiratkozni Szalézi Szent Ferenc iskolájába. Tanulni soha sem késő! Van, akinek ez könnyen megy, van, akinek nehezebben, de ebben nagyon sokat segít a vidámság, a humor, és az a fajta Isten-kép, amit Don Bosco egy kicsit Szalézi Szent Ferenctől is merít: egy optimista, pozitív Isten-kép arról az Istenről, aki mindenkit üdvözíteni akar, gondja van ránk, törődik velünk.

Nyitva van a mennyország kapuja: minden életállapot, minden élethelyzet megszentelhető, teljessé, Istennek tetszővé tehető – üzeni Szalézi Szent Ferenc a Filóteában, Don Bosco pedig még tovább megy. Azt mondja a tizenéves suhancoknak, árva, félárva utcagyerekeknek: „Szentté KELL lennetek! Isten fog benneteket szentté tenni. A legfontosabb, hogy megtanuljatok bízni Istenben, örülni a jelenlétének.” Szalézi Szent Ferenc Isten-képe és ember-képe, amit Don Bosco elsajátított és tovább vitt, a mi nagyon nagy kincsünk, és ez fogalmazódik meg a megelőző pedagógiai módszerben is. A mai napon szeretnénk hálát adni ezért, és belépni Szalézi Szent Ferenc és Don Bosco iskolájába, ezt a nagyon fontos lelki-szellemi utat egyénileg és közösségben is meg kell tennünk, és akkor leszünk valóban Szalézi Családdá – hangoztatta prédikációjában a tartományfőnök.

Egy felemelő ünnepi esemény is lezajlott szentmise keretén belül: négy új szalézi munkatárs tett ígéretet, többen pedig megújították munkatársi ígéretüket Marillai Andrea, a magyar szalézi munkatársak koordinátora jelenlétében, aki befogadta őket a Szalézi Munkatársak Egyesületébe és megköszönte, hogy nem csak munkájukkal, de kimondott ígéretükkel is elköteleződtek Don Bosco mellett. Azt kívánta nekik, hogy ez az elköteleződés is segítse őket, hogy jobban megéljék az evangéliumi utat, ami közelebb viszi őket Krisztushoz.

A szentmisét követően átadták a tartományi elismeréseket azoknak, akik a legtöbbet tettek a szalézi lelkiség és pedagógia terjesztéséért és segítették a szalézi munkát. Don Bosco-díjban részesítették Demeter Zoltánt, a térség országgyűlési képviselőjét, a Don Bosco Sportközpont létesítése és a Magyar Szalézi tartomány érdekében kifejtett odaadó szolgálatáért, valamint Mihaleczku Józsefné Etelkát és Barna Istvánt, a kazincbarcikai Avilai Szent Teréz Plébánia munkatársait tüntették ki odaadó munkájukért. A Boldog Sándor István nevelési díjat idén Jónás Béla szalézi munkatárs, a Don Bosco Iskola tanára kapta. Végül átadták a Savio Domonkos díjat is, amelyet minden évben egy fiatalnak ítél oda a Szalézi Ifjúsági Mozgalom. Idén Domán Vivien egri szalézi animátort jutalmazták vele odaadó munkájáért.

Az ünneplés a Don Bosco Sportközpontban ünnepi műsorral folyatódott, amelyet a kazincbarcikai Don Bosco Iskola és a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai, valamint a herbolyai oratóriumba járó gyerekek mutattak be, ízelítőt adva abból, mennyi tehetség és érték rejlik bennük.  

A szaléziak mindig azon dolgoznak, hogy valami újat valósítsanak meg, még többet tegyenek a fiatalokért. Mindig vannak tervek és ötletek, újabbnál újabb lehetőségek a tarsolyukban a felnövekvő nemzedékek számára. A tartományi Don Bosco-ünnep köré szervezett Fiatalok Ünnepén csodás hétvégét töltött el közel száz fiatal Kazincbarcikán, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium és a Don Bosco Sportközpont vendégeként. Reméljük mindenki jól érezte magát!

 

Forrás és fotó: Szaléziak.HU

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41