Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2019. március 26. 14:15
Dubai

Kenyai ferences szerzetes nyerte el a világ legjobb tanára díjat

Peter Tabichi kenyai ferences szerzetes lett a Globális Tanár-díj győztese, amellyel egymillió dollár jutalom jár.

36 éves, Kenyában született, tanárok gyermeke. Peter Tabichi atya ferences szerzetes, matematika és fizika tanár a Keriko középiskolában az afrikai ország Pwani településén, Nakuru közelében. A Rift-völgyben található szegény faluban általános az éhezés, a diákok 30%-a, akik között sok árva gyermek van, éppen csak a túlélés körülményei között tengődik.

40 ezer jelölt közül választották ki

„Beszélj kevesebbet és tégy többet” – ez az afrikai tanár mottója, aki idén elnyerte a Globális Tanár-díj kitüntetést a világ minden részéről érkezett negyvenezer jelöltből 50-re szűkített listából. Az egymillió dollárral járó elismerést minden évben a Varkey Alapítvány adományozza a nyertesnek Mohammed Bin Rashid Al Maktoum sejk támogatásával, aki az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, illetve Dubai kormányzója. Dubaiban vasárnap este tartották a díjátadó ünnepséget. Ötödik alkalommal osztották ki az elismerést annak a tanárnak, aki a legjobban végezte munkáját és tevékenységével pozitív hatást tudott gyakorolni arra a közösségre, amelyben él és ahol a díjjal járó összeget is fel kell használnia nevelési célokra.

Ez a díj az afrikai fiataloknak szól

„Afrikában minden nap tovább lépünk és egy új fejezet indul el. Ma egy új nap kezdődik” – fogalmazott Peter Tanichi atya a színpadon, ahol Hugh Jackman színész, énekes, producer adta át a ferences szerzetesnek a díjat. „Ezzel nem engem, hanem ennek a hatalmas kontinensnek a fiataljait ismerik el. Én csak azért vagyok itt, hogy köszönetet mondjak azért, amit a diákjaim elértek. Ez a díj egy lehetőséget ad számukra, azt jelzi a világnak, hogy minden lehetséges. Tanárként dolgozva látom a fiataljaim ígéretét, érdeklődésüket, tehetségüket, intelligenciájukat és meggyőződésüket” – mondta a kenyai ferences. Tabichi atya annak a véleményének adott hangot, hogy az afrikai fiatalokból nem hiányoznak a várakozások és az ambíciók. „Afrika olyan tudósokat, mérnököket, vállalkozókat nevel, akiknek neve egy nap majd a világ minden részén híressé válik. A lányok pedig fontos részét képezik majd ennek a történetnek.”

Viszonyítási pont az egész közösségnek

Erős karakterével és munkája iránti lelkesedésével Peter Tabichi atya megalapozta a bizalmat tanítványaiban nevelési küldetése során. Ösztönözte őket az elköteleződésre és olyan földművelési módszereket tanított meg nekik, amelyek alkalmazkodnak a szárazság elviseléséhez. Ennek köszönhetően diákjai országos és nemzetközi díjakat is nyertek már. Mindemellett a ferences szerzetesnek sikerült feloldania a faluban élő különböző etnikumok közötti feszültséget azáltal, hogy megalapította a Béke klubot és kezdettől fogva konkrétan gondját viselte a legszegényebbeknek, felajánlva fizetése 80%-át nekik.

Forrás és fotó: http://www.vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41