Nabila nővér Gázából a világhoz fordul

Új, erőshangú tanúságtétel a vatikáni médiában az apácától, aki a Gázai-övezet szinte minden keresztényével együtt a Szent Család latin plébánián tartózkodik elbarikádozva: vizet, élelmet és gyógyszereket már nem lehet találni. A tankok újra lövöldöznek a környék utcáin. Aggódnak hét sérült miatt, akiket nem lehet kórházba szállítani: „Még mindig sok szilánk van a testükben. És a gyógyszerek nem elegendőek mindenki számára.” De a reményt nem adják fel.

 

Nehéz kapcsolatba lépni Gáza poklával. Szinte lehetetlen. A telefonvonalak gyakorlatilag egy délibáb, az internet szakaszosan működik, amikor az áram nem szakad meg, és naponta alig több mint néhány órára jön vissza. Amikor Nabila Saleh nővér a vatikáni médián keresztül elmondta az egész világot megszólító kétségbeesett felhívását, hangja szakadozottan hallatszott.

Gyorsan kell cselekedni

Mégis csodának tűnik, hogy kiáltása egy még mindig ostromlott, lerombolt városból eljuthat hozzánk, ahová senki sem lép be és ahonnan senki sem távozik. Még egy gombostű sem. „Békét kérek a világtól, az emberi jogok tiszteletben tartását. Mindenkit arra kérek, hogy segítse Gázát, mert a lakosság szenved” – nyilatkozta az apáca. És hogy egyértelmű legyen, hogy nincs több vesztegetni való idő, kifejtette: „a házak már nem léteznek, az élelmiszerek már majdnem kifogytak, és az a kevés, amit még találni lehet, ötször többe kerül a szokásosnál”. Lehetetlen túlélni, hacsak nem változik meg valami hamarosan.

Megmentésre váró sebesültek

A Szent Család latin plébánián, ahol a Jeruzsálemi Rózsafüzér Kongregáció apácája az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta menedékre talált a Gázai-övezet keresztényeinek többségével, még mindig van hét sebesült. Decemberben sérültek meg a legutóbbi lövöldözésben, amely egy anya és lánya életét követelte, akik az egyházi struktúra vendégei voltak. Minden próbálkozás ellenére nem tudták őket olyan kórházba szállítani, amelyik be tudta volna fogadni őket. „Csak az alapellátást tudtuk nekik nyújtani. Kettőjüknek sürgős műtétre lenne szüksége, míg a többiek testében még sok repesz van” – számolt be állapotukról a szerzetesnő. A plébánián pedig nem tudnak többet tenni: a hiányzó dolgok között a gyógyszerek állnak az első helyen. Nabila nővér megosztotta továbbá, hogy hála Istennek a jordán király két alkalommal élelmiszert és gyógyszereket juttatott el a Gázai-övezetbe repülőgépekről. De nyilván ez nem elég.

Véget nem érő terror

Ami nem hiányzik, az a terror. Az izraeli tankok visszatértek a város utcáira. „Három-négy nap nyugalom után – számolt be az apáca – a háború ugyanolyan erőszakossá vált, mint korábban. A tankok a városnegyedünkben vannak, közel vannak az iskolánkhoz is. Halljuk a lövöldözést, de hála Istennek a plébániánkon semmi sem történt.” Él még a remény? „Természetesen. Reménykedünk az Úrban. Ha nem lenne hitünk, itt már mind halottak lennénk” – zárta az interjúját Nabila nővér Gázából.


Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41