Kenyai ferences szerzetes nyerte el a világ legjobb tanára díjat

2019. már. 26. (kedd) 14:15
Dubai

Peter Tabichi kenyai ferences szerzetes lett a Globális Tanár-díj győztese, amellyel egymillió dollár jutalom jár.

36 éves, Kenyában született, tanárok gyermeke. Peter Tabichi atya ferences szerzetes, matematika és fizika tanár a Keriko középiskolában az afrikai ország Pwani településén, Nakuru közelében. A Rift-völgyben található szegény faluban általános az éhezés, a diákok 30%-a, akik között sok árva gyermek van, éppen csak a túlélés körülményei között tengődik.

40 ezer jelölt közül választották ki

„Beszélj kevesebbet és tégy többet” – ez az afrikai tanár mottója, aki idén elnyerte a Globális Tanár-díj kitüntetést a világ minden részéről érkezett negyvenezer jelöltből 50-re szűkített listából. Az egymillió dollárral járó elismerést minden évben a Varkey Alapítvány adományozza a nyertesnek Mohammed Bin Rashid Al Maktoum sejk támogatásával, aki az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, illetve Dubai kormányzója. Dubaiban vasárnap este tartották a díjátadó ünnepséget. Ötödik alkalommal osztották ki az elismerést annak a tanárnak, aki a legjobban végezte munkáját és tevékenységével pozitív hatást tudott gyakorolni arra a közösségre, amelyben él és ahol a díjjal járó összeget is fel kell használnia nevelési célokra.

Ez a díj az afrikai fiataloknak szól

„Afrikában minden nap tovább lépünk és egy új fejezet indul el. Ma egy új nap kezdődik” – fogalmazott Peter Tanichi atya a színpadon, ahol Hugh Jackman színész, énekes, producer adta át a ferences szerzetesnek a díjat. „Ezzel nem engem, hanem ennek a hatalmas kontinensnek a fiataljait ismerik el. Én csak azért vagyok itt, hogy köszönetet mondjak azért, amit a diákjaim elértek. Ez a díj egy lehetőséget ad számukra, azt jelzi a világnak, hogy minden lehetséges. Tanárként dolgozva látom a fiataljaim ígéretét, érdeklődésüket, tehetségüket, intelligenciájukat és meggyőződésüket” – mondta a kenyai ferences. Tabichi atya annak a véleményének adott hangot, hogy az afrikai fiatalokból nem hiányoznak a várakozások és az ambíciók. „Afrika olyan tudósokat, mérnököket, vállalkozókat nevel, akiknek neve egy nap majd a világ minden részén híressé válik. A lányok pedig fontos részét képezik majd ennek a történetnek.”

Viszonyítási pont az egész közösségnek

Erős karakterével és munkája iránti lelkesedésével Peter Tabichi atya megalapozta a bizalmat tanítványaiban nevelési küldetése során. Ösztönözte őket az elköteleződésre és olyan földművelési módszereket tanított meg nekik, amelyek alkalmazkodnak a szárazság elviseléséhez. Ennek köszönhetően diákjai országos és nemzetközi díjakat is nyertek már. Mindemellett a ferences szerzetesnek sikerült feloldania a faluban élő különböző etnikumok közötti feszültséget azáltal, hogy megalapította a Béke klubot és kezdettől fogva konkrétan gondját viselte a legszegényebbeknek, felajánlva fizetése 80%-át nekik.

Forrás és fotó: http://www.vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41