Kettős ünnep az orsolyitáknál

Győr
A rendalapítóra, Szent Angélára emlékeztek hétfő este az orsolyita templomban, amit teljesen megtöltöttek a fiatalok. Eljött az ünnepségre dr. Pergel Elza alpolgármester is. A rendezvény szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa Sárai-Szabó Kelemen bencés perjel volt.

 

„Ki a nagyobb közöttünk? Az emberi akarat nehezen fogadja el a tekintélyt, az irányítást, a másikra való ráhagyatkozást. Krisztus tanítása így szól: ha első akarsz lenni, legyél mindenki szolgája. A hatalomban mi emberek, elsősorban függetlenséget, szabadságot, önállóságot látunk.

Ezzel szemben Krisztus számára a hatalom szolgálatot, másokért való, odaadott életet jelent. Aki igazán hatalmas akar lenni, megtanul másokért élni. Lemond a függetlenségről és megtanul újra közösségben, csapatban gondolkodni, mint a gyermek” – fejtette ki szentbeszédében a perjel.

A szentmise után az orsolyita kollégium diákjainak műsora következett. Ezt követően a jelenlévők felköszöntötték nyolcvanadik születésnapján Matkovics Mária Emerica nővért, az orsolyita rend tartományfőnöknőjét. Dr. Pergel Elza Győr város Ezüst Emlékérmét nyújtotta át az apácának, megköszönve sok évtizedes szolgálatát, a fiatalok neveléséért végzett színvonalas munkáját.

„Azt kívánom a kollégistáknak, hogy egykor majd ugyanilyen meghatottsággal gondoljanak vissza az itt töltött éveikre; és ugyanúgy szeressék ezt a közösséget és tiszteljék azokat, akik most próbálják csodává varázsolni a középiskolás éveiket” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Magyarországon Pozsonyban nyitották meg első iskolájukat 1676-ban, melyet hamarosan több is követett. A győri orsolyita iskolában 1726-tól az 1948-as államosításig tanítottak. A rendszerváltás után az iskola az 1993/94-es tanévtől ismét egyházi intézményként működik. Apáca utcai rendházuk mellett lánykollégiumot és idősek otthonát alapítottak.

 

Forrás, fotó és videó: gyorplusz.hu/

 

Videók

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41