A lille-i domonkosok online adventi kezdeményezése

2020. nov. 16. (hétfő) 09:45
Lille

A franciaországi Lille városának domonkos rendi konventjének internetes oldala, az “Elvonulás a városban”, amely Isten Szaváról kínál elmélkedéseket a világnak, a közelgő Advent időszakára új kezdeményezést indít. Arra hívja az érdeklődőket, hogy kapcsolódjanak be az „Advent a városban” internetes programba.

November 29-én indul útjára az „Advent a városban” online kezdeményezés, amely elmélkedésekkel készít fel Karácsony ünnepére. Témája a béke és az ehhez kapcsolódó gondolatok Izajás próféta könyve 9. fejezetének 5. versére épülnek: „Mert gyermek születik, fiú adatik nekünk, s az ő vállára kerül az uralom. Így fogják hívni: Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Örök Atya, Béke Fejedelme”. Ezt a gondolatot aktualizálják a mára és a Béke fejedelmének eljövetelére.

Karácsony ne egyszerű örömünnep, hanem lelki esemény legyen életükben

„Ferenc pápa legutóbbi enciklikájában (Fratelli tutti) megállapítja, hogy nincs testvériség béke, igazság és kiengesztelődés nélkül” – olvassuk a lille-i domonkosok weboldalán. „Az erőszak légköre, valamint az elzártság, a bizalmatlanság és az aggodalmak miatt felerősödött társadalmi feszültségek nem teszik könnyűvé a béke felé vezető utat. A tél, illetve a gyűlölet és a félelem járványának sötétségében azonban elérkezik közénk a Béke fejedelme” – fogalmaznak a francia domonkosok a kezdeményezés leírásában. „Az „Advent a városban” segítségével felkészülhetünk Karácsonyra, hogy az ne egyszerű örömünnep, hanem lelki esemény legyen életükben. Fogadjuk be a mély békét, amelyet Jézus hoz el nekünk Karácsonykor” – buzdít videóüzenetében Philippe Verdin atya, a kezdeményezés felelőse.

A keresztények szerepe világunkban: a reményt sugározni és a békét szolgálni

A domonkosok weboldalán elérhető lesz egy adventi naptár, hogy a Karácsonyt megelőző napok idén még inkább a remény időszakát jelentsék. „Ez a keresztények szerepe világunkban: a reményt sugározni és a békét szolgálni. A béke számunkra a Gyermek Jézus arca” – írják a francia szerzetesek. A www.avent.retraitedanslaville.org weboldalon lehet csatlakozni az adventi kezdeményezéshez és a feliratkozás után november 29-től minden nap emailben érkeznek meg az elmélkedések és az adventi énekek az érdeklődőknek.

Az adventi naptár kínálata

Négyen váltják egymást az elmélkedések szerzői. Az első héten egy párizsi szerzetes beszél a béke a családokban témáról. A második héten egy szerzetesnő elmélkedik arról, hogy mit jelent a béke a keresztény közösségekben. A harmadik héten egy Poitiers-i szerzetes emlékeztet arra, hogy a Szentlélek miként teremt békét a népek között. A negyedik héten egy másik szerzetes mutatja be Jézust, a Béke fejedelmeként a mindennapi ember életében. Ezentúl pedig David Macaire domonkos, a Martinique-i Fort-de-France érseke minden héten egy konkrét módszerről beszél majd, amely által a béke építőivé válhatunk. Végül a lille-i domonkos atyák kórusa Karácsonyig minden reggel élő közvetítésben imádkozza el a laudest, a reggeli dicséretet. Az adventi naptár továbbá minden napra javasol majd egy konkrét gesztust, amellyel a békét építhetjük.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41